Targroch Kasza gryczana niepalona 1 kg

Kasza gryczana niepalona jest najwartościowszą z kasz wytwarzanych z gryki. Posiada kremową barwę z odcieniami zielonkawymi – seledynowymi. Charakteryzuje się mniej intensywnym, delikatniejszym smakiem niż kasza gryczana palona. Kasza gryczana jest źródłem białka i błonnika pokarmowego....

8.99 zł

-13%

10.34 zł

Cena za kg : 8.99zł

Dodaj do schowka

Opis

Kasza gryczana niepalona jest najwartościowszą z kasz wytwarzanych z gryki. Posiada kremową barwę z odcieniami zielonkawymi – seledynowymi. Charakteryzuje się mniej intensywnym, delikatniejszym smakiem niż kasza gryczana palona.

Kasza gryczana jest źródłem białka i błonnika pokarmowego.

Zastosowanie:

  • Idealnie komponuje się z daniami mięsnymi, wszelkimi gulaszami czy sosami np. grzybowymi.
  • Ze zmielonej kaszy można wypiekać chleb, placki, ciasta – przeznaczone szczególnie dla tych, którzy powinni unikać glutenu.
  • W połączeniu z białym serem i warzywami stanowić będzie świetny farsz do naleśników i pierogów, a w połączeniu z grzybami - wegetariański farsz do gołąbków.
  • Można robić z niej również kotlety i faszerować warzywa.
  • Jest świetnym składnikiem sałatek.

Składniki - Targroch Kasza gryczana niepalona 1 kg

Kasza gryczana nieprażona.

Wartości odżywcze

W 100 g, w porcji 50 g, %RWS* w 50 g:

  • Wartość energetyczna, 1469 kJ / 347 kcal, 735 kJ /174 kcal, 9%
  • Tłuszcz 3,1 g, 1,6 g, 2%
  • w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,6 g, 0,3 g, 1%
  • Węglowodany 63,4 g, 31,7 g, 12%
  • w tym cukry 2,9 g, 1,5 g, 2%
  • Błonnik 5,9 g, 2,95 g, -
  • Białko 13,5 g, 6,8 g, 14%
  • Sól** 0,01 g, <0,01 g, <1%

Witaminy i składniki mineralne w 100 g, w porcji 50 g, %RWS* w 100 g:

  • Żelazo 2,8 mg, 1,4 mg, 20%
  • Magnez 218 mg, 109 mg, 58%
  • Cynk 3,5 mg, 1,8 mg, 35%

Możliwe naturalne odchylenia.

* RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
** Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.

Sposób przygotowania i przechowywania

Kaszę należy wypłukać i zalać wodą (2 szklanki wody na szklankę kaszy). Garnek stawiamy na małym ogniu i gotujemy kaszę ok. 10-15 minut. Kaszy lepiej nie mieszać, będzie przywierała, ale jeśli ogień będzie mały nie powinna się przypalać. Można dodać łyżeczkę oleju. Kaszę zestawiamy z ognia, przykrywamy i kładziemy w ciepłe miejsce, żeby wchłonęła resztę wody. W ten sposób cała woda, w której gotowała się kasza zostaje w środku, a nie jest wylewana do zlewu.

Przechowywać w miejscu suchym w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Informacja alergenna

W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100% wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.

Dane producenta/dystrybutora

TAR-GROCH-FIL T. Krakowski, M. Kijowski, E. Drożdż, J. Drożdż Sp. J., Filipowice 161, 32-840 Zakliczyn

Recenzje

Podziel się swoją opinią

Oceń produkt

Szczegóły - Targroch Kasza gryczana niepalona 1 kg

  • Producent: Targroch
  • Stan: nowy, pełnowartościowy produkt
  • Model: 5903229008138
  • EAN: 5903229008138