-
1,5 kg pieczarek
-
200 g kaszy gryczanej (waga przed ugotowaniem)
-
2 cebule
-
2 ząbki czosnku
-
3 łyżki oliwy
-
1 łyżka ulubionej musztardy
-
1 łyżeczka majeranku i tymianku
-
1/4 łyżeczki kolendry
-
cała natka pietruszki
-
pieprz i sól
Sposób przygotowania:
-
Gotujemy kaszę w posolonej wodzie przez około 20 minut. Najlepiej, jeśli lekko ją przegotujemy lub po ugotowaniu pozostawimy ją w wodzie, aż wsiąknie całą jej zawartość. Dzięki temu kasza będzie uwalniać wilgoć podczas pieczenia.
-
W czasie, kiedy kasza się gotuje, możemy pokroić pieczarki, cebulę oraz czosnek w kostkę. Im będzie drobniejsza, tym lepiej.
-
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojone warzywa oraz pieczarki. Jeśli się nie mieszczą, możemy dodawać je stopniowo. Dodajemy sól oraz pieprz. Smażymy przez około 15 minut.
-
Przygotowaną kaszę oraz pieczarki wraz z cebulą i czosnkiem po delikatnym ostudzeniu umieszczamy w jednym naczyniu. Dodajemy pozostałe przyprawy, posiekaną natkę pietruszki oraz musztardę. Całość dokładnie mieszamy. Najlepiej zrobić to rękoma, delikatnie ugniatając przy tym masę. Dzięki temu będzie gładsza i bardziej napowietrzona.
-
Masę przekładamy do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
-
Wkładamy na około 50 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z włączoną funkcją termoobiegu.
Wartość energetyczna: 240 kcal (na 100g).
Zobacz także: