Kawa rzemieślnicza


 

Filiżanka gorącej kawy to znany sposób na dobre rozpoczęcie dnia. Kawa pobudza, dodaje energii i pozwala rozjaśnić umysł. Kubek kawy to także dobry sposób na spędzenie czasu z najbliższymi czy relaks po ciężkim dniu. Dostępnych jest wiele rodzajów kaw. Jedną charakteryzuje łagodny i wyrazisty smak, inną gorzki aromat. Znane są również kawy z kofeiną lub bez niej.

Kategoria Kawa rzemieślnicza to wyjątkowe produkty, o oryginalnych i bogatych smakach. Rodzaje kaw dostępnych w tej kategorii to m.in.:

  • kawa zielona mielona,
  • kawa z nasion konopi,
  • kawy ziarniste wypalane różnymi metodami,
  • kawa rzemieślnicza: Espresso, Brasilia, Gold czy Moka,
  • żołędziówka,
  • kawa ziołowo-zbożowa.

Kawa rzemieślnicza to produkt, który powstaje w palarni kawy. Cechuje go jakość wykonania, uważany jest za bogactwo smaków i aromatów. Powinny zwrócić na nią uwagę osoby, które cenią produkty przygotowane z największą starannością oraz lubiące rozkoszować się kawą.

W tej kategorii znajduje się również wiele zamienników tradycyjnej kawy. Kawa zielona mielona zawiera kofeinę i świetnie zastąpi tę tradycyjną. Osoby, które decydują się na ograniczanie napojów kofeinowych również znajdą tutaj ciekawe alternatywy. Sprawdzi się żołędziówka, przygotowana z żołędzi i specjalnie dobranej mieszanki przypraw. Innym ciekawym zamiennikiem jest kawa ziołowo-zbożowa. Można spożywać ją z mlekiem lub bez. Napoje bezkofeinowe smakiem przypominają tradycyjną kawę. Można się nimi delektować o każdej porze dnia, bez obaw o kłopoty z zaśnięciem.

Czym jest kawa rzemieślnicza?

O kawie z palarni rzemieślniczej słyszy się coraz częściej. Przestaje to być rarytas z wyższej półki cenowej – coraz częściej tego rodzaju kawą interesują się także mniej wytrawni kawosze. Co jest tego powodem?

Rzemieślnicza palona kawa powstaje z ziaren wyłącznie o najwyższej jakości. Proces ich selekcji jest o wiele bardziej restrykcyjny niż w przypadku zbieranych maszynowo owoców kakaowca na plantacjach przemysłowych. W kawie rzemieślniczej najważniejsze jest zachowanie konkretnego odcienia smakowego i aromatu. Dlatego ziarna pochodzą wyłącznie ze świeżych zbiorów, które są następnie poddawane wieloetapowej ocenie degustatorów. Badany jest smak kawy, kolor ziaren, obecność defektów oraz wiele parametrów dotyczących nut smakowych, kwasowości, goryczki, itd.

Dlaczego kawa świeżo palona jest lepsza od przemysłowej?

Wiele osób, które uwiodła palona kawa rzemieślnicza, na zawsze rozstaje się z kawą przemysłową. Główne różnice pomiędzy kawą z rzemieślniczej palarni i kawą przemysłową leżą w ich odmiennych właściwościach, a co za tym idzie – smaku i aromacie. To efekt odmiennej uprawy drzewek kawowych.

Nie wszystkie regiony nadają się do uprawy kawy rzemieślniczej. Kawy rzemieślnicze powstają z kakaowców, które rosną w określonych warunkach i na odpowiedniej wysokości (smak owoców przekłada się na intensywność i aromat naparu). Są to tereny górzyste, zatem trudne dostępne dla maszyn – stąd tego rodzaju kawa jest uprawiana całkiem naturalnie, bez zastosowania chemii do uprawy, a także pestycydów. Taka kawa trafia do palarni rzemieślniczych na całym świecie.

Ze względu na kosztowność tego typu plantacji i brak dostępu do maszyn rzemieślnicza kawa nie jest produkowana przez wielkie koncerny. Kakaowiec jest także bardzo wrażliwy na wszelkie odchylenia od normy, co może skutkować utratą jakości ziaren selekcjonowanych do kaw rzemieślniczych i w związku z tym ich odrzuceniem, zanim palarnia rozpocznie proces wypalania.

Drugą zasadniczą różnicą poza uprawą jest sposób wypalania ziaren. Ziarna kawy wypalanej przez koncern posiadają widoczne tłuste plamy (olejki), mają niski poziom kofeiny, a na skutek obróbki mechanicznej i ciemnego stopnia wypalenia ziaren tracą charakterystyczne cechy, jakie posiadają owoce kawowców jeszcze przed zborem upraw na plantacjach. Dodatkowo jest to kawa wypalana w bardzo wysokiej temperaturze. Z kolei każda rzemieślnicza palarnia kawy wypala ziarna w dowolnym stopniu – nie tylko ciemnym, ale także średnim i jasnym. Proces wypalania ziaren zachodzi powoli, w odpowiednio dobranej temperaturze. Taka kontrolowana rzemieślnicza metoda palenia kawy gwarantuje, że ziarna kawy zachowują maksimum oryginalnego aromatu i smaku.

Po czym poznać prawdziwą rzemieślniczą palarnię kawy?

Przede wszystkim sprawdź, czy dana palarnia kawy stosuje pełną gamę stopni palenia. Jeśli w danej palarni dostępne są rozmaite profile smakowe kawy, na opakowaniu powinien być podany jasny, średni lub ciemny stopień wypalania. Oczywiście musi być to kawa świeżo palona.

Niektóre z bardziej ekskluzywnych palarni stosują także wiele pośrednich etapów – italian roast, cynamon, city plus czy heavy dark. Im więcej urozmaicenia, tym większe zaangażowanie w proces produkcji, a co za tym idzie, bardziej wyrafinowany smak. Prawdziwe kawy rzemieślnicze są dodatkowo pakowane w torby trójwarstwowe z wentylem lub zipem, co pozwala zachować im pełnię świeżości, aromatu oraz ich głębokiego smaku.

Jak wybrać dobrą kawę rzemieślniczą?

Nie ma jednego rodzaju kawy, który będzie pasował każdemu. Czasem znalezienie ulubionego smaku trwa latami. Jedno jest pewne – warto znaleźć miejsce, gdzie masz pewność co do jakości kaw pochodzących z rzemieślniczej palarni i… poeksperymentować ze smakami. Jedni wolą lekkie cytrusowe nuty z miodowym posmakiem, inni preferują nieco pikantny, intensywny aromat kaw z regionu Etiopii, znajdą się i tacy, którzy zachwycają się z kolei kwiatowym aromatem i smakiem owoców egzotycznych w kawie z plantacji w Peru.

Jeśli chcesz wybrać kawę z rzemieślniczej palarni, której będziesz wierny na długo, spróbuj najpierw różnych (może na pierwszy rzut oka nieco intrygujących) nut smakowych, aż uznasz, że wybrana kawa świeżo palona to Twój ideał.

Szeroki wybór kaw rzemieślniczych w Bee.pl

Dobra kawa o intensywnym smaku, ale bez dodatku kofeiny? Poranek z organiczną kawą z dodatkiem korzennych przypraw? Słyszałeś o zielonej kawie z serca Brazylii? Takie oryginalne propozycje, ale też wiele klasycznych odsłon kawy rzemieślniczej znajdziesz na naszych półkach w Bee. Czy szukasz aromatycznej arabiki, czy też interesuje Cię świeżo palona kawa bezglutenowa – zapraszamy do nas. Zapomnij o kawie przemysłowej i ciesz się prawdziwym, pełnym smakiem małej czarnej w Twojej ulubionej odsłonie.

w magazynie
najniższa cena z 30 dni: 107,79 zł
w magazynie
najniższa cena z 30 dni: 31,19 zł
wysyłka do 72 godzin
najniższa cena z 30 dni: 25,95 zł
w magazynie
najniższa cena z 30 dni: 41,00 zł
w magazynie
najniższa cena z 30 dni: 58,99 zł
wysyłka do 72 godzin
najniższa cena z 30 dni: 24,99 zł
wysyłka do 72 godzin
najniższa cena z 30 dni: 29,19 zł
wysyłka do 72 godzin
najniższa cena z 30 dni: 54,99 zł
wysyłka do 72 godzin
najniższa cena z 30 dni: 37,56 zł
wysyłka do 72 godzin
najniższa cena z 30 dni: 29,66 zł
20,36 * 26,59 zł
*cena detaliczna
w magazynie
najniższa cena z 30 dni: 23,07 zł
w magazynie
najniższa cena z 30 dni: 11,37 zł
w magazynie
najniższa cena z 30 dni: 28,14 zł
w magazynie
najniższa cena z 30 dni: 17,46 zł
© 2024 - All rights reserved Sklepy internetowe