Targroch Agar-agar naturalna substancja żelująca 100 g

AGAR Agar, guma agar, morska żelatyna - pod takimi nazwami występuje substancja żelująca agar-agar. To jeden z tych produktów, o których wiele osób nawet nie słyszało, a i w sklepie niełatwo go dostać. Niepokój, a nawet niechęć, może dodatkowo wzbudzać fakt, że agar pozyskiwany jest z glonów, a na...

15.99

-5%

16.89 zł

Cena za kg : 159.9zł

Dodaj do schowka

Opis

AGAR

Agar, guma agar, morska żelatyna - pod takimi nazwami występuje substancja żelująca agar-agar. To jeden z tych produktów, o których wiele osób nawet nie słyszało, a i w sklepie niełatwo go dostać. Niepokój, a nawet niechęć, może dodatkowo wzbudzać fakt, że agar pozyskiwany jest z glonów, a na etykietach spożywczych widnieje jako E406.
“Żelatyna” z morza

Agar-agar jest produktem całkowicie naturalnym, dlatego stanowi popularny zamiennik żelatyny w diecie wegan. Proszek ten pozyskuje się z krasnorostów wydobywanych u wybrzeży Japonii, a coraz częściej także innych zakątków świata. Zwiększony popyt na agar spowodowany jest jego ciekawymi właściwościami oraz większym niż kiedykolwiek wcześniej zainteresowaniem dietą roślinną.
Agar do gara!

W przeciwieństwie do swojego odzwierzęcego odpowiednika agar jest całkowicie bezbarwny i bezwonny. Po zastygnięciu może być wielokrotnie podgrzewany do postaci płynnej. Dodatkowo zawiera sporo błonnika i nie wymaga chłodzenia przygotowanej z niego potrawy w lodówce. Poza galaretkami, konfiturami i innymi słodkościami wykorzystuje się go także w farmaceutyce i kosmetyce, jako środek wspomagający odchudzanie oraz składnik preparatów pielęgnacyjnych.

Składniki - Targroch Agar-agar naturalna substancja żelująca 100 g

Agar

Wartości odżywcze

W 100 g, w porcji 5 g, %RWS* w 5 g

  • Wartość energetyczna 1411 kJ / 336 kcal, 71 kJ / 17 kcal, 1 %
  • Tłuszcz 0,3 g, < 0,10 g, < 1 %
  • - w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g, < 0,01 g, < 1 %
  • Węglowodany 73,2 g, 3,66 g, 1 %
  • - w tym cukry 3 g, 0,15 g, < 1 %
  • Błonnik 7,7 g, 0,4 g, -
  • Białko 6,2 g, 0,3 g, 1 %
  • Sól** 0,26 g, 0,01 g, < 1 %

Możliwe naturalne odchylenia.
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).

Sposób przygotowania i przechowywania

Na 1 szklankę płynu (np. soku owocowego) użyć 1 łyżeczki agaru. Agar rozpuścić w płynie o temperaturze 85 - 95 st.C. Galaretka zacznie tężeć w temperaturze około 30 st.C. W razie potrzeby galaretkę można ponownie rozpuścić. Podane proporcje są proporcjami orientacyjnymi. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Informacja alergenna

W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.

Recenzje

Ocena 

Świetny produkt, bardzo dobrze się rozpuszcza, następnym razem wybiorę większe opakowanie. Korzystna cena!

Polecam.

Podziel się swoją opinią

Oceń produkt

Szczegóły - Targroch Agar-agar naturalna substancja żelująca 100 g

Inni Klienci kupili również