Uniwersytecka książka kucharska
- Wydawnictwa Uniwersytetu Warszawskiego
-
9788323523383
-
1 dzień + czas dostawy
Opis
Publikacja, jak każda książka kucharska, prezentuje przepisy. Można się więc z niej dowiedzieć, jak przygotować potrawy tradycyjne (pierogi z kapustą i grzybami) oraz egzotyczne (makaron po koreańsku), dania z niecodziennych składników (na przykład ze... stokrotek) czy ciekawe dodatki (pieprz ziołowy). Ponieważ jednak książka powstała ze szczególnej okazji, jaką jest jubileusz UW, zawiera też krótkie teksty opowiadające o kulinarnych tradycjach uczelni (jak jadali profesorowie i studenci w XIX i XX w.) oraz o tradycjach kulinarnych w ogóle (na przykład jak jadali starożytni Rzymianie).
Dodatkową ciekawostkę stanowi fakt, że autorami przepisów są ludzie związani z UW, zajmujący różne stanowiska i zatrudnieni w różnych jednostkach uczelnianych: rektorzy, profesorowie, pracownicy administracyjni…
Książka w lekkiej, nierzadko zabawnej formie opowiada więc nie tylko o kuchni, ale też o ludziach Uniwersytetu, pozwalając poznać ich od innej, czasem zaskakującej strony.
Szczegóły - Uniwersytecka książka kucharska
- Autor: Jacek Kurczewski
- Wydawnictwo Wydawnictwa Uniwersytetu Warszawskiego
- Oprawa: Twarda
- Rok wydania: 2016
- Ilość stron: 192
- Stan: nowy, pełnowartościowy produkt
- Model: 9788323523383
- Język: polski
- ISBN: 9788323523383
- EAN: 9788323523383
- Wymiary: 14.9x30.5x1.8 cm
- Powiązane tematy: Zdrowe nawyki