Domowe przetwory większość z nas kojarzy z dzieciństwa. Zazwyczaj były to dżemy i konfitury. Nasze babcie i mamy serwowały je do śniadań, podwieczorków czy kolacji. Są doskonałym dodatkiem do pieczywa, białego sera, jogurtów, deserów, nal eśników, pierogów, omletów, ciast i wszystkiego, co chcielibyśmy zjeść na słodko.
Najbardziej popularne w naszym kraju rodzaje przetworów to te ze śliwek, truskawek czy malin. Do mniej popularnych należą przetwory z bananów. Nic dziwnego -w końcu nie należy do naszych rodzimych owoców. Nie znaczy to jednak, że banan nie sprawdzi się do produkcji np. dżemów. Dlatego poniżej przedstawimy przepisy na domowe przetwory z bananów w różnych odsłonach. Dowiedzcie się, jak robi się bananowy dżem, konfiturę, marmoladę i powidła.
SPIS TREŚCI |
Większość produktów kupujemy "na gotowo", w słoiczkach. Takie gotowe przetwory mają wiele dodatków, m.in. biały cukier, sztuczne barwniki i konserwanty. To odróżnia je od przetworów domowej roboty o znacznie bardziej naturalnym składzie. Wprawdzie babcine dżemy czy powidła również były mocno słodkie, jednak dzisiaj - w czasach, kiedy mamy znacznie większą świadomość szkodliwości spożywania nadmiernej ilości cukru oraz mając dostęp do jego zdrowych zamienników - możemy sami nauczyć się przyrządzać przepyszne przetwory z owoców. Nasze przetwory smakiem nie muszą odstawać od tych babcinych, a będą od nich znacznie zdrowsze.
Dzięki łatwej dostępności bananów, przetwory na ich bazie możemy robić cały rok.
Czy wiesz, że wymienione niżej przetwory to nie jedno i to samo? Czym się różnią?
Dżem - robi się z pokrojonych na małe cząstki owoców (bądź warzyw) i cukru. Można dodać również substancje żelujące, na rynku obecnie dostępne są także wersje eko, np.: agar lub Bio Vegan - bezglutenowy środek żelujący do konfitur. Dżem charakteryzuje się przewagą cukru nad owocami - to ON ma za zadanie zakonserwować nasz wyrób. Im więcej cukru i mniej wody, tym dżem będzie trwalszy.
Konfitura - są to owoce (zazwyczaj całe bądź przekrojone na połowę) smażone w gęstym syropie z cukru. Syrop robi się z minimalnej ilości wody oraz równej proporcji cukru i owoców, np 1 kg cukru na 1 kg owoców. Owoce w syropie podgrzewa się na niewielkim ogniu, aby się nie rozgotowały, zostawia do ostudzenia, po czym znowu zagotowuje. Taki proces należy powtarzać 2-3 krotnie.
Marmolada - w jej skład wchodzą przecierane owoce gotowane z cukrem. Cechą charakterystyczną marmolady jest to, że nie ma w niej widocznych ani odczuwalnych pod językiem kawałków owoców, więc przypomina swojego rodzaju mus.
Powidła - przetwór owocowy zazwyczaj wykonywany ze śliwek (przeważnie ogólnodostępnych węgierek). Praży się je w kotłach przez wiele dni, choć nie przez 24 godziny na dobę. Prażenie powoduje odparowanie wody, co zwiększa gęstość, poprawia smak powideł oraz przedłuża okres przechowywania.
Składniki (na kilka słoiczków):
Sposób wykonania:
Wodę z sokiem z cytryny zagotować, dodać pokrojone kawałki bananów (można je wcześniej zmiksować). Gotować na małym ogniu do uzyskania jednolitej masy, dość często mieszając (opcjonalnie z dodatkiem substancji żelującej). Na koniec dodać laskę wanilii bądź inne przyprawy. Gorący dżem przełożyć do suchych słoiczków, zapasteryzować. Dżem można dodawać do ciast, kanapek czy naleśników.
Składniki:
Sposób wykonania:
Na głęboką patelnię wlać wodę z sokiem z cytryny, wrzucić pokrojone na małe kawałki banany, daktyle (pokroić bądź zmiksować w zależności od tego, jak duże kawałki chcemy mieć w dżemie), dodać 3 łyżeczki substancji żelującej. Smażyć na małym ogniu, aż banany uzyskają jednolitą konsystencję. Pod koniec dodać syrop daktylowy. W razie potrzeby w trakcie przygotowywania dodawać odrobinę wody. Całość studzimy i chowamy do lodówki.
Przez kolejne 2 dni czynność powtarzamy (można zrezygnować z tej opcji i od razu po pierwszym zagotowaniu przełożyć dżem do słoiczków oraz zapasteryzować).
Składniki:
Sposób wykonania:
Wodę z cytryną zagotowujemy w garnku o grubym spodzie, zmniejszamy ognień, dodajemy pokrojone banany. Gotujemy na małym ogniu do uzyskania jednolitej masy, dodajemy cynamon i kardamon. Wyłączamy gaz, dodajemy pokruszoną czekoladę, energicznie mieszamy, po czym przekładamy do słoiczków. W razie potrzeby na koniec można wszystko razem zblendować.
Składniki
Sposób wykonania:
Dynię obieramy, pozbawiamy pestek i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Startą dynię umieszczamy w garnku o grubym dnie lub na wysokiej patelni. Zalewamy wodą i sokiem z cytryny z dodatkiem syropu z agawy bądź innego zdrowego cukru. Przez pierwsze 10 min gotujemy pod przykryciem, następnie - gdy wszystko się rozpuści - gotujemy na małym ogniu bez przykrycia, aż dynia zmięknie, sok odparuje, a konsystencja zacznie robić się jednolita. Dodajemy startą na małych oczkach lub zblendowaną marchewkę z imbirem i banany. Na koniec przyprawiamy odrobiną kurkumy, możemy dodać przyprawę do pierniczków lub goździki mielone dla uzyskania bardziej "zimowego" smaku. Gorącą masę przekładamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy.
Składniki
Sposób wykonania:
Do garnka dodajemy odrobinę olejku kokosowego, lekko podsmażamy pokrojone banany oraz wiórki kokosowe rozdrobione w malakserze/blenderze, dodajemy mleko kokosowe (opcjonalnie także odrobinę mleczka kokosowego z puszki) i zasypujemy cukrem kokosowym bądź syropem, Gotujemy na małym ogniu, często mieszając, aż wszystko przybierze postać musu. Możemy dodać odrobinę żelfixu. Gorący mus przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoiczków, pasteryzujemy.
Banany są jednymi z najpopularniejszych i najdłużej wykorzystywanych przez ludzkość owoców świata - pierwsze wzmianki o uprawie tego owocu sięgają już 5 w. p.n.e. Banan jest znany i powszechnie używany nie tylko ze względu na swoje walory smakowe, ale także na wartości odżywcze i korzyści zdrowotne, jakie daje jego spożywanie. Banany zawierają wszystkie najważniejsze witaminy - A, C, E, K, B, błonnik oraz składniki mineralne - magnez, fosfor, wapń, potas.
Przetwory z bananów są nie tylko pyszne, łatwe w przygotowaniu, ale i zdrowe!
Wartość energetyczna:
89 kcal
Białko ogółem - 1.09 g
Tłuszcz - 0.33 g
Węglowodany - 22.84 g (w tym cukry proste 12.23)
Błonnik - 2.6 g
Witaminy:
Witamina C - 8.7 mg
Tiamina - 0.031 mg
Ryboflawina - 0.073 mg
Niacyna - 0.665 mg
Witamina B6 - 0.367 mg
Witamina A - 64 IU
Witamina E - 0.10 mg
Minerały:
Wapń - 5 mg
Żelazo - 0.26 mg
Magnez - 27 mg
Fosfor - 22 mg
Potas - 358 mg
Sód - 1 mg
Cynk - 0.15 mg
Banany dzięki swojej neutralności smaku doskonale łączą się z wszelkimi innymi owocami, przyprawami czy nawet warzywami. Przetwory z bananów możemy indywidualnie modyfikować: jagody zastąpić malinami bądź truskawkami, a wodę - mlekiem roślinnym lub jogurtem naturalnym.
Pamiętajmy, kuchnia nie musi się nam kojarzyć z mozolnym staniem przy przysłowiowych garach. Smakami i potrawami należy się bawić - szczególnie, że w dzisiejszych czasach dysponujemy ogromną wiedzą na temat zdrowego trybu życia, a produkty naturalne i ekologiczne są w zasięgu naszej ręki.