Większość chorób, które przechodzi człowiek, wymaga zastosowania odpowiedniej diety. Dieta przy przeziębieniu, grypie i grypie żołądkowej musi opierać się na innych produktach i posiłkach niż typowe, codzienne żywienie. Ważne, aby spożywane produkty nie obciążały żołądka, wspierały układ odpornościowy i pomagały w procesie rekonwalescencji.
SPIS TREŚCI |
Jelitówka, czyli inaczej dieta żołądkowa to choroba, którą przechodził niemal każdy człowiek. Objawia się bólem brzucha, silnym osłabieniem, wymiotami i biegunką. Może pojawić się podwyższona temperatura ciała. W początkowym stadium choroby ciężko cokolwiek przełknąć.
W czasie jelitówki (grypy jelitowej) należy pamiętać przede wszystkim o prawidłowym nawodnieniu organizmu. Najlepiej pić wodę, gorzką herbatę i herbatki ziołowe - najlepiej w temperaturze pokojowej.
Jeśli chodzi pokarmy stałe - można w tym czasie jeść suchary, biszkopty czy suche bułki. Po 2-3 dniach, gdy objawy zaczynają ustępować, można zacząć jeść lekkie gotowane posiłki, np. jajko na miękko, gotowane chude mięso, gotowane ziemniaki.
Daniem dobrym na pierwsze dni po chorobie jest łatwy w przyrządzeniu kleik ryżowy. Ryż należy ugotować na wodzie, dodać szczyptę soli, cukru. Ryż musi być ugotowany do miękkości, można dodać banany lub gotowane jabłko. Dobrze sprawdzi się także potrawka z kurczaka. Danie z kurczakiem i warzywami jest również lekkostrawne i zdrowe. Pierś z kurczaka należy ugotować w osolonej wodzie, potem wrzucić do garnka obrane warzywa. Danie można wzbogacić marchewką, pietruszką, selerem. Do smaku można dodać łyżkę masła.
Dieta przy zwykłej grypie i przeziębieniu nie jest aż tak restrykcyjna, ale również ma swoje wymagania. Co jeść, aby pomóc organizmowi wyzdrowieć? Dieta powinna być lekkostrawna, ponieważ organizm musi skupić się na walce z infekcją, a nie na trawienie ciężkostrawnych potraw. Dobrym wyborem będą dania gotowane na parze, pieczone w folii lub duszone. Można jeść zupy takie jak rosół czy krupnik. Należy spożywać produkty bogate w witaminę C, która ma działanie przeciwprzeziębieniowe.
Nawadnianie w czasie choroby jest bardzo ważne, trzeba wypijać około 3 litów płynów dziennie. Do picia zalecane są soki bogate w witaminy, np. sok z aronii i czarnej porzeczki. Sok z malin rozgrzewa, więc również można go śmiało pić. Należy spożywać miód, imbir i czosnek, które działają jak naturalny antybiotyk. Jogurty naturalne, które zawierają żywe kultury bakterii, pozwolą wzmocnić organizm i szybciej wrócić do zdrowia.
W okresie choroby warto zrezygnować z ostrych przypraw, które mogą podrażniać chore gardło. W tym czasie lepiej nie pić kawy i mocnej herbaty.
Grypa jelitowa jest chorobą, która dość mocna osłabia organizm. Przez pierwszy i drugi dzień chory najczęściej nic nie je, przyjmując jedynie płyny. 2-3 dzień to okres, kiedy można wprowadzić lekkostrawną dietę, która pomoże odzyskać siły. Przez kolejne 7 do 10 należy dalej stosować lekkie posiłki, powoli je urozmaicając. Do diety należy włączyć makarony, kefiry, buraczki, ryby pieczone i jajka. Nadal nie należy stosować ostrych, kwaśnych produktów. Z przekąsek polecane są chrupki kukurydziane, biszkopty, słone paluszki, a owoce, które można spożywać to banany i gotowane jabłka.
Po ok. 7-10 dniach można wrócić do normalnego odżywiania.
W przypadku przeziębienia i grypy okres przyjmowania wyłącznie lekkostrawnych dań nie musi być tak długi. Do normalnej diety można wróci już po kilku dniach.
W trakcie jelitówki wysoce niewskazane jest przyjmowani produktów takich, jak:
Wymienione produkty są ciężkostrawne i mocno obciążają układ pokarmowy. Mogą powodować dalsze kłopoty żołądkowe, ból brzucha czy biegunkę.