Czym są antyoksydanty?
Antyoksydantami nazywane są związki chemiczne, które odznaczają się właściwościami chroniącymi molekuły organizmu przed reaktywnymi formami tlenu. Usuwają wolne rodniki (oksydanty będące niesparowanymi atomami), które w nadmiarze utleniają struktury molekuł, zaburzając ich strukturę oraz funkcje.
Dzięki swojemu działaniu przeciwutleniacze spowalniają procesy starzenia się i zapobiegają powstawaniu wielu chorób, w tym zapobiegają rozwojowi miażdżycy i znacząco zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów. Wspomagają również odporność organizmu na infekcje.
Nie dostarczając wraz z pożywieniem i suplementami odpowiedniej ilości antyoksydantów (te, których organizm człowieka nie jest w stanie wytworzyć sam, nazywamy antyoksydantami egzogennymi), narażamy się na stres oksydacyjny, czyli stan zaburzonej równowagi tlenowej w komórkach.
Naturalne antyoksydanty - najlepsze dla naszego zdrowia
Antyoksydanty najlepiej stosować w naturalnej formie, czyli dostarczając je wraz z pożywieniem. Antyoksydant to związek, który można znaleźć właściwie w każdej roślinie, jednak w jednej jest ich więcej, a w drugiej mniej.
Witaminy C, A i E, a także selen, cynk, miedź należą do najważniejszych naturalnych przeciwutleniaczy i szczęśliwie jesteśmy w stanie uzupełniać dzienne zapotrzebowanie na te związki i pierwiastki z pomocą dobrze zbilansowanej diety. Z tego względu warto włączyć do swojego jadłospisu różnorodne warzywa, owoce, oleje roślinne i zioła.
Najważniejsze antyoksydanty spożywcze i pielęgnacyjne
Aby ustrzec się przed wieloma schorzeniami oraz spowolnić proces starzenia się, warto stosować nie tylko dietę bogatą w antyoksydanty, ale i uważniej przyglądać się codziennym preparatom do pielęgnacji. Przeciwutleniacze można bowiem dostarczać również w postaci kosmetyków. Każdy antyoksydant wykazuje skuteczne działanie stosowany zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie, dlatego warto uzupełniać je holistycznie, wszystkimi dostępnymi drogami.
Przeciwutleniacze w żywności
Do najważniejszych grup antyoksydantów znajdujących się w żywności zaliczyć należy:
-
Polifenole - są mocnymi przeciwutleniaczami, do tej grupy zalicza się flawonoidy, kwasy fenolowe i związki fenolowe. Występują m.in. w arnice górskiej, rumianku, lukrecji, miłorzębie japońskim. Nie tylko wychwytują wolne rodniki, ale także chronią przed utlenianiem lipidów oraz działają przeciwmutagennie i przeciwzapalnie. Wykazują także zdolność do stabilizowania witaminy C, czyli chronią ją przed utlenianiem. Wśród flawonoidów wyróżniamy m.in.:
-
Antocyjany - występują głównie w roślinach o zabarwieniu niebieskim lub fioletowym. Znajdziemy je w takich owocach i warzywach jak: czarne jagody, czarne porzeczki, czarny bez, maliny, jeżyny, aronia, czerwona kapusta, winogrona oraz bakłażany.
-
Izoflawony - występują m.in. w roślinach bobowatych i strączkowych, np. w soi. Odpowiadają za regulację tła hormonalnego i zapobieganie wydzielaniu sebum.
-
Flawonole - związki o właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych. Gdzie je znajdziemy? Przede wszystkim w ciemnych winogronach, cebuli, orzechach włoskich oraz czerwonym winie.
-
Katechiny - wykazują działanie antybakteryjne, antyoksydacyjne, antywirusowe, przeciwzapalne, przeciwgrzybicze czy przeciwzakrzepowe. Bogate w katechiny są: herbata (każdego rodzaju), czekolada, czerwone wino.
-
Flawanony - rodzina związków wykazujących m.in. działanie przeciwmiażdżycowe, przeciwwrzodowe i relaksacyjne. Szukaj ich przede wszystkim w owocach cytrusowych.
-
Bioflawonoidy - niezwykle cenne dla naszego układu immunologicznego. Bardzo łatwo przypadkowo je pominąć, gdyż najwięcej znajdziemy ich w skórkach owoców i warzyw, przede wszystkim jabłkach i cebuli.
-
Karotenoidy to pomarańczowe i czerwone barwniki, występujące m.in. w marchwi i pomidorach. Jest to grupa ponad 600 związków, z których najbardziej powszechne są:
-
Beta-karoten - związek ten znajdziemy przede wszystkim w marchwi, szpinaku, jarmużu, natce pietruszki, dyni, w suszonych morelach i śliwkach.
-
Likopen - zawierają go czerwone owoce i warzywa: arbuz, czerwone grejpfruty, owoce dzikiej róży pomidory.
-
Luteina i zeaksantyna - w związki te szczególne bogate są szpinak, brokuły, jarmuż, kukurydza czy czerwona papryka.
-
Kryptoksantyna - kopalnią tych związków są przede wszystkim owoce barwy pomarańczowej: pomarańcze, mandarynki, mango, brzoskwinie.
-
Betalainy - istnieje około 50 barwników betalainowych i można je znaleźć np. w buraku. Odgrywają ważną rolę w redukcji wolnych rodników - mogą zahamować łańcuch reakcji rodnikowych. Ponadto nie dopuszczają do powstania produktów wykazujących rakotwórcze właściwości.
-
Melatonina - usuwa reaktywne formy tlenu efektywniej niż witamina E czy glutation. Najwięcej melatoniny zawierają: wiśnie, ananasy, banany, pomarańcze, pomidory, owies, jęczmień, ryż oraz imbir.
-
Kwas ferulowy - chroni przed działaniem wolnych rodników oraz promieniowaniem słonecznym. Znajdziemy go liściach, nasionach i korze drzew iglastych, a także w ziarnach ryżu, pszenicy, kukurydzy i żyta.
Przeciwutleniacze w kosmetykach
W preparatach pielęgnacyjnych rolę przeciwutleniaczy najczęściej pełnią:
-
Witamina C - wzmacnia system odpornościowy skóry i chroni ją przed przedwczesnym starzeniem. To jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Ponadto Witamina C przywraca elastyczność skóry, rozjaśnia jej koloryt i uszczelnia naczynia krwionośnego.
-
Witamina E - jest silnym antyoksydantem, wzmacnia funkcje ochronne skóry i naczyń włosowatych oraz wspomaga regenerację.
-
Kwas alfaliponowy - dotlenia, regeneruje i odbudowuje skórę. Zwiększa przyswajanie witaminy A i wspomaga działanie witaminy E i C.
-
Kwas fitowy - jest mocnym przeciwutleniaczem, delikatnie złuszcza i rozjaśnia skórę. Chroni przed uszkodzeniami DNA i powstawaniem zmian pigmentacyjnych.
-
Koenzym Q10 (ubichinon) - silny antyoksydant nieenzymatyczny. Nazywany jest “eliksirem młodości”. Doskonale chroni organizm przed wolnymi rodnikami i stabilizuje błony komórkowe.
Skala ORAC - co to jest i co oznacza?
Dzięki skali ORAC można dowiedzieć się, jak wysoką zdolność mają przeciwutleniacze do dezaktywacji reaktywnych form tlenu. Dla przeciętnego konsumenta oznacza to w praktyce, że za pomocą ORAC jesteśmy w stanie ocenić, które produkty dostarczą nam największą ilość antyoksydantów. Wartości w skali wyrażane są w mikromolach ekwiwalentu troloksu na 100 g produktu μmol TE/100 g. Troloks jest pochodną witaminy E, która rozpuszczalna jest w wodzie.
100 najlepszych antyoksydantów wg skali ORAC - ranking
Źródłem cennych składników odżywczych oraz prozdrowotnych są rośliny. Zbilansowana dieta bogata w zielone produkty pozwoli nam nie martwić się stresem oksydacyjnym. Wprowadzając produkty ze skali ORAC najlepiej wybrać te, w których skumulowanych jest najwięcej antyoksydantów.
Poniżej wymienione zostały produkty wykazujące najsilniejsze działanie antyoksydacyjne - zawartość przeciwutleniaczy wyrażona jest w skali ORAC, czyli μmol TE/100 g.
-
Mielone goździki - 314,446
-
Otręby z sumaka - 312,400
-
Mielony cynamon - 267,536
-
Surowe otręby z sorgo - 240,000
-
Oregano suszone - 200,129
-
Mielona kurkuma - 159,277
-
Jagody acai - 102,700
-
Czarne otręby sorgo - 100,800
-
Liofilizowane jagody acai - 102,700
-
Kakao w proszku - 80,933
-
Ziarna kminku - 76,800
-
Proszek z jagód maqui - 75,000
-
Suszona pietruszka - 74,349
-
Czerwone otręby sorgo - 71,000
-
Suszona bazylia - 67,553
-
Niesłodzone ciasto czekoladowe
-
Curry w proszku - 48,504
-
Ziarna sorgo - 45,400
-
Proszek czekoladowy - 40,200
-
Sok z jagód maqui - 40,000
-
Szałwia - 32,004
-
Gorczyca żółta - 29,257
-
Mielony imbir - 28,811
-
Czarny pieprz - 27,618
-
Świeży tymianek - 27,426
-
Świeży majeranek - 27,297
-
Jagody Goji - 25,300
-
Surowe otręby ryżowe - 24,287
-
Mielone papryczka chilli - 23,636
-
Czarne ziarna sorgo - 21,900
-
Ciemna czekolada - 20,823
-
Lignany z łusek lnu - 19,600
-
Półsłodka czekolada - 18,053
-
Pekan - 17.940
-
Papryka - 17,919
-
Surowa aronia - 16,062
-
Świeży estragon - 15,542
-
Surowy korzeń imbiru - 14,840
-
Owoce czarnego bzu - 14,697
-
Czerwone ziarna sorgo - 14,000
-
Świeża mięta pieprzowa - 13,978
-
Świeże oregano - 13,978
-
Orzechy włoskie - 13,541
-
Orzechy laskowe - 9,645
-
Surowa żurawina - 9,584
-
Suszone gruszki - 9,496
-
Świeży cząber - 9,465
-
Karczochy - 9,416
-
Fasola czerwona - 8,459
-
Różowa fasola - 8,320
-
Czarne fasola - 8,040
-
Pistacje - 7,983
-
Porzeczki - 7,960
-
Fasola Pinto - 7,779
-
Śliwki - 7,581
-
Mleko czekoladowe - 7,528
-
Soczewica - 7,282
-
Agawa suszona - 7,274
-
Suszone jabłka - 6,681
-
Sproszkowany czosnek - 6,665
-
Jagody - 6,552
-
Suszone śliwki - 6,552
-
Białe otręby sorgo - 6,400
-
Liście melisy - 5,997
-
Soja - 5,764
-
Sproszkowana cebula - 5,735
-
Jeżyny - 5,347
-
Surowy czosnek - 5,346
-
Liście kolendry - 5,141
-
Wino Cabernet Sauvignon - 5,034
-
Maliny - 4,882
-
Świeża bazylia - 4,805
-
Migdały - 4,454
-
Koper ogrodowy - 4,392
-
Wspięga wężowata - 4,343
-
Czerwone jabłka - 4,275
-
Brzoskwinie suszone - 4,222,
-
Rodzynki - 4,188,
-
Jabłka, odmiana Granny Smith - 3,898
-
Daktyle - 3,895
-
Czerwone wino - 3,873
-
Truskawki - 3,577
-
Masło orzechowe - 3,432
-
Czerwone porzeczki - 3,387
-
Figi - 3,383
-
Wiśnie - 3,365
-
Agrest - 3,277
-
Suszone morele - 3,234
-
Orzeszki ziemne - 3,166
-
Czerwona kapusta - 3,145
-
Brokuły - 3,083
-
Jabłka - 3,082
-
Rodzynki - 3,037
-
Gruszki - 2,941
-
Agawa - 2,938
-
Sok z jagód - 2,906
-
Kardamon - 2,764
-
Guawa - 2,550
-
Czerwone liście sałaty - 2,380
-
Sok z winogron - 2,377
Ze względu na ich cenne właściwości, warto włączyć do codziennej diety źródła naturalnych antyoksydantów i korzystać z ich dobroczynnego działania. Dzięki przeciwutleniaczom możemy dłużej cieszyć się zdrowiem i młodym wyglądem - a któż by tego nie chciał? Pozostaje nam po raz wtóry powtórzyć zalecenie, którego tak nie znosiliśmy jako dzieci: jedz warzywa i owoce!