Targroch Olej z pestek dyni tłoczony na zimno 500 ml
- Targroch
-
5903229005281
Olej z pestek dyni, choć nie tak popularny jak rzepakowy, głównie ze względu na to, że nie można na nim smażyć, ma jednak wiele zastosowań zarówno w kuchni, jak i lecznictwie czy kosmetyce. Olej ten jest uzyskiwany z najwyższej jakości niełuskanych oraz nieprażonych pestek dyni metodą tłoczenia na zimno. Ma głęboką, ciemnozieloną barwę, którą zawdzięcza sposobowi produkcji – do wytłoczenia 1 litra oleju wykorzystuje się aż 30 sztuk dyni.
Olej z pestek dyni należy spożywać wyłącznie na zimno, ponieważ tylko wtedy zachowuje ON swoje właściwości. Ponadto olej z pestek dyni wykorzystywany jest w kosmetyce jako dodatek do kremów i peelingów, środek do walki z rozstępami czy do pielęgnacji każdego typu skóry.
Produkt ten charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów wielonienasyconych, a także kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, dlatego też jego właściwości sprawiają, że ma wiele zastosowań kulinarnych. Do czego jednak można użyć go w kuchni? Pamiętając, że należy go spożywać wyłącznie na zimno i że nie powinno się na nim smażyć, można wykorzystać go np. jako dodatek do sałatek, pieczywa czy surówek. W Austrii polewa się nim lody waniliowe czy sernik wiedeński. Wszystko zależy od preferencji naszych kubków smakowych.
Wytwórcą oleju z pestek dyni jest firma Targroch, istniejąca na rynku już od 25 lat. Producent ten nie ingeruje w skład swoich produktów, stawiając na ich ekologiczność i naturalność. Firma ta powstała, aby mieć wpływ na sposób odżywiania się ludzi i świadomie wpłynąć polepszenie ich zdrowia i jakości życia.
Szczegóły - Targroch Olej z pestek dyni tłoczony na zimno 500 ml
- Producent: Targroch
- Stan: nowy, pełnowartościowy produkt
- Model: 5903229005281
- EAN: 5903229005281
- Wymiary: 27.5 x 6 x 6 cm
Składniki - Targroch Olej z pestek dyni tłoczony na zimno 500 ml
Olej z pestek dyni tłoczony na zimno.
Wartości odżywcze
Wartość odżywcza produktu w 100 g, w porcji 10 g (1 łyżka stołowa),%RWS* w 10 g:
- Wartość energetyczna 3697 kJ / 900 kcal, 370 kJ / 90 kcal, 4%
- Tłuszcz 100 g, 10 g, 14%
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 18 g, 1,8 g, 9%
- jednonienasycone kwasy tłuszczowe 32 g, 3,2 g, -
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe 48 g, 4,8 g, -
- Węglowodany 0 g, 0 g, -
- w tym cukry 0 g, 0 g, -
- Błonnik 0 g, 0 g, -
- Białko 0 g, 0 g, -
- Sól 0 g, 0 g, -
- Omega-3 1 g, 0,1 g, -
- Omega-6 48 g, 4,8 g, -
Sposób przygotowania i przechowywania
Olej z pestek dyni doskonale nadaje się do sałatek, surówek oraz innych dań serwowanych na zimno. Przechowywać w suchym, chłodnym i zaciemnionym miejscu. Po otwarciu przechowywać w temperaturze 4-10°C nie dłużej niż 3-4 tygodnie. Może wytrącić się naturalny osad lub zmętnienie jest to zjawisko naturalne, które nie wpływa na wartość odżywczą oleju.
Recenzje
Recenzje
Inni Klienci kupili również
Popularne tematy: