Targroch M±ka migdałowa migdały mielone 1 kg

  • Targroch
  • 5903229004277
  • 3 dni
M±ka migdałowa Z jednej strony powinna być produktem dobrze znanym, z drugiej jednak budzi spore zainteresowanie i jest pewnego rodzaju odkryciem. To bardzo zdrowy, ale i kaloryczny produkt – podobnie jak migdały, z których powstaje. Czym wyróżnia się m±ka migdałowa, jakie ma zastosowanie, i czy...

36.99 zł

Cena za kg : 36.99zł

Dodaj do schowka

Opis

M±ka migdałowa

Z jednej strony powinna być produktem dobrze znanym, z drugiej jednak budzi spore zainteresowanie i jest pewnego rodzaju odkryciem. To bardzo zdrowy, ale i kaloryczny produkt – podobnie jak migdały, z których powstaje. Czym wyróżnia się m±ka migdałowa, jakie ma zastosowanie, i czy jest w jakikolwiek sposób lepsza od innych rodzajów m±k?

Mielone migdały – m±ka i bakalie w jednym

M±ka migdałowa powstaje w wyniku drobnego zmielenia nasion owoców migdałowca zwyczajnego, znanych szerzej jako migdały. To jedne z najzdrowszych orzechów, zaliczane do grona superfoods. Przede wszystkim zawieraj± mnóstwo zdrowych tłuszczów, bardzo dużo witaminy E oraz minerałów – wapnia, magnezu, cynku, potasu i fosforu. Dodatkowo wspieraj± pracę mózgu, pobudzaj±c kreatywno¶ć i wzmacniaj±c koncentrację. Migdały mielone s± wła¶ciwie tak samo zdrowe jak te spożywane w cało¶ci. Wła¶nie dlatego m±ka migdałowa jest dobrym wyborem, jako urozmaicenie tradycyjnych potraw m±cznych. W¶ród jej wielu zalet warto wymienić znakomity smak oraz to, że jest bezglutenowa. Warto pamiętać, że orzechy s± jednym z najczęstszych alergenów, dlatego osoby uczulone powinny sięgać po nie ostrożnie, szczególnie je¶li nie s± pewne, które rodzaje orzechów je uczulaj±.   


Czy m±ka z migdałów zast±pi m±kę pszenn±?

W przypadku m±k z orzechów i str±czków, zwykle bardzo trudno jest zupełnie zast±pić m±kę pszenn± w proporcjach 1:1. Mielone migdały s± jednak w tej kwestii wyj±tkiem. Należy pamiętać, że przy całkowitym zast±pieniu m±ki pszennej migdałow±, wypieki mog± mieć inn± strukturę i gorzej wyrastać. Szczególnym przypadkiem s± też ciasta drożdżowe, do których przygotowania potrzebny jest zaczyn. Wyrabiaj±c je, najlepiej wymieszać migdały mielone z inn± m±k±, która ma lepsze wła¶ciwo¶ci wypiekowe – np. pszenn± lub orkiszow±. Pozwoli to na uzyskanie lepszego efektu wyro¶nięcia ciasta.


Przepisy z m±k± migdałow±

Mielone migdały można dodać do niemalże wszystkich potraw – zwłaszcza tych serwowanych na słodko. Rekomendujemy szczególnie przygotowanie z nimi nale¶ników, muffinek, zdrowych kulek mocy, gofrów i placuszków. M±ka migdałowa nie bez powodu nazywana jest często najzdrowsz± i najsmaczniejsz±. Każdy, kto szuka nowych smaków i chce uczynić swoj± dietę bardziej warto¶ciow±, powinien na stałe wprowadzić do menu potrawy z jej dodatkiem.


Kraj pochodzenia: Izrael

Opakowanie: 1000 g

Warto¶ci odżywcze

W 100 g:

  • Warto¶ć energetyczna 2393kJ/572
  • Tłuszcz 52 g
  • - w tym kwasy tłuszczowe nasycone 4,74 g
  • Węglowodany 20,5 g
  • - w tym cukry 4,2 g
  • Błonnik 12,9 g
  • Białko 20 g
  • Sól** 0,04 g

**Zawarto¶ć soli wynika wył±cznie z obecno¶ci naturalnie występuj±cego sodu.
*RWS- Referencyjne Warto¶ci Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).

Sposób przygotowania i przechowywania

Przechowywać w miejscu suchym w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Informacja alergenna

Produkt jest alergenem.


W zakładzie pakowane s± również:


  • sezam,
  • migdały,
  • produkty zawieraj±ce gluten,
  • różne orzechy.

Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wyst±pienia w produkcie tych surowców.

Dane producenta/dystrybutora

Producent: TAR-GROCH-FIL T. Krakowski, M. Kijowski, E. Drożdż, J. Drożdż Sp. J., Filipowice 161, 32-840 Zakliczyn

Recenzje

Podziel się swoj± opini±

Oceń produkt

Szczegóły - Targroch M±ka migdałowa migdały mielone 1 kg