Tran to znany suplement diety, który większości osób kojarzy się z poprawą odporności. Biorąc jednak pod uwagę holistyczne działanie tranu na organizm człowieka, sprowadzanie jego niezwykłych właściwości tylko do poprawy działania układu immunologicznego jest dla niego bardzo krzywdzące. Jakie dokładnie właściwości zdrowotne ma tran? Który najlepiej wybrać?

SPIS TREŚCI

  1. Tran – właściwości zdrowotne i skład
  2. Na co pomaga tran?
  3. Tran – przeciwwskazania
  4. Jaki tran jest najlepszy dla dzieci?


Tran >>

Tran – właściwości zdrowotne i skład

Tran to w skrócie olej rybi. Najczęściej występuje w postaci oleju z dorsza atlantyckiego i pozostałych ryb dorszowatych. Tylko taki suplement diety można nazwać tranem. Inne, również popularne oleje rybne, takie jak np. olej z wątroby rekina czy olej z wieloryba, również mają wiele zalet i są wartościowymi produktami na rynku suplementów, ale nie są one tranem!

Szerokie spektrum działania tranu wynika bezpośrednio z jego składu i wpływu poszczególnych związków na ludzkie ciało. Co zatem znajduje się w składzie tranu?

Nienasycone kwasy tłuszczowe

Tran to prawdziwa kopalnia wartościowych kwasów z grupy OMEGA. Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6, a także DHA (kwas dokozaheksaenowy) i EPA (kwas eikozapentaenowy) to cenna “pożywka” dla mózgu i “tarcza” dla serca. Kwasy te nie tylko korzystnie wpływają na pracę mózgu, ale również wspomagają prawidłowe widzenie.

Witamina A

Poza bogactwem dobroczynnych nienasyconych kwasów tłuszczowych tran zawiera również witaminy A i D. Witamina A jest znana ze swoich właściwości regeneracyjnych – jej obecność w organizmie jest niezbędna do zachowania dobrej odporności. Ponadto wspomaga proces widzenia. Witamina A jest znana również jako "witamina młodości" i stanowi popularny, bardzo wartościowy dodatek do kremów, balsamów i maści do ciała.

Witamina D

Witamina D jest niezbędna każdemu człowiekowi – szczególnie ważną rolę odgrywa jednak w okresie wzrostu, czyli u dzieci i młodzieży. Witamina D ma niebagatelne znaczenie w wielu procesach zachodzących w organizmie człowieka – bierze czynny udział w prawidłowym rozwoju układu kostnego i ma wpływ na prawidłową mineralizację kości. Osoby chorujące na choroby autoimmunologiczne, np. na stwardnienie rozsiane mają zwykle zbyt niski poziom witaminy D. Jej dodatkowa suplementacja z dobrego źródła jest rekomendowana przez lekarzy. Witaminy D i A, które zawiera popularny tran z dorsza, to prosty, naturalny sposób na wspomaganie swojego układu immunologicznego.

Na co pomaga tran?

Poza istotnym wpływem na serce i odporność, tran z dorsza działa tak naprawdę na cały organizm. Chociaż nadal ukazują się coraz to nowsze badania na temat kolejnych pozytywnych efektów tranu na zdrowie człowieka, do tych najważniejszych i najbardziej znanych można zaliczyć:

  • Niski cholesterol, prawidłowe ciśnienie. Tran norweski, uznawany za najlepszy tran z dorsza, może być przyjmowany w celu obniżenia ciśnienia krwi, zmniejszenia poziomu trójglicerydów i złego cholesterolu. Często jest stosowany prewencyjnie, jako środek mający na celu zminimalizować ryzyko chorób serca, udarów i innych kłopotów związanych z krążeniem.
  • Zdrowe nerki. Tran może być również stosowany w przypadku wielu problemów związanych z nerkami, w tym chorób nerek, niewydolności nerek i powikłań związanych z cukrzycą.
  • Prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Tran to naturalny suplement diety, który jest zalecany w przebiegu chorób takich jak np.: ADHD, Alzheimer, zaburzenia koordynacji rozwojowej, migrenowy ból głowy, epilepsja czy zespół stresu pourazowego.
  • Dobry wzrok, zdrowe oczy. Przyjmowanie wartościowego tranu może na problemy z suchością oczu, a także dobrze się sprawdza w przebiegu leczenia jaskry, zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej (AMD).

Tran – przeciwwskazania

Tak naprawdę, najlepszy tran z dorsza to suplement diety bezpieczny i dobrze tolerowany przez większość przyjmujących go osób. Kluczem do dobrego samopoczucia podczas suplementacji tranu jest ścisłe przestrzegania zalecanego przez producenta dawkowania. Wykazano, że przyjmowanie więcej niż 3 g tranu dziennie może mieć jednak negatywne skutki i wpływać na krzepnięcie krwi i tym samym zwiększyć ryzyko krwawienia. Zbyt wysokie dawki tranu mogą również zmniejszać aktywność układu odpornościowego, zmniejszając zdolność organizmu do samoistnego zwalczania infekcji. Tran należy przyjmować podczas posiłku, chyba że producent zaleci inaczej. Osoby chore, przyjmujące leki, przed podjęciem decyzji o przyjmowaniu tranu z dorsza powinny skonsultować się ze swoim lekarzem.

Tran a olej z wątroby rekina

Osoby planujące suplementację olejem rybim często zastanawiają się, co wybrać. Część z nas nie zdaje sobie sprawy z tego, że nie każdy olej rybi to tran. Ta nazwa jest bowiem zarezerwowana wyłącznie dla oleju z wątroby ryb dorszowatych. Olej z wątroby rekina różni się od tranu składem, chociaż jego działanie jest częściowo do niego zbliżone. Zawiera kwasy omega-3, skwalen (wspomaga produkcję białych krwinek) i alkiloglicerole. Zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych w oleju z wątroby rekina jest jednak niższa niż w tranie.

Jaki tran jest najlepszy dla dzieci?

Oryginalny smak tranu ma zarówno swoich wielbicieli, jak i zdecydowanych przeciwników, który nie podzielają entuzjazmu co do jego “walorów smakowych”. W naturalnej wersji tran ma mocny, rybny posmak, który ma prawo być nielubianym – szczególnie przez najmłodszych. Z uwagi na ten fakt, wielu producentów oferujących tran dla dzieci zamyka go w łatwych do połknięcia i atrakcyjnych wizualnie żelkach, smakujących owocami syropach i łatwych w dozowaniu kroplach. Tran dla dzieci ma zwykle słodki, atrakcyjny smak, a zapach ryby jest praktycznie niewyczuwalny. Z kolei dorośli mogą liczyć na łatwe do połknięcia kapsułki lub klasyczny tran norweski w płynie.

Istnieje więc mnóstwo korzyści płynących z przyjmowania tranu. Warto rozważyć jego regularną suplementację, zwłaszcza że organizm nie wytwarza własnych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, a ich dostarczanie wyłącznie z dietą bywa czasem trudne do wykonania. Tran jest prawdziwym eliksirem zdrowia i jest zalecany dla każdego, niezależnie od wieku, szczególnie zaś w okresie jesienno-zimowym.


Zobacz także: