Targroch Pektyna cytrusowo - jabłkowa do dżemów 250 g

Pektyna do domowych przetworów. Wspaniały roślinny zagęstnik do domowych przetworów: dżemów, konfitur, galaretek i ciast.

22.99 zł

-26%

30.99 zł

Cena za kg : 91.96zł

Dodaj do schowka

Opis

Pektyna cytrusowo - jabłkowa do dżemów to roślinny zagęstnik do wykonywania domowych dżemów, galaretek, soków i ciast. Idealna alternatywa dla tradycyjnej żelatyny i dżem-fixów. Produkt przeznaczony dla wegetarian i wegan. Zawiera jedynie naturalne i ekologiczne zagęstniki pochodzenia roślinnego.

Zagęstnik sprawia, że dżemy i konfitury znacznie szybciej tężeją, bez potrzeby dodawania dużej ilości cukru. Dobre rozwiązanie dla osób, które chcą wytwarzać własne, domowe i niskokaloryczne dżemy z małą ilością cukru.

Zagęstnik rozpuszcza się w ciepłej wodzie, podobnie jak żelatyna. Przykładowo - na 2 kg owoców i około 1 kg cukru dodajemy pół szklanki gorącej wody, w której rozpuszczamy 33 g pektyny. Mieszamy ją ze szklanką cukru i dodajemy do gotujących się owoców. Gotować aż do uzyskania idealnej konsystencji. Konsystencję sprawdzamy wlewając dżem na spodek. Jeśli dżem nie spływa ze spodka, to gęstość powideł jest idealna i nadają się do przelewania do słoików i pasteryzacji.

Pektyna nie zawiera w sobie żadnych składników pochodzenia zwierzęcego. Jest też odpowiednia dla osób cierpiących z powodu alergii pokarmowych. Szybko zagęszcza domowe dżemy i konfitury. Pektynę można przechowywać po otwarciu w szczelnie zamkniętym pudełku. Nie zawiera cukru, sztucznych aromatów, ani barwników. Pektyna cytrusowo-jabłkowa do dżemów jest również idealna do wykonywania galaretek owocowych oraz do zagęszczania kremów.

Opakowanie zawiera 250 g pektyny.

Kraj pochodzenia: Szwajcaria

Składniki: pektyna E440 (ii), sacharoza.

Przykładowy sposób użycia: Przygotować 2 kg owoców i 1 kg cukru. Do przygotowanych owoców wlać pół szklanki wody i zagotować. 33 g pektyny wymieszać z 1 szklanką cukru. Wsypać do gotujących się owoców i mieszać. Gotować od 3 do 5 minut. Wsypać pozostałą ilość cukru i gotować do całkowitego rozpuszczenia. Dodać łyżeczkę kwasku cytrynowego rozpuszczonego w małej ilości gorącej wody. Dokładnie wymieszać. Zebrać pianę i rozlać gorący dżem do słoików. Zaleca się pasteryzować dżem przez 20 min.

Informacja o alergenach: Produkt może zawierać sezam, migdały, gluten, różne orzechy.

Przechowywanie: Przechowywać w miejscu suchym i chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Wartość odżywcza produktu W 100 g
Wartość energetyczna 1070 kJ/ 256 kcal
Tłuszcz 1,5 g
-w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,5 g
Węglowodany 33 g
-w tym cukry 30 g
Błonnik 45 g
Białko 5 g
Sól** <0,01 g
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.

Opakowanie 250 g zawiera około 8 sugerowanych porcji.

Producent: TAR-GROCH-FIL T. Krakowski, M. Kijowski, E. Drożdż, J. Drożdż Sp. J., Filipowice 161, 32-840 Zakliczyn, tel. (14)66-36-104

Szczegóły - Targroch Pektyna cytrusowo - jabłkowa do dżemów 250 g

Opinie

Podziel się swoją opinią

Oceń produkt