Targroch Ryż dziki 500 g

Ryż dziki kształtem przypomina tradycyjny ryż, jednak ma ON ciemną barwę. Smak jest bardziej wyrazisty, z lekko orzechowym aromatem. Sprawdza się w daniach wegetariańskich, mięsnych, jak i rybnych, ale także idealnie komponuje się w sałatkach i zupach. Kraj pochodzenia: USA Opakowanie 500 g zawiera...

23.99 zł

-14%

27.99 zł

Cena za kg : 47.98zł

Dodaj do schowka

Opis

Ryż dziki ze względu na bogactwo wartości odżywczych stanowi świetną alternatywę dla ryżu białego lub brązowego. Dostarcza organizmowi łatwo przyswajalne białko roślinne.

Dziki ryż szczególnie wskazany jest dla osób na diecie roślinnej w celu zbilansowania i urozmaicenia diety. Korzystny wpływ ma również na osoby odchudzające się oraz dbające o linie, ponieważ w swoim składzie zawiera błonnik pokarmowy.

Obfituje w wartościowe witaminy i nienasycone kwasy tłuszczowe.

Ryż dziki Targroch można wykorzystać do przyrządzenia pysznych i bogatych w właściwości odżywcze posiłków. Można użyć go:

  • do zrobienia ryżu na słodko z jabłkami i cynamonem
  • jako dodatek do głównego dania
  • potrawki z kurczaka w sosie pieczarkowym
  • farszu do gołąbków

Sposób przyrządzenia: Wypłukać dokładnie ryż. Następnie doprowadzić ryż do zagotowania, po czym gotować na małym ogniu przez około 25 minut. Ryż należy gotować w proporcji 1:2, czyli na jedną porcję ryżu, dwie porcje wody.

Opakowanie 500g zawiera 10 sugerowanych porcji.

Targroch posiada w swojej ofercie szeroką gamę produktów zdrowej żywności. Wysoka jakość i przystępna cecha to określenia, które opisują kierunek działalności firmy.

Składniki - Targroch Ryż dziki 500 g

Ryż dziki 100%.

Wartości odżywcze

W 100 g, w porcji 50 g, %RWS* w 50 g:

  • Wartość energetyczna 1580 kJ / 360 kcal, 790 kJ / 180 kcal, 9%
  • Tłuszcz 1,0 g, 0,5 g, 1%
  • w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g, 0,1 g, 1%
  • Węglowodany 74,9 g, 37,5 g, 14%
  • w tym cukry 2,5 g, 0,3 g, 1%
  • Błonnik 6,2 g, 3,1 g, -
  • Białko 14,4 g, 7,4 g, 15%
  • Sól** 0 g, 0 g, 0%

Możliwe naturalne odchylenia.

* RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
** Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.

Sposób przygotowania i przechowywania

Ryż gotować w wodzie w proporcji 1:4 (na każde 100 g ryżu – 400 ml wody). Doprowadzić wodę do wrzenia, wsypać ryż i gotować pod przykryciem na kuchence o małej mocy przez 35-40 minut.

Przechowywać w miejscu suchym w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Informacja alergenna

W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty z dwutlenkiem siarki SO2, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100% wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.

Dane producenta/dystrybutora

TAR-GROCH-FIL T. Krakowski, M. Kijowski, E. Drożdż, J. Drożdż Sp. J., Filipowice 161, 32-840 Zakliczyn

Recenzje

Ocena 

Ten ryż jest PRZEPYSZNY i świetnie się gotuje (szklanka ryżu + 2 szklanki wody), nie przywiera, nie trzeba go mieszać, robi się praktycznie sam. Zajadam go i do sałatek na słono i z owocami na słodko.

Podziel się swoją opinią

Oceń produkt

Szczegóły - Targroch Ryż dziki 500 g

  • Producent: Targroch
  • Stan: nowy, pełnowartościowy produkt
  • Model: 5903229004840
  • EAN: 5903229004840
  • Wymiary: 27 x 16 x 7 cm