Targroch Len ziarno-siemię lniane 1 kg
- Targroch
-
5903229008169
-
1 dzień + czas dostawy
- Promocja:
- Zdrowe śniadanie
Opis
Siemię lniane jest doskonałym źródłem witamin i składników odżywczych, od dawna cieszy się dużą popularnością. Może być spożywane na surowo lub też po poddaniu go obróbce termicznej.
Len ziarno zawiera błonnik i kwasy tłuszczowe omega-3.
Ziarna lnu można skonsumować w całości - należy jednak starać się bardzo dokładnie je pogryźć, aby ułatwić organizmowi przyswojenie wszystkich cennych substancji odżywczych. Zamiast tego można oczywiście ziarna zmielić (na przykład w młynku do kawy lub nowoczesnym blenderze). Zmielone ziarno doskonale sprawdzi się jako dodatek do różnego rodzaju shake'ów czy zdrowotnych koktajli.
Oprócz spożywania w stanie surowym popularne jest również wykonywanie z nasion lnu odwarów i naparów. Aby przygotować odwar z lnu należy łyżkę nasion zalać szklanką letniej wody i powoli zagotować pod przykryciem przez około piętnaście minut. W przypadku naparu wystarczy ziarna zalać gorącą wodą i również pozostawić pod przykryciem na około kwadrans. Oba napoje należy następnie przecedzić i pić delikatnie ostudzone. Zaleca się spożywanie po pół szklanki rano i wieczorem (naparu lub odwaru).
Oprócz tych zastosowań siemię lniane nadaje się również do wyrobu różnego rodzaju ciast, jako alternatywa dla jajek, ze względu na swoje właściwości wiążące. W tym przypadku należy oczywiście używać ziaren w formie zmielonej. Nadają się one także jako alternatywny dodatek do panierek (na przykład do kotletów).
Opakowanie zawiera 1 kg ziaren lnu. Producentem produktu jest firma Targroch.
Szczegóły - Targroch Len ziarno-siemię lniane 1 kg
- Producent: Targroch
- Stan: nowy, pełnowartościowy produkt
- Model: 5903229008169
- EAN: 5903229008169
- Wymiary: 29 x 18 x 8 cm
Składniki - Targroch Len ziarno-siemię lniane 1 kg
Ziarna lnu (siemię lniane)
Wartości odżywcze
W 100 g, w porcji 50 g, %RWS* w 50 g
- Wartość energetyczna 2096 kJ / 499 kcal, 1048 kJ / 250 kcal, 12 %
- Tłuszcz 31 g, 15,5 g, 22 %
- - w tym kwasy tłuszczowe nasycone 2,36 g, 1,18 g, 6 %
- Węglowodany 17 g, 8,5 g, 2 %
- - w tym cukry 0,3 g, 0,15 g, < 1 %
- Błonnik 18 g, 9 g, -
- Białko 28,9 g, 14,5 g, 29 %
- Sól** 0,2 g, 0,1 g, 2 %
Witaminy i składniki mineralne w 100 g, w porcji 50 g, %RWS* w 100 g
- Magnez 291 mg, 146 mg, 78 %
- Żelazo 17 mg, 8,5 mg, 121 %
- Cynk 7,8 mg, 3,9 mg, 78 %
Możliwe naturalne odchylenia.
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
Sposób przygotowania i przechowywania
Najczęściej ziarna lnu spożywa się po namoczeniu ziaren - 2 łyżeczki lnu zalać połową szklanki wody, gotować przez 15 minut. Spożywać 2-3 razy na dobę. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Informacja alergenna
W zakładzie pakowane są również:sezam, migdały,produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
Dane producenta/dystrybutora
TAR-GROCH-FIL T. Krakowski, M. Kijowski, E. Drożdż, J. Drożdż Sp. J., Filipowice 161, 32-840 Zakliczyn