Dzika róża - soki, syropy, herbaty i przetwory



Dzika róża jest równie piękna, co dobra dla zdrowia. Obok charakterystycznego zapachu, roślina posiada szereg cennych właściwości - pozytywnie wpływa m.in na kondycję skóry. Dla zielarzy cenne są zarówno kwiaty, jak i owoce dzikiej róży, z których wykonać można napary do przemywania twarzy, a nawet smakowite przetwory.

Właściwości dzikiej róży. Dlaczego jest taka zdrowa?

Osoby znające działanie dzikiej róży wiedzą, że zarówno kwiaty, jak i owoce przejawiają cenne dla ludzi właściwości. Płatki rośliny wykorzystywane są przede wszystkim podczas problemów ze skórą, w zapaleniach gardła i podczas niestrawności. Wszystko za sprawą zawartych w kwiatach flawonoidów, czy garbników o działaniu łagodzącym. Roślina doskonale radzi sobie także z nadciśnieniem i chorobami wątroby.

Owoce doceniane są wysoką zawartość witamin - między innymi C, A, E i K. Zawartość witaminy C w dzikiej róży przewyższa tę, jaką mamy w czarnej porzeczce!

Przepisy na napoje z dzikiej róży

Sok z dzikiej róży

Składniki:

  • - wrząca woda (1 litr na 1 kg owoców)
  • - owoce dzikiej róży

Sposób wykonania: Umyte owoce trzeba zalać wrzątkiem i podgrzewać tak, by całość nie zaczęła kipieć. Po około 15 minutach należy odlać sok, a pozostałe owoce ponownie zalać wrzątkiem - tym razem wlać o połowę mniej płynu, niż za pierwszym razem. Po około 10 minutach odlać sok i zmieszać go z wcześniej odlanym płynem. Całość posłodzić według uznania, wlać do gorących słoików i zapasteryzować.

Sok z dzikiej róży okaże się pomocny zwłaszcza podczas okresu przeziębień.

Herbata z dzikiej róży

Składniki:

  • - owoce dzikiej róży (dojrzały, ale zebrany wtedy, gdy jeszcze nie zaczął mięknąć - zazwyczaj na przełomie sierpnia i września)

Sposób wykonania: Owoce dzikiej róży, po usunięciu środków i włosków, należy osuszyć w piekarniku. Bazowa temperatura to 90 stopni - trzeba ją zmniejszyć o ok.60 stopni po upływie 20-30 minut. Gdy owoce będą łamać się pod naciskiem, można zostawić je do ostygnięcia. By wykonać herbatę wystarczy zalać wysuszone owoce wrzącą wodą i odczekać 10 minut - gorący, naturalny napój będzie wówczas gotowy.

Samodzielnie wykonana herbata z dzikiej róży to alternatywa dla herbat sprzedawanych w sklepach.

Przepisy na przetwory z dzikiej róży

Z dzikiej róży można wykonać również domowe przetwory. Należy pamiętać o odpowiednim przygotowaniu owoców - jak to zrobić, wyjaśniamy w dalszej części wpisu.

Konfitura z dzikiej róży

Składniki:

  • - woda
  • - cukier (1 kg cukru na 1 kg owoców)
  • - owoce i płatki dzikiej róży (odpowiednio przygotowane)

Sposób wykonania: Zrobienie konfitury wymaga czasu. W garnku trzeba zagotować szklankę wodę i cukier. Gdy roztwór zgęstnieje, dodajemy owoce (1kg owoców = 1kg cukru), zagotowujemy i odstawiamy na 12 godzin. Później konfiturę trzeba ponownie gotować przez 15 minut, odstawić na 12 godzin i znów gotować przez pół godziny. Po tym czasie można przełożyć ją do słoików.

Dżem z dzikiej róży

Składniki:

  • - ½ kg cukru
  • - cytryna
  • - 2 kg owoców i płatków dzikiej róży
  • - woda

Sposób wykonania: Dżem z dzikiej róży wykonuje się szybciej, niż konfiturę. Po usunięciu pestek, owoce trzeba gotować przez 30 minut i przetrzeć przez sito. Do owoców dodać cukier i 2 łyżki soku z cytryny. Dżem wystarczy następnie gotować przez 10 minut, po czym przełożyć do słoików.

Syrop z dzikiej róży

Składniki:

  • - 1 kg owoców i płatków dzikiej róży
  • - 6 szklanek wody
  • - 1 kg cukru

Sposób wykonania: Owoce dzikiej róży trzeba zmielić, a następnie dodać ją do zagotowanych 6 szklanek wody i zasypać kilogramem cukru. Syrop trzeba powoli gotować przez około 30 minut, następnie przelać przez sitko do butelek. Gotowe!

Suszenie dzikiej róży - jak powinno wyglądać?

Aby w pełni cieszyć się niezwykłymi właściwościami rośliny w pierwszej kolejności trzeba ją prawidłowo zakonserwować. Jak wykonać suszenie dzikiej róży?

Zebrane w fazie kwitnienia płatki należy starannie osuszyć. Najlepiej rozłożyć je w zacienionym miejscu, gdzie będą miały dostęp do powietrza i osłonę przed słońcem, które negatywnie wpływa na prozdrowotne właściwości rośliny.

Owoce dzikiej róży nadają się do suszenia w okresie dojrzałości - najczęściej u schyłku lata. Po przecięciu trzeba usunąć środek i włoski, gdyż te są niejadalne. Warto je wysuszyć w piekarniku, zmniejszając stopniowo temperaturę grzania z 90 stopni do zera.

Gdzie rośnie dzika róża?

To roślina niezwykle powszechna i znaleźć ją można nawet w miastach. Najczęściej rośnie w nasłonecznionych miejscach - takie warunki najbardziej sprzyjają jej rozwojowi.

Owoce dzikiej róży znaleźć można w miejskich parkach i prywatnych ogrodach. Roślina idealnie rozwija się również na pasach zieleni przy drogach, a także na obrzeżach lasów.

Gdzie kupić produkty z dzikiej róży?

Wysuszone owoce kupić można również w sklepach, np. w ekologicznym sklepie ze zdrową żywnością Bee.

© 2022 - All rights reserved Sklepy internetowe