Targroch Soczewica zielona 500 g

Soczewica zielona ziarno Soczewica ziarno jest naturalnym źródłem: Potasu Fosforu Żelaza Cynku Opakowanie 1000 g zawiera 20 sugerowanych porcji.
6,23
Cena za kg : 12.46zł


Dodaj do listy zakupowej

PROMOCJA Najniższa cena: 6,24 zł 0%
Opis

Zielona soczewica jest smaczna, dość szybka w przygotowaniu i stanowi częsty zamiennik mięsa w daniach wegetariańskich. W połączeniu z brązowym ryżem stanowi danie z pełną pulą aminokwasów egzogennych.

Zielona soczewica jest źródłem białka oraz błonnika. Ponadto zawiera kwas foliowy i mangan.

Soczewica zielona jest niezwykle smaczna. Nie rozgotowuje się tak łatwo jak jej czerwona odpowiedniczka. W związku z tym można ją stosować w formie sypkiej do różnego rodzaju sałatek. Zielona soczewica jest częstym składnikiem wegetariańskich kotletów i burgerów, wykorzystuje się ją również do bezmięsnego sosu bolognese. Wybierzemy ją również do przygotowania pasztetów roślinnych, a także do różnego rodzaju zup. Wspaniale smakuje z przyprawami kuchni indyjskiej, gdzie stanowi częsty składnik sosów czy potraw takich jak dal.

Opakowanie zawiera 500 g.

Soczewica ziarno jest naturalnym źródłem:

  • potasu
  • fosforu
  • żelaza
  • cynku

Szczegóły - Targroch Soczewica zielona 500 g

  • Producent: Targroch
  • Stan: nowy, pełnowartościowy produkt
  • Model: 5903229001085
  • EAN: 5903229001085
  • Wymiary: 22 x 13 x 5 cm

Wartości odżywcze

W 100 g, w porcji 50 g, %RWS* w 50 g:

  • Wartość energetyczna 1474 kJ / 352 kcal, 737 kJ / 176 kcal, 9%
  • Tłuszcz 1,06 g, 0,53 g, 1%
  • w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,15 g, 0,08 g, 1%
  • Węglowodany 63,35 g, 31,68 g, 12%
  • - w tym cukry 2,03 g, 1,02 g, 1%
  • Błonnik 10,7 g, 5,35 g, -
  • Białko 24,63 g, 12,32 g, 25%
  • Sól** 0,02 g, 0,01 g, <1%

Witaminy i składniki mineralne w 100 g, %RWS* w 100 g, w porcji 50 g:

  • Fosfor 281 mg, 40%, 140,5 mg
  • Potas 677 mg, 34%, 338,5 mg
  • Żelazo 6,51 mg, 47%, 3,26 mg
  • Cynk 3,27 mg, 33%, 1,64 mg

* RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
** Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.

Sposób przygotowania i przechowywania

Soczewica zielona może być moczona przed gotowaniem, jednak nie za długo – pół godziny w zupełności jej wystarczy. Można ją też po prostu opłukać na sicie. Gotujemy ją pod przykryciem i na małym gazie przez 25 minut. W połowie tego czasu można dodać odrobinę soli. Tak przygotowana soczewica będzie miała sypką postać i nie będzie się rozpadała.

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Informacja alergenna

W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty z dwutlenkiem siarki SO2, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100% wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.

Recenzje

Podziel się swoją opinią

Oceń produkt

Inni Klienci kupili również




Zaoszczędź na wyprzedaży >>

Bestsellery - Produkty spożywcze i Delikatesy

Nowości - Produkty spożywcze i Delikatesy