Jedzenie winogron dobrze wpływa na zdrowie. Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że winogrona to prawdziwa kopalnia prozdrowotnych przeciwutleniaczy, a w szczególności resweratrolu i flawonoidów. Oprócz tego zawierają sporo witaminy A i C, odpowiedzialnych za regenerację i odporność organizmu. Oprócz spożywania tych owoców w formie surowej, można przygotować również pyszne i zdrowe przetwory z winogron, którymi będziemy cieszyć się przez cały rok! Co możemy z nich przygotować?
SPIS TREŚCI |
Kompot z winogron jest nie tylko smaczny, ale również bardzo zdrowy. Jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i praktycznie robi się sam. Gotowy kompot wraz z owocami można pić bezpośrednio po przygotowaniu lub zamknąć w słoiki i zapasteryzować, dzięki czemu można sięgać po niego przez cały rok. Osoby, które unikają spożywania cukru lub chcą podawać napój dzieciom, mogą poniższy przepis uszczuplić o cukier. Winogrona są owocami słodkimi i bez dodatkowego cukru napój pozostaje smaczny.
100 ml kompotu z winogron ma około 77 kcal. Z 2 kg winogron można otrzymać około 3-4 litrowych słoików z kompotem. Wszystkie czynności włącznie z pasteryzowaniem nie powinny przekroczyć 2 h.
Składniki
Co jeszcze będzie potrzebne?
Sposób przygotowania
Tak przygotowane przetwory z winogron mogą stać miesiącami w domowej spiżarni i czekać na odpowiedni moment. Możemy użyć ich w okresie jesienno-zimowym jako naturalnego wspomagacza odporności.
Dżem z winogron jest słodki, ma przyjemną, aksamitną konsystencję i głęboki kolor. Można nakładać go na croissanty, świeżo upieczone bułki lub dodawać do naleśników. Domowy dżem z winogron, zapakowany w estetyczne słoiki z dekoracyjną tkaniną na wieczku, jest też doskonałym pomysłem na osobisty i zdrowy prezent dla bliskiej osoby. Można przygotować dwa rodzaje dżemu z winogron – z dodatkiem lub bez dodatku cukru.
100 gramów dżemu ma około 130-140 kcal. Łączny czas przygotowania (nie wliczając przerwy na puszczenie soku przez owoce) wynosi około 1,5-2 godziny. Z 1 kilograma ciemnych winogron powinniśmy uzyskać 3 niewielkie słoiki domowego dżemu.
Składniki
Co jeszcze będzie potrzebne?
Sposób przygotowania
Dżem z winogron bez cukru przygotowuje się tak samo jak wersję cukrem. Zwykły cukier można zastąpić ksylitolem lub erytrolem. Brak cukru wpływa jednak na konsystencję dżemu. Dlatego w przepisie konieczne będzie dodanie dodatkowej substancji żelującej (np. pektyny).
Z podanego niżej przepisu powinno wyjść około 8 niedużych słoików. Czas przygotowania dżemu z winogron bez cukru może być nieco krótszy niż wersji z cukrem z uwagi na użycie substancji żelującej. 100 gramów dżemu z winogron bez cukru ma około 70-80 kcal. Łączny czas przygotowania dżemu to około 1,5 godziny.
Składniki
Co jeszcze będzie potrzebne?
Sposób przygotowania
Konfitura z winogron jest zbliżona smakiem do dżemu z winogron, jednak jej konsystencja jest gęstsza, a smak, dzięki dodatkowi alkoholu, wytrawniejszy. Tak przygotowane przetwory z winogron mogą być nie tylko dodatkiem do pieczywa i naleśników, ale też zaskakującym akcentem dla dań mięsnych.
Z 1 kilograma winogron można otrzymać około 3 niewielkich słoików, pysznej, domowej konfitury. Z uwagi na większą zawartość cukru, w 100 gramach konfitury z winogron znajduje się około 200 kcal. Czas przygotowania wynosi około 2 godziny.
Składniki
Co jeszcze będzie potrzebne?
Sposób przygotowania
Przetwory z winogron, podobnie zresztą jak wino, mogą przyczynić się do poprawy zdrowia serca, zmniejszając ryzyko wysokiego poziomu cholesterolu i wysokiego ciśnienia krwi. Zawierają w sobie dużo przeciwutleniaczy, które zwalczają szkodliwe, wolne rodniki, a z uwagi na zawartość witaminy C i A – realnie wpływają na odporność. Dodając do tego fakt, że domowe przetwory z winogron są przy tym bardzo smaczne, każdy powinien spróbować włączyć je zarówno w naturalnej, jak i samodzielnie przetworzonej formie do swojej diety.
Zobacz także: