Żurawina zalicza się do tzw. “superżywności” - posiada szereg właściwości zdrowotnych. Ma również bardzo ciekawy smak będący połączeniem delikatnej słodyczy z nutą kwasowości, dzięki czemu doskonale komponuje się z deserami, potrawami mięsnymi czy serami (np. oscypkami). Świetnie nadaje się także do tworzenia dżemów i konfitur.
Dowiedzmy się zatem więcej o zaletach żurawiny i sprawdźmy, jak wykonać domowe przetwory z żurawiny na zimę (i nie tylko).
Składniki:
Sposób wykonania: Dokładnie umytą żurawinę umieszczamy na lekko rozgrzanej patelni lub w garnku i zasypujemy cukrem (ważne, aby naczynie miało grube dno - dzięki temu konfitura nie będzie się przypalać). Całość zagotowujemy, a po zagotowaniu przykrywamy naczynie i zmniejszamy ogień do minimum. Gotujemy przez około 30 minut, co jakiś czas mieszając. Mieszankę pozostawiamy do wystygnięcia, po czym gotujemy ponownie w celu konserwacji. Gotową konfiturę umieszczamy do dokładnie wyparzonych słoików, które wekujemy.
Powyższy przepis pozwala na zapełnienie przetworem około 3 słoików.
Jakiej żurawiny używać do wykonania domowej konfitury - mrożonej czy świeżej? Odpowiedź brzmi: do wykonania konfitury można użyć zarówno świeżej, jak i mrożonej.
Przetwory wcale nie muszą mieć wielu kalorii. Można wykonać je tak, by były produktem fit. Pamiętajmy jednak, że cukier w przetworach pełni rolę zagęszczacza i konserwantu - eliminując go z przepisu, należy znaleźć odpowiedni, zdrowy zamiennik.
Czego zatem użyć do wykonania żurawinowej konfitury zamiast cukru? Produktem, który właściwie ''zabezpieczy'' nasze przetwory będzie sól himalajska. Oprócz zakonserwowania, wydobędzie z owoców ich naturalną słodycz. Jeśli chcemy, by konfitura była bardzo słodka, możemy dodać do niej również erytrytol (erytrol), który ma zerowy indeks glikemiczny i niską kaloryczność (tylko 40 kcal na 100 g).
Składniki:
Sposób wykonania: Umytą żurawinę umieszczamy w naczyniu o grubym dnie i zasypujemy erytrolem. Kiedy substancja słodząca rozpuści się, dodajemy szczyptę soli. Całość smażymy pod przykryciem przez 30-40 minut, następnie pozostawiamy do wystygnięcia i gotujemy ponownie. Proces ten można powtórzyć jeszcze raz, by zapewnić większy poziom konserwacji. Gotową konfiturę umieszczamy w wysterylizowanych słoikach i pasteryzujemy.
Składniki:
Sposób wykonania: Do garnka wlewamy wodę i podgrzewamy. Kiedy woda nabierze temperatury, wsypujemy cukier, kontynuując podgrzewanie. Gdy syrop będzie już zagotowany, zmniejszamy ogień, dodajemy wcześniej umytą żurawinę i przykrywamy naczynie pokrywką. Całość dusimy przez około godzinę, co kilka minut mieszając.
Gdy mieszanka zgęstnieje, wlewamy do niej sok z cytryny, mieszamy i wlewamy do wyparzonych słoików. Przetwory możemy poddać pasteryzacji lub odwrócić słoiki do góry dnem i pozostawić pod przykryciem do wystygnięcia.
Do czego dodawać przetwory z żurawiny? Stosujemy je przede wszystkim jako dodatek do mięs, pasztetów czy serów (w tym oscypków). Świetnie sprawdzają się również na pieczywie.
Pasteryzowanie polega na podgrzaniu przetworów znajdujących się w słoikach do temperatury 60°C - 100°C. Jej zadaniem jest wyeliminowanie wszystkich znajdujących się w słoikach drobnoustrojów, które mogłyby spowodować psucie się produktów. Dzięki pasteryzacji, można cieszyć się pełną spiżarnią przez cały rok.
Czas pasteryzacji liczymy od momentu osiągnięcia przez wodę pożądanej temperatury. Dla przetworów z żurawiny, czas pasteryzacji powinien wynosić ok. 20-30 minut.
Ile czasu po otwarciu słoika z żurawinowy dżem lub konfitura nadają się do spożycia? Po odkręceniu pokrywki możemy trzymać je w lodówce nie dłużej, niż przez tydzień.
Żurawina zyskała miano owocu o bardzo szerokim zastosowaniu zdrowotnym. Ma niezwykle pozytywny wpływ na ludzki organizm. Oto zalety jej spożywania.
Żurawina zachowuje swoje właściwości zdrowotne nawet po obróbce termicznej, dlatego wykonane z niej przetwory to świetny sposób na zastrzyk witaminy C wtedy, kiedy go potrzebujemy (np. w okresie zimowym).