Targroch Karob proszek 500 g
- Targroch
-
5903229004437
-
1 dzień + czas dostawy
Opis
Karob występuje pod bardziej znaną nazwą jako mączka z drzewa świętojańskiego. Często dodawany jest do wyrobów cukierniczych jako emulgator.
Drzewo z chlebowca świętojańskiego to wiecznie zielone drzewo, które występuje w Indiach, Australii oraz w basenie Morza Śródziemnego. Zmielone na proszek nasiona tego drzewa znajdują szerokie zastosowanie jako roślinna substancja żelująca, zagęszczająca. Karob dzięki roślinnemu pochodzeniu jest substancją naturalną i jest bezpieczny dla zdrowia.
Karob zawiera minerały, takie jak: magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo i witaminy A, D, witaminy z grupy B.
Mączka karobu może być wykorzystywana przez osoby z nietolerancją glutenu.
Karob możemy wykorzystać do:
- produkcji dżemów, galaretek, marmolady
- stosować do polewy na ciasto, do zrobienia lukru czy lodów
- stosować jako zamiennik jajek do wypieku ciasta oraz przygotowania deserów
- zagęszczenia sosów
Opakowanie zawiera 500 g produktu.
Karob proszek jest naturalnym źródłem:
- Wapnia, Fosforu
- Magnezu
- Żelaza
- Potasu
Opakowanie 1000 g zawiera 20 sugerowanych porcji produktu.
Szczegóły - Targroch Karob proszek 500 g
- Producent: Targroch
- Stan: nowy, pełnowartościowy produkt
- Model: 5903229004437
- EAN: 5903229004437
- Wymiary: 27 x 16 x 7 cm
Wartości odżywcze
W 100 g, w porcji 50 g, %RWS* w 50 g:
- Wartość energetyczna 1172 kJ / 280 kcal, 586 kJ / 140 kcal, 7%
- Tłuszcz 0,65 g, 0,33 g, <1%
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,29 g, 0,15 g, <1%
- Węglowodany 41,90 g, 20,95 g, 8%
- w tym cukry 39,50 g, 19,75 g, 22%
- Błonnik 44 g, 22 g, -
- Białko 4,64 g, 2,32 g, 5%
- Sól** 0,05, 0,025 g, <1%
Witaminy i składniki mineralne w 100 g, %RWS* w 100 g, w porcji 50 g:
- Wapń 348 mg, 44%, 174 mg
- Fosfor 79 mg, 11%, 39,5 mg
- Magnez 54 mg, 14%, 27 mg
- Żelazo 2,94 mg, 21%, 1,47 mg
- Potas 827 mg, 41%, 414 mg
* RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
** Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
Sposób przygotowania i przechowywania
Przechowywać w miejscu suchym w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Informacja alergenna
W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100% wykluczyć wystąpienia w produkcie surowców.
Dane producenta/dystrybutora
TAR-GROCH-FIL T. Krakowski, M. Kijowski, E. Drożdż, J. Drożdż Sp. J., Filipowice 161, 32-840 Zakliczyn
Dobry zamiennik kakao, ja stosuję do ciast, jest lżej strawny a ciasta są nawet bardziej kakaowe i aromatyczniejsze niż z naturalnym kakao.