Sztuka kulinarna również podlega modzie - w ostatnim czasie popularnym składnikiem dań stał się jarmuż. Czym jest to warzywo, cenione zarówno przez amatorów, jak i profesjonalnych kucharzy? Posiada wiele cennych właściwości zdrowotych. Jest także dodatkiem, który można bardzo łatwo wkomponować w swoje ulubione dania.

Przyjrzyjmy się dokładniej temu, jaki wpływ na zdrowie ma jarmuż i jakie dania można z niego przygotować. Warto spróbować polecanych przepisów zwłaszcza jesienią i zimą, gdy nasza dieta jest uboższa w witaminy i minerały.

Wartości odżywcze i właściwości jarmużu

  1. Dzięki obecności sulforafanu, jarmuż ma właściwości antynowotworowe. Sulforafan to silny przeciwutleniacz, którego spożycie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka prostaty, piersi, jelita grubego czy płuc.
  2. Duża zawartość witaminy K w jarmużu wspomaga prawidłową krzepliwość krwi i zapewnia zdrowie kości.
  3. Witamina A przyczynia się do poprawy stanu cery, włosów i paznokci oraz wspiera prawidłowe widzenie.
  4. Wapnia w jarmużu znajdziemy więcej, niż w mleku – czyni go to doskonałym elementem diety dla chorych na osteoporozę.
  5. Przeciwutleniacze i witamina C wspierają odporność organizmu, co dodatkowo zwiększa wartość tego zimowego warzywa.

Jarmuż to w istocie jeden z gatunków kapusty. Czytając poradniki zdrowotne i artykuły o gotowaniu, możemy zauważyć, że kapusta otrzymuje najwięcej pochwał wśród warzyw. Spożywanie jarmużu jest popularne szczególnie w Skandynawii, gdzie surowe warunki pogodowe utrudniają uprawę wielu roślin. Dzięki swojej wytrzymałości, jarmuż króluje w sezonie zimowym jako bezcenne źródło składników odżywczych. Na uwagę zasługują między innymi te substancje (wartości podano dla 100 g jarmużu):

  • wapń - 150 mg
  • potas - 491 mg
  • witamina C - 120 mg
  • witamina K - 705 µg
  • żelazo - 1,5 mg
  • witamina A - 9,990 IU
  • błonnik - 3,6 g

Za dodawaniem jarmużu do potraw przemawia jego niska kaloryczność - tylko 49 kcal w 100 g produktu.

właściwości i wartości odżywcze jarmużu

Czy warto jeść jarmuż w ciąży?

Wiedząc, co zawiera jarmuż, łatwo dojść do wniosku, że powinny po niego sięgać kobiety w ciąży. Oprócz wyżej wymienionych składników, znajdziemy w nim bowiem pokaźną ilość żelaza - 1,5 mg, podczas gdy chuda mielona wołowina zawiera go 2,6 mg w 100 g.

Biorąc pod uwagę także liczbę kalorii, lepszym źródłem żelaza jest właśnie jarmuż.

Jeśli będziemy spożywać to warzywo często i dodawać go do różnych posiłków, zapobiegniemy ciążowej anemii. Substancje wspomagające układ krążenia i odporność również przydadzą się kobiecie, której organizm ciężko pracuje na rzecz przyszłego potomka.

Przepisy na dania z jarmużu

Właściwości lecznicze jarmużu motywują wielu kreatywnych kucharzy do tego, by wymyślać ciekawe sposoby jego przyrządzania. Jarmuż na surowo jest oczywiście jadalny i można go dodać na przykład do sałatki, lecz posiada specyficzny, gorzki posmak. Twardość i faktura liści również może być nieprzyjemna, jeśli nie poddamy warzywa obróbce. Co zrobić z jarmużu, by otrzymać smaczną i odżywczą przekąskę?

  • Jarmuż na patelni - smażony na oliwie z dodatkiem czosnku, jest świetnym warzywnym dodatkiem do obiadu. Można wzbogacić smak pestkami z dyni.
  • Jarmuż z makaronem - gotowany lub podsmażony, jarmuż nadaje się do wegetariańskiego spaghetti lub innej potrawy z makaronem. Może zastępować szpinak.
  • Sok lub smoothie z jarmużu - blendujemy jarmuż wraz z ulubionymi owocami i warzywami. Dobrze komponuje się z jabłkiem i sokiem z cytryny.
  • Pesto z jarmużu (Sprawdź przepis >>)- świetny dodatek do makaronów i filetów z kurczaka. Gęsta konsystencja i kaloryczne dodatki redukują nieprzyjemny posmak surowego warzywa.
  • Czipsy z jarmużu - przygotowywane w piekarniku, są interesującą przekąską. Sprawdzają się jako równie smaczny zamiennik niezdrowych czipsów ziemniaczanych.
  • Zupa z jarmużu - (Sprawdź przepis >>) - pyszna i pożywna zupa-krem, do której można zastosować różne dodatki (np. cukinię i kaszę jaglaną).
  • Kaszotto z jarmużem - podobnie jak makaron, kasza doskonale pasuje do jarmużu przygotowanego w dowolny sposób. Dodatek pieczarek lub kurczaka uczyni potrawę bardziej sycącą.
  • Kiszony jarmuż - w takiej postaci możemy przechowywać zdrowe warzywo przez długi czas. Najlepszego smaku nabiera po około dwóch miesiącach.
  • Jarmuż z czosnkiem i śmietaną - kolejnym sposobem na złagodzenie goryczki jarmużu jest dodatek śmietany. Sprawdzi się jako przekąska lub dodatek do obiadu.

Jeśli zastanawiamy się, czy można łatwo przygotować smaczne dania z jarmużu, odpowiedź brzmi - jak najbardziej! Wystarczy głowa pełna pomysłów lub gotowe inspiracje i przepisy, które pomogą nam wyczarować ciekawe potrawy z każdego składnika.

Kto nie powinien jeść jarmużu? Przeciwwskazania

To, czy jarmuż jest zdrowy, nie ulega wątpliwości. Warto jednak wiedzieć, że istnieją pewne przeciwwskazania do jego spożycia. Jarmuż należy ograniczyć, jeśli przyjmujemy leki rozrzedzające krew lub cierpimy na niedoczynność tarczycy czy też kamicę nerkową.


Zobacz także: