Liofilizowane kultury starterowe do jogurtu

Zawiera bakterie którym przypisuje się pozytywny wpływ na długowieczność. Polecany jest szczególnie dla seniorów do regularnego spożywania. U osób starszych zmienia się skład flory bakteryjnej przewodu pokarmowego , dlatego w ich przypadku korzystne jest regularne stosowanie jogurtu naturalnego na...

27.00 zł

27.68 zł

Cena za kg : 5400zł

Dodaj do schowka

Opis

Probiotyki do produkcji domowego jogurtu stanowią doskonały sposób urozmaicenia diety, który pomoże odbudować prawidłową florę bakteryjną przewodu pokarmowego, wyregulować jego pH i poprawić trawienie. Ze względu na to jest szczególnie polecany osobom starszym, u których wraz z wiekiem zmienia się flora bakteryjna jelit, oraz osobom po antybiotykoterapii, w wyniku której mikroflora uległa zniszczeniu.
 
Za regulację pracy jelit odpowiadają w znacznej mierze zawarte w jogurcie żywe kultury bakterii oraz kwas mlekowy, nie bez znaczenia są również witaminy, m.in. A, B₂, B₁₂ (odpowiedzialna za wytwarzanie czerwonych krwinek), K₂. W gotowym produkcie znajdziemy także mnóstwo wapnia, a dzięki żywym bakteriom rozkładającym laktozę może ON być spożywany także przez osoby z nietolerancją laktozy.
 
Jak przygotować domowy jogurt?
 
1. Litr mleka (najlepiej krowiego, koziego lub roślinnego z nasion) podgrzewamy do 80 stopni, by zabić bakterie, które się w nim znajdują.
2. Przelewamy ciepłe mleko do szklanego naczynia (ze szczelną pokrywką) i studzimy do 42°C.
3. Otwieramy saszetkę Jogurtu, wsypujemy bakterie do mleka, dokładnie mieszamy i szczelnie zamykamy.
4. Tak przygotowane mleko pozostawiamy na 8-16 godzin w temperaturze ok. 42°C (np. koło pieca, w garnku z ciepłą wodą, w nagrzanym piekarniku albo nawet zawinięte w koc); czasem proces ten może trwać nawet 24 h.
 
Po tym czasie skwaszone mleko jest już gotowe do spożycia, należy je przechowywać w lodówce.
 
Można go również wykorzystać do wykonania ponownego namnażania, aby uzyskać kolejne porcje jogurtu. W tym celu postępujemy jak podczas pierwszego namnażania, tylko zamiast saszetki Jogurtu używamy czterech łyżek gotowego jogurtu na każdy litr mleka. Szczepienie kolejną kulturą bakterii z saszetki należy przeprowadzić, gdy kwaszone mleko nie będzie już uzyskiwało pożądanej konsystencji i zapachu. Namnożony produkt może być przechowywany w lodówce do 7 dni.
 
Unikamy wstrząsania naczyniem!
Uwaga: Pierwsze namnożenie jeśli nie wychodzi można trzymać nawet do 24 godzin! Po skwaszeniu zdejmujemy pokrywkę i przechowujemy w lodówce. Następne namnażanie najlepiej przeprowadzić w ciągu pierwszych 3 dni, a nie później niż 7 dni od wytworzenia poprzedniego produktu (im starszy zakwas tym gorzej się namnaża).
 
Terapia jogurtowa jak zacząć?
 
1. Terapię jogurtową rozpoczynamy od jogurtu L+. Dzięki zawartym w nim bakteriom zostaje przywrócona prawidłowa flora bakteryjna przewodu pokarmowego.
 
2. Po 14 dniach dołączamy kefir.
 
3. Rano w dalszym ciągu pijemy jogurt L+ a w południe i wieczorem kefir. Zawarty w kefirze CO 2 powoduje lepsze przesuwanie pokarmu w jelitach, szczególnie w jelicie grubym. Zawiera ON również bardzo dużą ilość kwasu mlekowego. Pijemy więc rano jogurt L+ a w południe i wieczorem kefir, łącznie nawet 1 litr dziennie.

Składniki - Liofilizowane kultury starterowe do jogurtu

Streptococcus thermophilus*, Lactococcus bulgaricus* (*certyfikowany składnik ekologiczny).

Wartości odżywcze

W 100 g:

  • Wartość energetyczna - 1530 kJ / 366 kcal
  • Tłuszcz - 0 g
  • w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0 g
  • Węglowodany - 90 g
  • w tym cukry - 90 g
  • Białko - 0 g
  • Sól - 0 g

Sposób przygotowania i przechowywania

Najlepiej używać mleka pełnotłustego krowiego lub koziego.

1. Podgrzać 1 litr mleka do temp 80 st. C, aby zabić obce bakterie (na powierzchni mleka pojawia się pierwszy kożuszek). W przypadku używania mleka pasteryzowanego to należy podgrzać je do temp. 42 st. C

2. Przelać mleko do naczynia (np. szklanego słoika) i studzić do temp. 42 st. C. Ważne: Naczynie musi mieć szczelną pokrywkę!

3. Otworzyć saszetkę z bakteriami, wsypać je do mleka, mieszać i szczelnie zamknąć naczynie.

4. Zostawić do fermentacji nawet do 12 godzin w temp. około 42 st. C aż do uzyskania właściwej gęstej konsystencji. W tym celu można wstawić słoik do garnka z bardzo ciepłą wodą poniżej poziomu zakretki lub nagrzanego wcześniej piekarnika, albo zawinąć w koc. Unikać wstrząsania naczyniem!

5. Po skawaszeniu zdjąć pokrywkę i przechowywać w lodówce. Tak przygotowany produkt nadaje się do spożycia, ale również stanowi źródło bakterii do następnego namnażania.

Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym, zacienionym miejscu. Produkt po przygotowaniu może być przechowywany w lodówce do 7 dni.

Recenzje

Podziel się swoją opinią

Oceń produkt

Szczegóły - Liofilizowane kultury starterowe do jogurtu

  • Producent: Sun & Food
  • Stan: nowy, pełnowartościowy produkt
  • Model: AMIGO002
  • EAN: 5905279349018
  • Wymiary: 10 x 8 x 1 cm