Co zrobić z pigwy? Przepisy na sok, przetwory i syrop



Owoce pigwy swym kształtem przypominają jabłka bądź gruszki, nie spożywa się ich jednak na surowo - mają kwaśny, cierpki smak, a struktura owoców jest bardzo twarda. Pigwa ma jednak wiele cennych właściwości i może być wykorzystana do robienia soków, przetworów i syropów.

Właściwości i wartości odżywcze pigwy

Pigwa pospolita to roślina, który należy do rodziny różowatych. Pochodzi z terenów Azji, choć obecnie na szeroką skalę uprawia się ją również w Europie, w tym także w Polsce. Owoce pigwy rosną na dużych krzewach, które mogą osiągać wysokość nawet 5 metrów (w Polsce - do 3 metrów) i mają pestki koloru żółtego. Smak owoców można określić jako kwaśny, a jednocześnie mocno aromatyczny.

Wartości odżywcze 100 g surowej pigwy:

  • - Wartość kaloryczna: 60 kcal
  • - Białko: 0,4 g
  • - Tłuszcz: 0,1 g
  • - Węglowodany: 15,3 g
  • - Błonnik: 1,9 g
  • - Witamina C: 15 mg
  • - witamina B1: 0,02 mg
  • - witamina B2: 0,03 mg
  • - witamina B3: 0,2 mg
  • - witamina B6: 0,04 mg
  • - witamina A: 40 IU
  • - kwas foliowy: 3 mg
  • - cynk: 0,04 mg
  • - sód: 4 mg
  • - potas: 197 mg
  • - fosfor: 17 mig
  • - magnez: 8 mg
  • - żelazo: 0,7 mg
  • - wapń: 11 mg
  • - witamina A: 40 IU

Co można zrobić z pigwy? Przepisy na sok, konfitury i syrop

Pigwa z racji swoich niezwykle cennych właściwości odżywczych wykorzystywana jest na wiele rozmaitych sposobów. Z owoców pigwy można przygotować na przykład sok, różne przetwory, syrop, dżemy, likiery oraz nalewki.

Przepis na sok z pigwy

Składniki:

  • - 2 kilogramy pigwy,
  • - 1 kilogram cukru.

Na początek myjemy wszystkie owoce, dzielimy je na ćwiartki i usuwamy z nich gniazda nasienne. Następnie trzemy je na tarce o grubych oczkach. Wsypujemy całość do litrowego słoika na wysokość 3/4 i zasypujemy cukrem. Słoik należy przykryć gazą. Po kilku dniach odlewamy powstały sok z pigwy. Rozlewamy go do butelek bądź słoików. Pasteryzujemy przez 5-10 minut do momentu, gdy woda stanie się wrząca.

Przepis na konfitury z pigwy

Składniki:

  • - 1,5 kilograma pigwy,
  • - 4 szklanki wody,
  • - 4 szklanki cukru,
  • - cynamon.

Przygotowanie konfitury z pigwy zaczynamy od oczyszczenia owoców - usuwamy wszystkie gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki. Wrzucamy je do wody i gotujemy przez około 40 minut do czasu, gdy owoce będą miękkie. Przy pomocy tłuczka do ziemniaków rozgniatamy całość na masę. Dodajemy cukier i cynamon, po czym smażymy na patelni przez 30 minut. Gotowe!

Przepis na syrop z pigwy - pigwa do herbaty

Składniki:

  • - 50% owoców pigwy (np. 1 szklanka),
  • - 50% cukru (np. 1 szklanka).

Kroimy owoce w małą kostkę. Dodajemy tyle samo cukru. Zasypane cukrem owoce odstawiamy na około 2 dni. Po tym czasie przelewamy syrop do słoików i pasteryzujemy.

Wiele osób uważa, że pigwa do herbaty w formie syropu to jedna z najsmaczniejszych rzeczy, jaką pili w swoim życiu.

 

Zobacz także:

TOP 7 przepisów na dania z dyni. Jak je przygotować?

Przetwory bez cukru. Przepis na bezcukrowy dżem i konfitury

15,29 zł
w magazynie
22,59 zł
w magazynie
23,19 zł
wysyłka w 48 godzin
17,19 zł
wysyłka w 48 godzin
© 2025 - All rights reserved Sklepy internetowe