Wegańskie ciasta nie mają w swoim składzie jajek. Mimo tego są równie smaczne i puszyste jak te, które wykonuje się przy użyciu standardowych składników. Proponowane przez nas wegańskie ciasto z owocami jest bardzo proste do wykonania, dlatego nikt nie powinien mieć problemów z jego upieczeniem. Przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a składniki dostaniemy w każdym większym sklepie spożywczym.
Przepis na ciasto z owocami z pewnością przypadnie do gustu wszystkim, którzy nie spożywają produktów pochodzenia zwierzęcego, ale nie tylko. Nikt nawet nie zauważy, że w przygotowanym przez nas placku nie ma jajek i krowiego mleka.
Jak zrobić dobre ciasto wegańskie z owocami? Do wykonania naszego ciasta potrzebujemy następujących składników:
Sposób przygotowania:
Owoce dokładnie myjemy i usuwamy z nich niejadalne części.
Truskawki kroimy na pół, maliny i porzeczki możemy zostawić w całości. Pamiętajmy o tym, że musimy je dokładnie osuszyć, zanim połączymy je z ciastem.
Do miski wsypujemy mąkę i pozostałe suche składniki, w tym proszek do pieczenia, cukier waniliowy i ksylitol. Wszystko dokładnie mieszamy. Olej łączymy z napojem sojowym, mieszamy i dodajemy do suchych składników. W tym momencie możemy również uruchomić piekarnik i ustawić go na 180 stopni.
Przygotowujemy prostokątną formę do pieczenia, smarujemy ją olejem kokosowym i oprószamy mąką. Można także skorzystać z papieru do pieczenia. Przelewamy nasze ciasto do formy, wyrównujemy powierzchnię i nakładamy na górę truskawki, maliny i porzeczki. Wkładamy do piekarnika na ok. 45 minut.
Kiedy ciasto jest gotowe, możemy wyciągnąć je z piekarnika i ostudzić. Po ostudzeniu należy wyjąć je z formy i pokroić na kawałki. Jeśli lubimy słodkości, możemy je dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.
Sposób podawania:
Bardzo dobrze smakuje z lodami lub jako słodki dodatek do kawy.
Wegańskie ciasto z owocami to świetny pomysł na deser dla całej rodziny.