Targroch Agar-agar naturalna substancja żelująca 100 g

AGAR Agar, guma agar, morska żelatyna - pod takimi nazwami występuje substancja żelująca agar-agar. To jeden z tych produktów, o których wiele osób nawet nie słyszało, a i w sklepie niełatwo go dostać. Niepokój, a nawet niechęć, może dodatkowo wzbudzać fakt, że agar pozyskiwany jest z glonów, a na...
18,39
Cena za kg : 183.9zł

Dodaj do schowka

najniższa cena z 30 dni: 16,99 zł

W zestawie najtaniej >>

Opis

AGAR

Agar, guma agar, morska żelatyna - pod takimi nazwami występuje substancja żelująca agar-agar. To jeden z tych produktów, o których wiele osób nawet nie słyszało, a i w sklepie niełatwo go dostać. Niepokój, a nawet niechęć, może dodatkowo wzbudzać fakt, że agar pozyskiwany jest z glonów, a na etykietach spożywczych widnieje jako E406.
“Żelatyna” z morza

Agar-agar jest produktem całkowicie naturalnym, dlatego stanowi popularny zamiennik żelatyny w diecie wegan. Proszek ten pozyskuje się z krasnorostów wydobywanych u wybrzeży Japonii, a coraz częściej także innych zakątków świata. Zwiększony popyt na agar spowodowany jest jego ciekawymi właściwościami oraz większym niż kiedykolwiek wcześniej zainteresowaniem dietą roślinną.
Agar do gara!

W przeciwieństwie do swojego odzwierzęcego odpowiednika agar jest całkowicie bezbarwny i bezwonny. Po zastygnięciu może być wielokrotnie podgrzewany do postaci płynnej. Dodatkowo zawiera sporo błonnika i nie wymaga chłodzenia przygotowanej z niego potrawy w lodówce. Poza galaretkami, konfiturami i innymi słodkościami wykorzystuje się go także w farmaceutyce i kosmetyce, jako środek wspomagający odchudzanie oraz składnik preparatów pielęgnacyjnych.

Szczegóły - Targroch Agar-agar naturalna substancja żelująca 100 g

Składniki - Targroch Agar-agar naturalna substancja żelująca 100 g

Agar

Wartości odżywcze

W 100 g, w porcji 5 g, %RWS* w 5 g

  • Wartość energetyczna 1411 kJ / 336 kcal, 71 kJ / 17 kcal, 1 %
  • Tłuszcz 0,3 g, < 0,10 g, < 1 %
  • - w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g, < 0,01 g, < 1 %
  • Węglowodany 73,2 g, 3,66 g, 1 %
  • - w tym cukry 3 g, 0,15 g, < 1 %
  • Błonnik 7,7 g, 0,4 g, -
  • Białko 6,2 g, 0,3 g, 1 %
  • Sól** 0,26 g, 0,01 g, < 1 %

Możliwe naturalne odchylenia.
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).

Sposób przygotowania i przechowywania

Na 1 szklankę płynu (np. soku owocowego) użyć 1 łyżeczki agaru. Agar rozpuścić w płynie o temperaturze 85 - 95 st.C. Galaretka zacznie tężeć w temperaturze około 30 st.C. W razie potrzeby galaretkę można ponownie rozpuścić. Podane proporcje są proporcjami orientacyjnymi. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Informacja alergenna

W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.

Dane producenta/dystrybutora

„TAR-GROCH-FIL” Spółka Jawna T.Krakowski, E.Drożdż, M.Kijowski, J.Drożdż, Filipowice 161, 32-840 Zakliczyn

Recenzje

Ocena 
Opinia potwierdzona zakupem

Świetny produkt, bardzo dobrze się rozpuszcza, następnym razem wybiorę większe opakowanie. Korzystna cena!

Polecam.

Podziel się swoją opinią

Oceń produkt

Inni Klienci kupili również