Soki warzywne, smoothie i różnego rodzaju koktajle są coraz bardziej popularne i coraz chętniej spożywane. Nie ulega wątpliwości, że warzywa dają nam energię do życia. Jest coraz więcej dowodów na to, że pokarmy tej grupy zapobiegają chorobom, a nawet leczą wiele z nich. Spośród wszystkich grup pokarmów warzywa dostarczają nam najbogatszego zestawu składników odżywczych i związków fitochemicznych, w szczególności błonnika i karotenów. Są obfitymi źródłami witamin, minerałów, węglowodanów i białka.

Przepisy na soki warzywne - szybkie i łatwe

Sok z buraka, marchwi i szpinaku

  • pół buraka z nacią
  • 3 marchwie
  • pół filiżanki szpinaku

Sok z marchwi, ogórka i naci pietruszki

  • 4 marchwie
  • pół ogórka
  • pół filiżanki naci pietruszki

Sok z pomidora i naci pietruszki

  • pół filiżanki szpinaku
  • pół filiżanki naci pietruszki
  • 4 pomidory pokrojowe na ćwiartki

Koktajl z wysoką zawartością witaminy C

  • 1 filiżanka różyczek brokuła z szypułkami
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 2 jabłka pokrojone na kawałki 

Koktajl oczyszczający

  • pół filiżanki naci pietruszki
  • 3 marchwie
  • 1 pokrojone jabłko
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 burak z liśćmi

Jak najlepiej spożywać warzywa?

Najlepszy sposób konsumowania warzyw to spożywanie ich w świeżej, surowej postaci ponieważ wtedy są najbogatsze w składniki odżywcze. Wyjątkiem od tej reguły są warzywa z rodziny kapustnych (do której poza kapustą należą także brokuł, kalafior i jarmuż), których nie powinniśmy spożywać w ilościach większych niż cztery porcje tygodniowo, ponieważ w surowej postaci zawierają związki mogące zakłócać wydzielanie hormonu tarczycy.

Gotując warzywa, należy unikać ich nadmiernego rozgotowywania, ponieważ powoduje to utratę składników odżywczych oraz pozbawia walorów smakowych. Najlepsza metoda przyrządzania warzyw na ciepło to gotowanie na parze. Warto też wiedzieć, że w miesiącach, gdy warzywa świeże są niedostępne, mrożonki są bardziej wartościowe niż warzywa puszkowane.

Soki warzywne można wzbogacić, dodając do nich np. pestki słonecznika, dyni, nasiona chia lub jagody goji.

Więcej przepisów na pyszne soki, NIE TYLKO WARZYWNE w książce "Księga soków - pyszny przewodnik po zdrowiu i witalności".