Przepis na fit faworki (chru¶ciki)


Faworki to bardzo popularna przek±ska, maj±ca jednak pewn± ogromn± wadę. Naprawdę ciężko nazwać je zdrowym fit jedzeniem. Smażone w głębokim oleju kawałki ciasta s± bardzo tucz±ce, ale na szczę¶cie jest na to pewien sposób. Jak zrobić pyszne fit faworki?

Fit faworki - przepis

Lista składników:

  • 500 g m±ki
  • 7 żółtek jaj
  • 9 łyżek jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki mocnego alkoholu
  • pół łyżeczki soli
  • ksylitol

Sposób przygotowania:

  1. M±kę przesiewamy na stolnicę lub matę, na której będziemy wyrabiać ciasto. W ¶rodku "pagórka" robimy dołek i dodajemy żółtka, po czym mieszamy, zagarniaj±c m±kę do ¶rodka. Dodajemy jogurt, sól, a także alkohol (zmniejsza wchłanianie tłuszczu). Zagniatamy dokładnie wszystkie składniki, pilnuj±c, by dokładnie się poł±czyły. Ciasto powinno być dobrze napowietrzone i pulchne, dlatego należy zagniatać je bardzo dynamicznie przez kilka minut. Po wyrobieniu przekładamy ciasto do miski i odkładamy na kilkadziesi±t minut, daj±c mu "odpocz±ć".
  2. Po tym czasie rozkładamy ciasto z powrotem na płaskiej powierzchni i wałkujemy na jak najcieńsze placki. Następnie każdy placek tniemy nożem na paski o szeroko¶ci ok. 2 cm i długo¶ci ok. 10-15 cm. W ¶rodku każdego z pasków robimy nacięcie i przekładamy przez nie końcówki paska.
  3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej nasze faworki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Pieczenie powinno trwać około 12 minut. Je¶li zaczn± się zbytnio przypiekać, wyci±gamy je wcze¶niej. Po upieczeniu pozwalamy im się schłodzić, po czym posypujemy cukrem lub ksylitolem.

Warto¶ć energetyczna w 100 g: 275 kcal

 

Zobacz także:

-8%
w magazynie
-24%
w magazynie
-17%
w magazynie
-16%
30,99 zł 36,99 zł
Targroch Ksylitol 1 kg
w magazynie
-8%
11,99 zł 12,99 zł
Targroch M±ka kokosowa 1 kg
w magazynie
© 2022 - All rights reserved Sklepy internetowe