Vivio Olej arganowy kosmetyczny zimnotłoczony 100 ml

Olej arganowy rafinowany Bogaty skład olejku gwarantuje jego działanie pielęgnacyjne. Olejek arganowy jest źródłem witaminy E, która stanowi silny antyoksydant, zapobiegający procesom starzenia się skóry. Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w olejku pomagają w uzupełnieniu niedoborów składników...

19.99 zł

-13%

22.99 zł

Cena za L : 199.9zł

Dodaj do schowka

Opis

Olej arganowy rafinowany

Bogaty skład olejku gwarantuje jego działanie pielęgnacyjne. Olejek arganowy jest źródłem witaminy E, która stanowi silny antyoksydant, zapobiegający procesom starzenia się skóry. Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w olejku pomagają w uzupełnieniu niedoborów składników tłuszczowych w skórze.

Olej arganowy powstaje z nasion drzewa arganowego, które naturalnie występuje jedynie na południu Maroka. Drzewo arganowe jest jednym z najstarszych drzew świata i odgrywa ważną rolę w zachowaniu ekologicznej równowagi na terenie swego występowania.

Olej arganowy to jeden z najdroższych olejów na świecie, ponieważ proces jego pozyskiwania jest bardzo pracochłonny, a surowiec ma ograniczoną dostępność. Owoc arganowy ma wielkość małej śliwki, a wewnątrz posiada gorzką masę i ok. 3 ziarna orzecha. Produkcja oleju arganowego wykonywana jest metodami tradycyjnymi.

Olej arganowy jest bardzo dobrze absorbowany przez skórę, szybko się wchłania i pomaga zyskać pożądaną elastyczność. Dlatego jest często wykorzystywany jako kosmetyk do masażu oraz składnik kosmetyków do skóry zniszczonej i z oznakami starzenia, a także kremów ochronnych do rąk, balsamów i przeciwzmarszczkowych kremów pod oczy.

Medycyna ludowa: Olej arganowy był znany już w czasach Fenicjan w Maroku. Przez tamtejszych mieszkańców do dziś jest wykorzystywany w walce z różnymi dolegliwościami. Stosuje się go zewnętrznie do pielęgnacji skóry oraz w przypadku zmian skórnych, takich jak trądzik, ospa wietrzna, egzema, oraz w celu złagodzenia zmian pooparzeniowych.

Ciekawostka: W niektórych rejonach świata olej arganowy wykorzystywany jest do celów spożywczych. Podobno jego spożywanie usprawnia produkcję plemników, dlatego jest uznawany za doskonały afrodyzjak.

Wykorzystanie oleju arganowego w kosmetyce:

  • pielęgnacja skóry dojrzałej, z oznakami starzenia, podrażnionej i zniszczonej
  • polecany do skóry suchej, wrażliwej i skłonnej do podrażnień
  • do włosów rozdwajających się
  • pielęgnacja paznokci
  • stosowany do naskórka wymagającego odżywienia i odbudowy

Składniki: 100% Olej arganowy

Alergeny: Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu od 5 do 22°C.

Dane producenta: „RADZIOWI” Sp. z o.o., 42-200 Częstochowa, ul. Piotra Skargi 45, NIP: 686-168-73-49

Szczegóły - Vivio Olej arganowy kosmetyczny zimnotłoczony 100 ml

Opinie

Podziel się swoją opinią

Oceń produkt