Sun & Food Liofilizowane kultury starterowe do kefiru 5 g Bio

Ze względu na nieco inny skład i pozytywny wpływ na przemianę materii jest szczególnie polecany jako wspomaganie procesu oczyszczania organizmu. Podobnie jak pozostałe produkty pozytywnie wpływa na florę bakteryjną przewodu pokarmowego.

27.00 zł

27.68 zł

Cena za kg : 5400zł

Dodaj do schowka

Opis

Sun & Food Kefir to produkt w saszetkach do samodzielnego sporządzania kefiru domowego. Nie zawiera cukru, glutenu ani GMO.

Kefir marki Sun & Food to źródło cennych bakterii mających pozytywny wpływ na florę bakteryjną. Można przyrządzać z niego domowy kefir i spożywać jako napój lub jako dodatek do potraw. Nadaje się również do domowej produkcji sera i serwatki, która posłuży także do celów kosmetycznych. Z powodzeniem można go użyć również do pielęgnacji ciała, kąpieli czy przyrządzania maseczek.

Właściwości domowego kefiru
Domowy kefir przyrządzany z saszetek stanowi doskonałą alternatywę dla gotowych kefirów zawierających często dodatki chemiczne. Obecny w nim kwas mlekowy i żywe kultury bakterii korzystnie wpływają na nasz organizm. Polecany jest do codziennego spożycia, a szczególnie po kuracji antybiotykami, kiedy flora bakteryjna przewodu pokarmowego jest wyjałowiona. Domowy kefir to również źródło cennych witamin z grupy B oraz witamin A i K, a także organicznego wapnia.

Sposób przygotowania
Do sporządzenia domowego kefiru można używać mleka krowiego, koziego i roślinnego.

1. Podgrzać 1 litr świeżego mleka do temperatury 80°C. Mleko uprzednio pasteryzowane podgrzewać tylko do temperatury 42°C.
2. Przelać do innego naczynia, do którego mamy przykrywkę. W przypadku używania świeżego mleka schłodzić je do temperatury 42°C.
3. Otworzyć saszetkę, wsypać zawartość do mleka, dobrze wymieszać i szczelnie przykryć.
4. Zostawić do fermentacji na około 12 godzin w celu skwaszenia i uzyskania odpowiedniej gęstej konsystencji. Czasami pierwsze namnażanie trwa dłużej, nawet do 24 godzin. Można je przyspieszyć, stawiając naczynie w ciepłym miejscu.
5. Gotowy skwaszony kefir przechowujemy w lodówce. Tak przygotowany, nadaje się do bezpośredniego spożycia, ale również do ponownego namnażania, które zaleca się przeprowadzić po około 3-7 dni. Do kolejnego namnożenia dodać 4 łyżki uprzednio wytworzonego produktu na litr mleka i postępować jak poprzednio.

Namnażanie możemy powtarzać wielokrotnie, również ilościowo, aż do chwili kiedy produkt straci swoje właściwości: konsystencję i zapach. Oznacza to, że należy zaszczepić nową kulturę bakterii.

Namnożony produkt może być przechowywany w lodówce do 7 dni, w saszetce wg terminu przydatności do użycia (saszetkę należy również przechowywać w lodówce).

Ze względu na nieco inny skład i pozytywny wpływ na przemianę materii jest szczególnie polecany jako wspomaganie procesu oczyszczania organizmu. Podobnie jak pozostałe produkty pozytywnie wpływa na florę bakteryjną przewodu pokarmowego.

Na zmianę z jogurtem L+ działa korzystnie przy zaparciach.

Wytwarzane przez bakterie substancje działają oczyszczająco na organizm, powodują neutralizację wielu toksyn.

Zawiera kultury bakterii:

  • Lactococcus lactis subsp.
  • Lactobacillus subsp.
  • Leuconostos subsp.
  • Streptococcus thermophilus
  • Typowe drożdże i mikroflora kefirowa

Polecany:

  • jako wspomaganie kuracji oczyszczających organizm.
  • w problemach z przemianą materii.
  • dla osób uprawiających sport ( na zmianę z jogurtem L+).

Zalety domowego kefiru: Kwas mlekowy i żywe kultury bakterii przywracają prawidłową florę bakteryjną przewodu pokarmowego oraz jego pH (kwasowość).

Zawiera dużą ilość witamin m.in. A, B2, B12, K2. Witamina B₂ to typowa witamina młodości. Witamina B12, bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek i wzmacnia układ nerwowy. Składniki mineralne to m.in. duża ilość wapnia organicznego. Wapń bierze udział w ponad 300 reakcjach zachodzących w naszym organiźmie a jego niedobór jest w Polsce bardzo często spotykany. Ponieważ bakterie rozkładają laktozę, produkt może być spożywany przez osoby z nietolerancją laktozy.

Ma duże zastosowanie w kosmetyce – można stosować także zewnętrznie np. przy rozstępach skórnych.

Z naszego kefiru można też robić serWówczas zarówno ser jak i serwatka nadają się do spożycia oraz celów kosmetycznych.

Terapia jogurtowa - jak zacząć?

  • Terapię jogurtową rozpoczynamy od jogurtu L+.
  • Po 14 dniach dołączamy kefir.
  • Rano w dalszym ciągu pijemy jogurt L+ a w południe i wieczorem kefir.
  • Zawarty w kefirze CO2 powoduje lepsze przesuwanie pokarmu w jelitach, szczególnie w jelicie grubym. Zawiera ON również bardzo dużą ilość kwasu mlekowego.
  • Pijemy więc rano jogurt L+, a w południe i wieczorem kefir, łącznie nawet 1 litr dziennie.
  • W krajach wschodu kefir nazywany jest "płynem rozkoszy", ponieważ uważa się, że daje dużo energii.
  • Nadaje się dla osób wykonujących duży wysiłek fizyczny.

Składniki - Sun & Food Liofilizowane kultury starterowe do kefiru 5 g Bio

Lactococcus lactis*, Leuconostoc*, Streptococcus thermophilus*, Lactobacillus subsp. kefyr*, drożdze kefirowe*, grzybek kefirowy* (*certyfikowany składnik ekologiczny)

Wartości odżywcze

W 100 g:

  • Wartość energetyczna - 1530 kJ / 366 kcal
  • Tłuszcz - 0 g
  • w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0 g
  • Węglowodany - 90 g
  • w tym cukry - 90 g
  • Białko - 0 g
  • Sól - 0 g

Sposób przygotowania i przechowywania

Najlepiej używać mleka pełnotłustego krowiego lub koziego.

1. Podgrzać 1 litr mleka do temp 80 st. C, aby zabić obce bakterie (na powierzchni mleka pojawia się pierwszy kożuszek). W przypadku używania mleka pasteryzowanego to należy podgrzać je do temp. 42 st. C
2. Przelać mleko do naczynia (np. szklanego słoika) i studzić do temp. 42 st. C. Ważne: Naczynie musi mieć szczelną pokrywkę!
3. Otworzyć saszetkę z bakteriami, wsypać je do mleka, mieszać i szczelnie zamknąć naczynie.
4. Zostawić do fermentacji nawet do 12 godzin w temp. około 42 st. C aż do uzyskania właściwej gęstej konsystencji. W tym celu można wstawić słoik do garnka z bardzo ciepłą wodą poniżej poziomu zakretki lub nagrzanego wcześniej piekarnika, albo zawinąć w koc. Unikać wstrząsania naczyniem!
5. Po skawaszeniu zdjąć pokrywkę i przechowywać w lodówce. Tak przygotowany produkt nadaje się do spożycia, ale również stanowi źródło bakterii do następnego namnażania.

Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym, zacienionym miejscu. Produkt po przygotowaniu może być przechowywany w lodówce do 7 dni.

Dane producenta/dystrybutora

Recenzje

Podziel się swoją opinią

Oceń produkt

Szczegóły - Sun & Food Liofilizowane kultury starterowe do kefiru 5 g Bio

  • Producent: Sun & Food
  • Stan: nowy, pełnowartościowy produkt
  • Model: AMIGO004
  • EAN: 5905279349032
  • Wymiary: 10 x 8 x 1 cm