Targroch Karob proszek 500 g

Karob 500 g Karob proszek jest naturalnym źródłem: Wapnia Fosforu Magnezu Żelaza Potasu Opakowanie 1000 g zawiera 20 sugerowanych porcji.

7.99

-16%

9.53 zł

Cena za kg : 15.98zł

Dodaj do schowka

Opis

Karob występuje pod bardziej znaną nazwą  jako mączka z drzewa świętojańskiego. Często dodawany jest do wyrobów cukierniczych jako emulgator. 

Drzewo z chlebowca świętojańskiego to wiecznie zielone drzewo, które występuje w Indiach, Australii oraz w basenie Morza Śródziemnego. Zmielone na proszek nasiona tego drzewa znajdują szerokie zastosowanie jako roślinna substancja żelująca, zagęszczająca. Karob dzięki roślinnemu pochodzeniu jest substancją naturalną i jest bezpieczny dla zdrowia.

Karob zawiera minerały, takie jak: magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo i witaminy A, D, witaminy z grupy B.

Mączka karobu może być wykorzystywana przez osoby z nietolerancją glutenu.

Karob możemy wykorzystać do:

  • produkcji dżemów, galaretek, marmolady
  • stosować do polewy na ciasto, do zrobienia lukru czy lodów
  • stosować jako zamiennik jajek do wypieku ciasta oraz przygotowania deserów
  • zagęszczenia sosów

Opakowanie zawiera 500 g produktu.

Karob proszek jest naturalnym źródłem:

  • Wapnia, Fosforu
  • Magnezu
  • Żelaza
  • Potasu

Opakowanie 1000 g zawiera 20 sugerowanych porcji produktu.

Wartości odżywcze

W 100 g, w porcji 50 g, %RWS* w 50 g:

  • Wartość energetyczna 1172 kJ / 280 kcal, 586 kJ / 140 kcal, 7%
  • Tłuszcz 0,65 g, 0,33 g, <1%
  • w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,29 g, 0,15 g, <1%
  • Węglowodany 41,90 g, 20,95 g, 8%
  • w tym cukry 39,50 g, 19,75 g, 22%
  • Błonnik 44 g, 22 g, -
  • Białko 4,64 g, 2,32 g, 5%
  • Sól** 0,05, 0,025 g, <1%

Witaminy i składniki mineralne w 100 g, %RWS* w 100 g, w porcji 50 g:

  • Wapń 348 mg, 44%, 174 mg
  • Fosfor 79 mg, 11%, 39,5 mg
  • Magnez 54 mg, 14%, 27 mg
  • Żelazo 2,94 mg, 21%, 1,47 mg
  • Potas 827 mg, 41%, 414 mg

* RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
** Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
 

Sposób przygotowania i przechowywania

Przechowywać w miejscu suchym w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Informacja alergenna

W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100% wykluczyć wystąpienia w produkcie surowców.

Dane producenta/dystrybutora

TAR-GROCH-FIL T. Krakowski, M. Kijowski, E. Drożdż, J. Drożdż Sp. J., Filipowice 161, 32-840 Zakliczyn

Recenzje

Ocena 

Dobry zamiennik kakao, ja stosuję do ciast, jest lżej strawny a ciasta są nawet bardziej kakaowe i aromatyczniejsze niż z naturalnym kakao.

Podziel się swoją opinią

Oceń produkt

Szczegóły - Targroch Karob proszek 500 g

Inni Klienci kupili również