W dobie nieustannie rozwijającej się technologii coraz częściej sięgamy po najprostsze rozwiązania. Dotyczy to zarówno stylu życia, jak i sposobu odżywiania się. Chętniej wybieramy warzywa i owoce i to na bazie tych naturalnych składników komponujemy pełnowartościowe posiłki. To zdecydowanie zdrowsze rozwiązanie niż opieranie swojej diety na tzw. szybkich daniach czy produktach zamawianych z restauracji.
Wykorzystywanie owoców i warzyw w codziennej diecie wymaga jednak dobrej relacji z własnym organizmem, a przede wszystkim rozpoznawania jego potrzeb. W dzisiejszym wpisie przyjrzymy się wodzie z kiszonych ogórków, która od wielu lat dzieli maniaków zdrowego odżywiania na tych, którzy naturalny kwas uwielbiają i tych, którzy go wprost nienawidzą.
Woda z ogórków kiszonych to wbrew pozorom świetny, w pełni naturalny sok. W soku z ogórków znajdziemy kwas mlekowy powstały wskutek procesów fermentacji oraz charakterystyczne dla niego bakterie probiotyczne, które wspierają procesy zachodzące w organizmie i są sprzymierzeńcem w budowie naturalnej bariery odpornościowej organizmu. Woda z kiszonych ogórków to także bogate źródło potasu i sodu – dzięki temu pomaga przywrócić naturalną równowagę elektrolityczną.
To jednak nie koniec zbawiennych właściwości tego pysznego soku – napój ten jest również doskonałym źródłem probiotyków, które dbają o prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Sok z ogórków kiszonych jest nie tylko smacznym uzupełnieniem odpowiednio zbilansowanej diety, ale wzmacnia także układ immunologiczny i pomaga zachować prawidłową florę bakteryjną.
Woda z ogórków kiszonych polecana jest przede wszystkim osobom, które nie tolerują laktozy i tym, którzy cierpią na kandydozę. Poleca się go także do profilaktycznego spożywania – kwas z ogórków pomaga bowiem w ochronie przed grzybicami, a dodatkowo poprawia kondycję skóry, paznokci i włosów.
A skoro jesteśmy już w temacie dbania o własne ciało, kiszone ogórki często wykorzystywane są przez osoby chcące zrzucić dodatkowe kilogramy. Sok z kiszonych ogórków na czczo to prosty i naturalny sposób pomagający zlikwidować szkodliwe zatrzymywanie się wody w organizmie i regulujący metabolizm.
Kwas z ogórków, podobnie jak każdy produkt, ma jednak swoje przeciwwskazania. Sok z ogórków kiszonych na każdego może działać inaczej i to właśnie obserwacja własnego organizmu powinna być absolutną podstawą codziennego komponowania diety. Jeżeli po wypiciu soku z ogórków czujesz się źle, być może Twój organizm nie toleruje tego rodzaju pokarmu. Wody z kiszonych ogórków nie poleca się także osobom z nadciśnieniem tętniczym, gdyż – podobnie jak same ogórki – zawiera stosunkowo dużo sodu. Ten naturalny kwas może być wspaniałym urozmaiceniem diety, ale niekoniecznie jest odpowiedni dla każdego. Pamiętajmy, że nasze organizmy są różne i w różny sposób reagują na poszczególne pokarmy – a zatem, nic na siłę!