Targroch Soczewica zielona 500 g
- Targroch
-
5903229001085
-
1 dzień + czas dostawy
Zielona soczewica jest smaczna, dość szybka w przygotowaniu i stanowi częsty zamiennik mięsa w daniach wegetariańskich. W połączeniu z brązowym ryżem stanowi danie z pełną pulą aminokwasów egzogennych.
Zielona soczewica jest źródłem białka oraz błonnika. Ponadto zawiera kwas foliowy i mangan.
Soczewica zielona jest niezwykle smaczna. Nie rozgotowuje się tak łatwo jak jej czerwona odpowiedniczka. W związku z tym można ją stosować w formie sypkiej do różnego rodzaju sałatek. Zielona soczewica jest częstym składnikiem wegetariańskich kotletów i burgerów, wykorzystuje się ją również do bezmięsnego sosu bolognese. Wybierzemy ją również do przygotowania pasztetów roślinnych, a także do różnego rodzaju zup. Wspaniale smakuje z przyprawami kuchni indyjskiej, gdzie stanowi częsty składnik sosów czy potraw takich jak dal.
Opakowanie zawiera 500 g.
Soczewica ziarno jest naturalnym źródłem:
- potasu
- fosforu
- żelaza
- cynku
Szczegóły - Targroch Soczewica zielona 500 g
- Producent: Targroch
- Stan: nowy, pełnowartościowy produkt
- Model: 5903229001085
- EAN: 5903229001085
- Wymiary: 22 x 13 x 5 cm
Wartości odżywcze
W 100 g, w porcji 50 g, %RWS* w 50 g:
- Wartość energetyczna 1474 kJ / 352 kcal, 737 kJ / 176 kcal, 9%
- Tłuszcz 1,06 g, 0,53 g, 1%
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,15 g, 0,08 g, 1%
- Węglowodany 63,35 g, 31,68 g, 12%
- - w tym cukry 2,03 g, 1,02 g, 1%
- Błonnik 10,7 g, 5,35 g, -
- Białko 24,63 g, 12,32 g, 25%
- Sól** 0,02 g, 0,01 g, <1%
Witaminy i składniki mineralne w 100 g, %RWS* w 100 g, w porcji 50 g:
- Fosfor 281 mg, 40%, 140,5 mg
- Potas 677 mg, 34%, 338,5 mg
- Żelazo 6,51 mg, 47%, 3,26 mg
- Cynk 3,27 mg, 33%, 1,64 mg
* RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
** Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
Sposób przygotowania i przechowywania
Soczewica zielona może być moczona przed gotowaniem, jednak nie za długo – pół godziny w zupełności jej wystarczy. Można ją też po prostu opłukać na sicie. Gotujemy ją pod przykryciem i na małym gazie przez 25 minut. W połowie tego czasu można dodać odrobinę soli. Tak przygotowana soczewica będzie miała sypką postać i nie będzie się rozpadała.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Informacja alergenna
W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty z dwutlenkiem siarki SO2, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100% wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
Recenzje
Recenzje
Inni Klienci kupili również
Popularne tematy: