Owoce pigwy swym kształtem przypominają jabłka bądź gruszki, nie spożywa się ich jednak na surowo - mają kwaśny, cierpki smak, a struktura owoców jest bardzo twarda. Pigwa ma jednak wiele cennych właściwości i może być wykorzystana do robienia soków, przetworów i syropów.
Pigwa pospolita to roślina, który należy do rodziny różowatych. Pochodzi z terenów Azji, choć obecnie na szeroką skalę uprawia się ją również w Europie, w tym także w Polsce. Owoce pigwy rosną na dużych krzewach, które mogą osiągać wysokość nawet 5 metrów (w Polsce - do 3 metrów) i mają pestki koloru żółtego. Smak owoców można określić jako kwaśny, a jednocześnie mocno aromatyczny.
Pigwa z racji swoich niezwykle cennych właściwości odżywczych wykorzystywana jest na wiele rozmaitych sposobów. Z owoców pigwy można przygotować na przykład sok, różne przetwory, syrop, dżemy, likiery oraz nalewki.
Składniki:
Na początek myjemy wszystkie owoce, dzielimy je na ćwiartki i usuwamy z nich gniazda nasienne. Następnie trzemy je na tarce o grubych oczkach. Wsypujemy całość do litrowego słoika na wysokość 3/4 i zasypujemy cukrem. Słoik należy przykryć gazą. Po kilku dniach odlewamy powstały sok z pigwy. Rozlewamy go do butelek bądź słoików. Pasteryzujemy przez 5-10 minut do momentu, gdy woda stanie się wrząca.
Składniki:
Przygotowanie konfitury z pigwy zaczynamy od oczyszczenia owoców - usuwamy wszystkie gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki. Wrzucamy je do wody i gotujemy przez około 40 minut do czasu, gdy owoce będą miękkie. Przy pomocy tłuczka do ziemniaków rozgniatamy całość na masę. Dodajemy cukier i cynamon, po czym smażymy na patelni przez 30 minut. Gotowe!
Składniki:
Kroimy owoce w małą kostkę. Dodajemy tyle samo cukru. Zasypane cukrem owoce odstawiamy na około 2 dni. Po tym czasie przelewamy syrop do słoików i pasteryzujemy.
Wiele osób uważa, że pigwa do herbaty w formie syropu to jedna z najsmaczniejszych rzeczy, jaką pili w swoim życiu.
Zobacz także: