Targroch Kasza jaglana 1 kg

Kasza jaglana Źródło białka i błonnika pokarmowego. Kasza jaglana jest naturalnym źródłem: Fosforu Magnezu Cynku Opakowanie 1000 g zawiera 20 sugerowanych porcji.

7.99 zł

Cena za kg : 7.99zł

Dodaj do schowka

Opis

Jeszcze do niedawna na rynku prym wiodła kasza jęczmienna i gryczana. Dziś jednak docenia się także kaszę jaglaną z której można przygotować wiele smacznych dań. Jej smak jest dość neutralny, może być przygotowywana z różnego rodzaju mięsami i sosami. Z jej pomocą przygotujemy także domowe wypieki i liczne desery. Jest bardzo drobna i delikatna. Świetnie smakuje nie tylko w towarzystwie sosów z mięs, ale i w towarzystwie słodkich syropów. Z kaszy jaglanej sporządzimy także niskokaloryczne pulpety.

Przygotowanie: Przed przygotowaniem kaszy należy przemyć ją kilka razy pod bieżącą wodą, można ją także podprażyć. W trakcie gotowania należy unikać jej mieszania. Jeśli dysponujemy garnkiem z grubym dnem, najlepiej jest pozostawić kaszę pod przykryciem. Nie pęcznieje ona tak samo jak inne kasze, ale jest bardzo syta.

Kasza jaglana jest naturalnym źródłem:

  • fosforu – który wspomaga utrzymanie zdrowych kości i zębów
  • magnezu – który przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni oraz układu nerwowego.
  • cynku – pozwala zachować zdrowe włosy, paznokcie, skórę oraz w utrzymaniu prawidłowego widzenia

Kasza jaglana można być dla nas alternatywą dla wielu produktów, między innymi dla budyniu - ugotowaną kaszę wystarczy zmiksować i dodać do niej ulubione dodatki.

Targroch oferuje kaszę jaglaną w opakowaniu kilogramowym. Producent posiada w swojej ofercie również wiele innych kasz i podstawowych produktów, które powinny znaleźć swoje miejsce w naszej kuchni.

Wartości odżywcze

W 100 g, %RWS* w 50 g:

  • Wartość energetyczna 1449 kJ / 346 kcal, kcal 9%
  • Tłuszcz 2,9 g, 2%
  • w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,5 g, 2%
  • Węglowodany 71,6 g, 14%
  • w tym cukry 35,8 g, <1%
  • Błonnik 3,2 g,  -
  • Białko 10,5 g, 11%
  • Sól** 0,01 g, <1%

Witaminy i składniki mineralne w 100 g, %RWS* w 100 g:

  • Tiamina (Wit. B1) 0,73 mg, 66%
  • Ryboflawina (Witamina B2) 0,38 mg, 27%
  • Witamina B6 0,75 mg, 54%
  • Magnez 100 mg, 27%
  • Fosfor 240 mg, 34%
  • Cynk 3,4 mg, 34%

* RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
** Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.

Sposób przygotowania i przechowywania

Ugotuj kaszę jaglaną. Możesz ją uprażyć przed gotowaniem lub tylko wypłukać dokładnie 2-3 razy w zimnej wodzie. Pamiętaj, aby nie mieszać kaszy w trakcie gotowania. Jeżeli masz garnek z grubym dnem, możesz zdjąć go wcześniej z palnika i kasza dojdzie pod przykryciem w kilka minut.

Przechowywać w miejscu suchym w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Informacja alergenna

W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100% wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.

Dane producenta/dystrybutora

TAR-GROCH-FIL T. Krakowski, M. Kijowski, E. Drożdż, J. Drożdż Sp. J., Filipowice 161, 32-840 Zakliczyn

Recenzje

Ocena 

Co tu dużo mówić. Kasza zdrowa jest i smaczna. Polecam

Podziel się swoją opinią

Oceń produkt

Szczegóły - Targroch Kasza jaglana 1 kg

  • Producent: Targroch
  • Stan: nowy, pełnowartościowy produkt
  • Model: 5903229001504
  • EAN: 5903229001504
  • Wymiary: 29 x 18 x 8 cm