W kuchni pięciu przemian. Jesień

Jak przygotować jesienne menu zgodne z zasadami Pięciu Przemian, które będzie miało dobroczynny wpływ na twój organizm? Wystarczy dłużej gotować, piec i dusić potrawy, dzięki czemu zrównoważysz energię yin skierowaną w dół, tak charakterystyczną dla jesiennej Przemiany Metalu. Przygotuj więc gęste,...

26.18 zł

-25%

34.90 zł

Dodaj do schowka

Podziel się swoją opinią

Oceń produkt
Jesienią, gdy więcej czasu możemy spędzić w kuchni, zmieniamy sposób przygotowania potraw, dłużej je gotujemy, pieczemy i dusimy. W jesiennym menu zgodnym z Pięcioma Przemianami dominują gęste, zawiesiste zupy, warzywa podawane na ciepło, sałatki z kaszami i warzywami strączkowymi.

Aby zrównoważyć jesienną energię yin, należy spożywać produkty o smaku ostrym, czyli między innymi białe warzywa: korzeń pietruszki i selera, por, cebulę, kalafior czy kapustę, zaś dla wzmocnienia organizmu i rozgrzania go, z umiarem doprawiać potrawy imbirem, czosnkiem lub chili. Jesienią nie możemy zapomnieć o robieniu zapasów i przygotowaniu przetworów z warzyw i owoców, aby móc się cieszyć ich walorami zimą.

Zupa brokułowa z kurkami, zupa cebulowa z kaszą jaglaną, sałatka z fasoli i jarmużu, kotlety z grzybów leśnych z sosem żurawinowym to tylko niektóre z pysznych, zdrowych i zrównoważonych posiłków, które przyrządzisz z tą wyjątkową publikacją. Wszystkie przepisy zawarte w książce są wegetariańskie, sezonowe, a większość także bezglutenowa.

Wykorzystaj bogactwo jesieni z kuchnią Pięciu Przemian!