Targroch Soczewica czerwona 500 g

Soczewica czerwona ziarno Kraj pochodzenia: Kanada Soczewica ziarno jest naturalnym źródłem: Potasu, Fosforu i Żelaza.

9.19

Cena za kg : 18.38zł

Dodaj do schowka

Opis

Targroch Soczewica czerwona 500 g to opakowanie suchych nasion tej rośliny strączkowej, pozyskiwanych z ekologicznych upraw. Przygotowywane z niej potrawy będą idealne zwłaszcza dla osób, które unikają mięsa. Ziarna soczewicy są bowiem doskonałym źródłem białka i znajdują się na czele listy produktów polecanych przez dietetyków dla wegan i wegetarian.

Kolejnym plusem soczewicy jest niski indeks glikemiczny i lekkostrawność.

Oprócz wyjątkowych właściwości soczewica posiada też wspaniały smak. Jej czerwona odmiana idealna będzie dla osób, które dopiero zaczynają przygodę z roślinami strączkowymi. Jest łatwa w przygotowaniu – nie wymaga moczenia, wystarczy ją przepłukać pod bieżącą wodą przed gotowaniem.

Czerwona soczewica daje się łatwo rozgotować do konsystencji kremu lub purée i można jej użyć do przygotowania najróżniejszych dań:

  • kremowych sosów,
  • pasztetów i farszu do pierogów,
  • smakowitych past kanapkowych,
  • gęstych, kremowych zup i gulaszu,
  • wegańskich kotletów, burgerów i pasztecików.

Opakowanie 500 g zawiera 10 sugerowanych porcji.

Wartości odżywcze

W 100 g, w porcji 50 g, %RWS* w 100 g:

  • Wartość energetyczna 1474 kJ / 352 kcal, 737 kJ / 176 kcal, 9%
  • Tłuszcz 1,06 g, 0,53 g, 1%
  • w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,15 g, 0,08 g, 1%
  • Węglowodany 63,35 g, 31,68 g, 12%
  • w tym cukry 2,03 g, 1,02 g, 1%
  • Błonnik 10,7 g, 5,35 g, -
  • Białko 24,63 g, 12,32 g, 25%
  • Sól** 0,02 g, 0,01 g, <1%

Witaminy i składniki mineralne w 100 g, %RWS* w 100 g, w porcji 50 g:

  • Fosfor 281 mg, 40%, 140,5 mg
  • Potas 677 mg, 34%, 338,5 mg
  • Żelazo 6,51 mg, 47%, 3,26 mg
  • Cynk 3,27 mg, 33%, 1,64 mg

**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
*RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).

Sposób przygotowania i przechowywania

Pamiętaj, aby gotować soczewicę bez przykrycia (najlepiej w wodzie z odrobiną oleju roślinnego), a sól dodawać pod koniec gotowania, bo wsypana wcześniej sprawi, że ziarna twardnieją. Do ugotowania szklanki soczewicy potrzebujemy dwóch szklanek wody.

Przechowywać w miejscu suchym w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Informacja alergenna

W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty z dwutlenkiem siarki SO2, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100% wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.

Dane producenta/dystrybutora

TAR-GROCH-FIL T. Krakowski, M. Kijowski, E. Drożdż, J. Drożdż Sp. J., Filipowice 161, 32-840 Zakliczyn

Recenzje

Ocena 

Idealna na zupe lub gulasz, swietna dla cukrzykow i wegetarian

Podziel się swoją opinią

Oceń produkt

Szczegóły - Targroch Soczewica czerwona 500 g

  • Producent: Targroch
  • Stan: nowy, pełnowartościowy produkt
  • Model: 5903229001948
  • EAN: 5903229001948
  • Wymiary: 22 x 13 x 5 cm

Inni Klienci kupili również