Melasa tradycyjnie powstaje z trzciny cukrowej lub buraków cukrowych. Jest to ciemny płyn, który dodaje wyraźnego pikantnego oraz karmelowego posmaku potrawom, w których jest używany. Oprócz najbardziej znanej wersji, na rynku można znaleźć syropy z różnych rodzajów owoców, jak np. winogron, daktyli, granatów czy melasy karobowej.
Szczególnie ostatnia z wymienionych cieszy się rosnącym zainteresowaniem. Łączy w sobie orzechowo-kakaowy posmak oraz naturalną słodycz, co czyni ją doskonałą alternatywą dla popularnych słodzików.
SPIS TREŚCI |
Produkowana jest ona ze strąków szarańczynu strąkowego, znanego również jako karob, chleb świętojański czy chleb Świętego Jana. Strąki mieli się, a następnie zaciera z wodą w celu ekstrakcji cukrów. Po upływie 1-2 dni mieszaninę odcedza się, a otrzymany płyn jest redukowany (podgrzewany przez ok. 6-8 godzin), aż utworzy gęsty syrop. Podczas tego procesu część cukrów karmelizuje się, nadając gotowemu produktowi charakterystyczny smak i ciemny kolor, od którego pochodzi nazwa "czarne złoto".
Melasa z chleba świętojańskiego jest bogata w potas, wapń, fosfor, ryboflawinę (wit. B2) oraz żelazo. Czysty syrop z karobu nie zawiera dodatku cukru, jednak mimo to posiada słodki smak. Karob stanowi doskonały niemleczny zamiennik dla czekolady, przy czym ma ona mniej cukru, kofeiny oraz kalorii. Dzięki temu nadaje się dla osób cierpiących na nietolerancję laktozy oraz jako alternatywa dla tradycyjnej, wysokokalorycznej czekolady w diecie.
Spożywanie czarnego złota niesie za sobą szereg korzyści prozdrowotnych, takich jak: poprawa odporności, działanie antyoksydacyjne, antyalergiczne, przeciwbólowe. Zmniejsza ryzyko wystąpienia anemii (niedokrwistości) oraz osteoporozy. Mniej znanym składnikiem melasy karobowej jest teofilina, która wpływa na poprawę stanu zdrowia przy chorobach płuc, głównie astmatycznym zapaleniu oskrzeli oraz POChP (przewlekła obturacyjna choroba płuc).
Większość kalorii zawartych w melasie z karobu dostarczana jest z węglowodanów. Dzięki ich naturalnemu pochodzeniu są bardzo łatwo przyswajalne przez organizm, stanowiąc szybki zastrzyk energii.
Chociaż melasa karobowa jest źródłem mikro- i makroelementów, jej spożycie w niewielkim stopniu zaspokaja zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Uwagę zwraca wysoka kaloryczność (ok. 300 kcal/100g) - melasa z karobu w nadmiarze może być szkodliwa. Wprowadzenie jej do diety powinno być zatem przemyślane i kontrolowane, szczególnie u cukrzyków.
Wartości odżywcze w 100 g melasy karobowej:
Melasa karobowa ma bogaty, czekoladowy smak i może być stosowana jako składnik deserów lub mieszana z pastą sezamową tahini. Sprawdzi się również jako dodatek do sosów i marynat oraz jako słodka polewa do lodów czy naleśników. Można ją dodać do herbaty, kawy lub mleka, aby zastąpić tradycyjny cukier. Świetnie nada się do wszelkich eksperymentów kulinarnych jako zamiennik tradycyjnej melasy lub cukru.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Smacznego!