NOWOŚĆ Źródła zdrowia. Kuchnia polska według Pięciu Przemian - Marcin Rabka

Źródła zdrowia. Kuchnia polska według Pięciu Przemian

Książka „Źródła zdrowia. Kuchnia polska według Pięciu Przemian” powstała na podstawie prastarych, sprawdzonych reguł stosowanych w tradycyjnej medycynie chińskiej (TMCH). Przystępnie przedstawia zasady utrzymujące równowagę wewnątrzustrojową w organizmie (homeostazę), co zapewnia nam...
31,24


Lub
Trwa łączenie z Inpost Pay...

Dodaj do listy zakupowej

Opis

Książka „Źródła zdrowia. Kuchnia polska według Pięciu Przemian” powstała na podstawie prastarych, sprawdzonych reguł stosowanych w tradycyjnej medycynie chińskiej (TMCH). Przystępnie przedstawia zasady utrzymujące równowagę wewnątrzustrojową w organizmie (homeostazę), co zapewnia nam zdrowie.
Publikacja zawiera część teoretyczną – krótki przegląd reguł i praw medycyny chińskiej oraz praktyczną – przepisy kulinarne smacznych, typowo polskich potraw zrównoważonych pięcioma smakami. Teoria Pięciu Przemian jest uniwersalna, ponadczasowa i ukazuje nam wszystkie procesy zachodzące cyklicznie w przyrodzie i w żywym organizmie. Zgodnie z tradycyjną medycyną chińską (TMCH):
• Ogień to smak gorzki, kolor czerwony, pora roku lato, narządy: serce i jelito cienkie
• Ziemia to smak słodki, kolor żółty, pora roku późne lato, narządy: żołądek, śledziona i trzustka
• Metal to smak ostry, kolor biały, pora roku jesień, narządy: płuca i jelito grube
• Woda to smak słony, kolor czarny, pora roku zima, narządy: nerki i pęcherz moczowy
• Drzewo to smak kwaśny, kolor zielony, pora roku wiosna, narządy: wątroba i pęcherzyk żółciowy.

W książce zwięźle zostały omówione funkcje fizjologiczne narządów wewnętrznych według reguł tradycyjnej medycyny chińskiej, ich różnorodne związki i zależności oraz wpływ natury pożywienia na ich pracę. Jest to zatem poradnik o prawidłowym żywieniu z wykorzystaniem wiedzy i mądrości zawartej w otaczającym nas świecie. Autor sądzi, że wiedza i osiągnięcia współczesnej medycyny oraz farmacji powinny służyć profilaktyce, której częścią jest zdrowe żywienie człowieka, w zgodzie z prawami natury promowanymi przez ekologię. Ludzi zdrowych i szczęśliwych cechują: empatia, otwartość, pogoda ducha, tolerancja i radość życia. Przewodnią rolą tej książki jest pomaganie im stać się takimi.

Szczegóły - Źródła zdrowia. Kuchnia polska według Pięciu Przemian

  • Autor: Marcin Rabka
  • Wydawnictwo Medyk
  • Oprawa: Miękka
  • Rok wydania: 2024
  • Ilość stron: 132
  • Stan: nowy, pełnowartościowy produkt
  • Model: 9788366866737
  • Język: polski
  • ISBN: 9788366866737
  • EAN: 9788366866737
  • Wymiary: 24 x 17 x 0.8 cm

Recenzje

Podziel się swoją opinią

Oceń produkt

Inni Klienci kupili również




Bestsellery - Diety i zdrowe odżywianie

Nowości - Książki

Warto zwrócić uwagę na: