-
500 g m±ki
-
7 żółtek jaj
-
9 łyżek jogurtu naturalnego
-
2 łyżki mocnego alkoholu
-
pół łyżeczki soli
-
ksylitol
Sposób przygotowania:
-
M±kę przesiewamy na stolnicę lub matę, na której będziemy wyrabiać ciasto. W ¶rodku "pagórka" robimy dołek i dodajemy żółtka, po czym mieszamy, zagarniaj±c m±kę do ¶rodka. Dodajemy jogurt, sól, a także alkohol (zmniejsza wchłanianie tłuszczu). Zagniatamy dokładnie wszystkie składniki, pilnuj±c, by dokładnie się poł±czyły. Ciasto powinno być dobrze napowietrzone i pulchne, dlatego należy zagniatać je bardzo dynamicznie przez kilka minut. Po wyrobieniu przekładamy ciasto do miski i odkładamy na kilkadziesi±t minut, daj±c mu "odpocz±ć".
-
Po tym czasie rozkładamy ciasto z powrotem na płaskiej powierzchni i wałkujemy na jak najcieńsze placki. Następnie każdy placek tniemy nożem na paski o szeroko¶ci ok. 2 cm i długo¶ci ok. 10-15 cm. W ¶rodku każdego z pasków robimy nacięcie i przekładamy przez nie końcówki paska.
-
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej nasze faworki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Pieczenie powinno trwać około 12 minut. Je¶li zaczn± się zbytnio przypiekać, wyci±gamy je wcze¶niej. Po upieczeniu pozwalamy im się schłodzić, po czym posypujemy cukrem lub ksylitolem.
Warto¶ć energetyczna w 100 g: 275 kcal
Zobacz także: