Targroch Soczewica czerwona 500 g
- Targroch
-
5903229001948
Targroch Soczewica czerwona 500 g to opakowanie suchych nasion tej rośliny strączkowej, pozyskiwanych z ekologicznych upraw. Przygotowywane z niej potrawy będą idealne zwłaszcza dla osób, które unikają mięsa. Ziarna soczewicy są bowiem doskonałym źródłem białka i znajdują się na czele listy produktów polecanych przez dietetyków dla wegan i wegetarian.
Kolejnym plusem soczewicy jest niski indeks glikemiczny i lekkostrawność.
Oprócz wyjątkowych właściwości soczewica posiada też wspaniały smak. Jej czerwona odmiana idealna będzie dla osób, które dopiero zaczynają przygodę z roślinami strączkowymi. Jest łatwa w przygotowaniu – nie wymaga moczenia, wystarczy ją przepłukać pod bieżącą wodą przed gotowaniem.
Czerwona soczewica daje się łatwo rozgotować do konsystencji kremu lub purée i można jej użyć do przygotowania najróżniejszych dań:
- kremowych sosów,
- pasztetów i farszu do pierogów,
- smakowitych past kanapkowych,
- gęstych, kremowych zup i gulaszu,
- wegańskich kotletów, burgerów i pasztecików.
Opakowanie 500 g zawiera 10 sugerowanych porcji.
Szczegóły - Targroch Soczewica czerwona 500 g
- Producent: Targroch
- Stan: nowy, pełnowartościowy produkt
- Model: 5903229001948
- EAN: 5903229001948
- Wymiary: 22 x 13 x 5 cm
Wartości odżywcze
W 100 g, w porcji 50 g, %RWS* w 100 g:
- Wartość energetyczna 1474 kJ / 352 kcal, 737 kJ / 176 kcal, 9%
- Tłuszcz 1,06 g, 0,53 g, 1%
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,15 g, 0,08 g, 1%
- Węglowodany 63,35 g, 31,68 g, 12%
- w tym cukry 2,03 g, 1,02 g, 1%
- Błonnik 10,7 g, 5,35 g, -
- Białko 24,63 g, 12,32 g, 25%
- Sól** 0,02 g, 0,01 g, <1%
Witaminy i składniki mineralne w 100 g, %RWS* w 100 g, w porcji 50 g:
- Fosfor 281 mg, 40%, 140,5 mg
- Potas 677 mg, 34%, 338,5 mg
- Żelazo 6,51 mg, 47%, 3,26 mg
- Cynk 3,27 mg, 33%, 1,64 mg
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
*RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
Sposób przygotowania i przechowywania
Pamiętaj, aby gotować soczewicę bez przykrycia (najlepiej w wodzie z odrobiną oleju roślinnego), a sól dodawać pod koniec gotowania, bo wsypana wcześniej sprawi, że ziarna twardnieją. Do ugotowania szklanki soczewicy potrzebujemy dwóch szklanek wody.
Przechowywać w miejscu suchym w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Informacja alergenna
W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty z dwutlenkiem siarki SO2, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100% wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
Recenzje
Recenzje
Inni Klienci kupili również
Mamy też:
Idealna na zupe lub gulasz, swietna dla cukrzykow i wegetarian