Olej kokosowy – najzdrowszy olej świata

Bogaty wybór olejów kokosowych - który wybrać?Olej kokosowy jest określany również masłem lub tłuszczem kokosowym. Otrzymuje się go z tłoczonej i rozgrzanej kopry kokosowej (miąższu z orzecha). Nazwa „palmy kokosowej” w różnych językach wskazuje na to, że zawiera ona cenne substancje. W sanskrycie jest określana mianem „drzewa dostarczającego wszystkiego, co jest potrzebne do życia”, w języku filipińskim - „drzewa życia”, a na Pacyfiku - „lekarstwa na wszystkie choroby”.

Olej kokosowy zachwycił już wielu – czy przypadnie do gustu i Tobie? Jest ON niezwykły – ma szerokie spektrum zastosowań, od kosmetycznych – przez kuchenne – do leczniczych.

Zdrowy „lek” na różne dolegliwości:

  1. Wspiera system odpornościowy, wspomaga leczenie tarczycy oraz metabolizm (między innymi ułatwia odchudzanie).Bogaty wybór olejów kokosowych - który wybrać?

  2. Poprawia wchłanianie wapnia i magnezu, wspomagając tym samym rozwój mocnych kości i zębów.

  3. Przyspiesza gojenie się ran.

  4. Działa antybakteryjnie i antygrzybicznie.

Naturalny kosmetyk do ciała i włosów:

  1. Nawilża i wygładza skórę – możesz go stosować jako balsam do ciała lub krem do rąk.

  2. Jest jedną z najlepszych odżywek do włosów – wzmacnia, nawilża, likwiduje łupież, zapobiega wypadaniu włosów, rozdwajaniu końcówek. 

  3. W Tajlandii jest powszechnie stosowany jako „balsam” do opalania.

Zdrowy olej w kuchni:

  1. Jest używany do smażenia w wysokich temperaturach (nie pali się, nie jełczeje).

  2. Stosuje się go do smarowania pieczywa.

  3. Możesz go użyć jako składnika wielu potraw i przekąsek, np. smalcu wegetariańskiego czy też mieszanki oleju z miodem, która z powodzeniem zastępuje słodycze.

Rafinowany czy nierafinowany - który olej wybrać?

Bogaty wybór olejów kokosowych - który wybrać?Ze względu na sposób produkcji wyróżniamy olej kokosowy rafinowany i nierafinowany.

Olej rafinowany produkuje się w wysokich temperaturach i czasem przy użyciu chemicznych rozpuszczalników. Zazwyczaj ma dłuższy okres ważności do spożycia. Jest bezbarwny, pozbawiony zapachu i smaku. Natomiast produkcja oleju nierafinowanego przebiega w niskich temperaturach, bez użycia środków chemicznych. Można go odróżnić po wyczuwalnym kokosowym smaku i zapachu.

Ze względu na sposób tłoczenia olej nierafinowany jest droższy, jednak jego jakość oraz właściwości zdrowotne biją na głowę kokosowy olej rafinowany, warto zainwestować w swoje zdrowie i urodę i kupić olej nierafinowany.

-14%
W magazynie
-3%
Wysyłamy w 3 dni
-3%
Wysyłamy w 3 dni
-3%
Wysyłamy w 3 dni
-3%
Wysyłamy w 3 dni
-8%
Wysyłamy w 3 dni
© 2019 - All rights reserved Sklepy internetowe