Tradycje polskiego stołu
- Muza
- Ocalić od zapomnienia
-
56948401049KS
Książka z serii "Ocalić od zapomnienia" poświęcona jest tradycjom polskiego stołu i spiżarni. Znajdziemy w niej charakterystykę tradycyjnych polskich produktów spożywczych, tzn. takich, które mają wielopokoleniowa historie i niekiedy są jeszcze wytwarzane na małą skalę w gospodarstwach domowych lub...
Opis
Książka z serii "Ocalić od zapomnienia" poświęcona jest tradycjom polskiego stołu i spiżarni. Znajdziemy w niej charakterystykę tradycyjnych polskich produktów spożywczych, tzn. takich, które mają wielopokoleniowa historie i niekiedy są jeszcze wytwarzane na małą skalę w gospodarstwach domowych lub niewielkich zakładach wytwórczych. Produkty takie sa fundamentem pożywienia i tradycji kulinarnych. W książce znajdują się oczywiscie dopełniające całość przepisy na wybrane potrawy staropolskie: chleb, żur, pierogi, gołąbki, nalewki, ciasta. Odrębny rozdział autorka poświęciła przetwórstwu domowemu i zapasom, które były świadectwem gospodarności i sztuki kulinarnej pani domu. Znajdziemy też przykładowe staropolskie jadłospisy. Książka może być wręcz poradnikiem dla każdej gospodyni, dla której istotna jest tradycja. Obecnie przywoływane z przeszłosci technologie, tradycyjne produkty, przepisy i potrawy to prawdziwe skarby, które staja sie chlubą dobrej ambitnej kuchni domowej, oryginalnej restauracji, a nawet wizytówka regionu. Książka, jak wszystkie pozostałe z tej serii, jest bardzo bogato ilustrowana.
Szczegóły - Tradycje polskiego stołu
- Tytuł: Tradycje polskiego stołu
- Autor: Barbara Ogrodowska
- Wydawnictwo Muza
- Seria Ocalić od zapomnienia
- Oprawa: Twarda
- Rok wydania: 2012
- Ilość stron: 360
- Format: 20.0x20.0cm
- Stan: nowy, pełnowartościowy produkt
- Model: 56948401049KS
- Język: polski
- Nr wydania: 2
- ISBN: 9788374959018
- EAN: 9788374959018
- Wymiary: 20.0x20.0x2.4 cm
- Powiązane tematy: Zdrowe nawyki