Zrezygnowałeś z jajek w codziennej diecie, a może po prostu szukasz alternatywnych przepisów i nowych smaków? Świetnie trafiłeś! W dzisiejszym wpisie podpowiadamy, jak stworzyć pyszną tofucznicę, która wegetarianom i weganom często zastępuje popularną jajecznicę. To stosunkowo proste danie, które daje dużo możliwości smakowych. Zresztą, przekonaj się sam!

Składniki

Absolutna podstawa udanej tofucznicy to oczywiście… tofu. To od Ciebie jednak zależy, jakiej wersji tego produktu użyjesz. Klasyczna kostka tofu naturalnego od NaturAveny świetnie sprawdzi się, gdy planujesz usmażyć podstawową wersję tofucznicy z kurkumą. Jeżeli jednak chcesz dodać ciekawego smaku tofucznicy, wykorzystaj tofu pomidorowe lub jedną z propozycji Look Food, czyli tofu z konopią klasyczne lub tofu z konopią ziołowe. Wszystkie wymienione produkty znajdziesz oczywiście w naszym sklepie internetowym (w sekcji Polecane produkty »). Ostrzegamy, wybór może być trudny!

Wegetariańskie produkty >

Przygotuj:

  • kostkę naturalnego lub smakowego tofu (wedle uznania),
  • sól (białą lub czarną - kala namak) i świeżo zmielony pieprz,
  • pół cebuli lub jedną małą cebulkę (może być również czosnek, czosnek niedźwiedzi lub szczypiorek),
  • 1 łyżkę oleju,
  • (opcjonalnie) ulubione zioła, np. prowansalskie,
  • (opcjonalnie) pół pomidora pokrojonego w kostkę lub inne ulubione warzywa.

Sposób przygotowania

  1. Zaczynamy od rozgrzania patelni z olejem. Po chwili dorzuć drobno posiekaną cebulkę, ewentualnie czosnek. Dokładnie wymieszaj całość i pozwól cebuli się zeszklić.
  2. W tym czasie pokrusz dowolnie wybrane przez siebie tofu. Jeśli chcesz dodać do tofucznicy jakieś warzywa, również je przygotuj.
  3. Wrzuć pokruszone tofu na patelnię, dodaj ulubione przyprawy i dokładnie wymieszaj.
  4. Następnie dodaj wybrane warzywa lub zioła i smaż jeszcze przez chwilę. Tofucznica gotowa – smacznego!


Zobacz także: