woda kranówka, źródlana, mineralna - którą wybrać

Różnica między wodą źródlaną i mineralną

Woda wodzie nie równa. Z perspektywy klienta poszczególne wody butelkowane mogą różnić się marką lub ceną, jednak jest jeszcze różnica znacznie istotniejsza - w ich rodzaju i składzie. Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z 29 kwietnia 2004 roku w sprawie naturalnych wód mineralnych, naturalnych wód źródlanych i wód stołowych wynika że:

Naturalna woda źródlana to woda pochodząca z udokumentowanych zasobów podziemnych (?), pierwotnie czysta pod względem chemicznym i mikrobiologicznym, nieróżniąca się właściwościami i składem mineralnym od wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, określonej w przepisach o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę;

Innymi słowy, woda źródlana nie różni się właściwościami i składem mineralnym od kranówki. Co więcej, producenci nie mają ani zakazu, ani obowiązku podawania składu na butelce, co niektórzy wykorzystują, sugerując, że mamy do czynienia z wodą bogatą w minerały.

Naturalna woda mineralna to woda pochodząca z udokumentowanych zasobów wód podziemnych (?), pierwotnie czysta pod względem chemicznym i mikrobiologicznym, charakteryzująca się stabilnym składem mineralnym oraz właściwościami mającymi znaczenie fizjologiczne, powodującymi korzystne oddziaływanie na zdrowie ludzi.

Woda mineralna może, lecz nie musi, charakteryzować się wysoką zawartością minerałów. Jednak jej zaletą jest stabilny skład minerałów. Ze względu na składniki mineralne, napoje te dzielimy na wysoko-, nisko- i średniozmineralizowane.

Kranówka

Woda z kranu niestety wciąż źle się kojarzy. Pojawiające się w niektórych miastach kampanie zachęcające do picia wody z kranu, skłaniają się do głębszej refleksji i obalaniu mitów na temat kranówki.

  • Woda z kranu jest bezpieczna pod względem mikrobiologicznym i fizykochemicznym. Jej jakość podlega rygorystycznym normom, woda opuszczająca wodociągi nadaje się do spożycia.
  • Woda z kranu jest twarda, co oznacza, że zawiera składniki mineralne, w tym wapń i magnez.
  • Pod względem zawartości minerałów kranówka jest zbliżona do wód źródlanych.
  • Woda z kranu jest uzdatniania. Jej źródłem są zazwyczaj rzeki, które mogą być zanieczyszczone pestycydami, metalami ciężkimi lub bakteriami. Zanim woda trafi do mieszkań, jest uzdatniania. Jednym z etapów dezynfekcji jest chlorowanie - stąd właśnie bierze się nieprzyjemny dla wielu z nas zapach wody.

Woda z butelki

Wciąż dla wielu Polaków woda z butelki kojarzy się ze zdrową wodą bogatą w minerały. Jednak woda butelkowana, zwłaszcza nisko zmineralizowana, nie jest aż tak bogatym źródłem minerałów jak mogłoby się wydawać. Fundacja Pro-Test poczyniła pewne obliczenia, według których wynika, że:

  • Aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na wapń, które średnio wynosi 1000 mg, musielibyśmy wypić prawie 23 l wody Żywiec Zdrój lub Kropli Beskidu albo ponad 9 l Nałęczowianki lub blisko 5 l Muszynianki.
  • Zapotrzebowanie na magnez (300 mg) pokryłoby natomiast wypicie dziennie ponad 54 l wody Żywiec Zdrój, 15,5 l Kropli Beskidu, niemal 14 l Nałęczowianki lub prawie 2,5 l Muszynianki.

Kariera wody butelkowanej

Historia popularności wody w butelce nie jest zbyt odległa. Jej początki sięgają końca lat 70. Należący do angielskiej arystokratycznej rodziny koncern Perrier wprowadził francuską wodę butelkowaną na rynek Stanów Zjednoczonych. Nie obyło się to bez odpowiedniej kampanii. Koncern sponsorował imprezy sportowe, maratony. Udział w kampaniach wzięli popularni w tamtych czasach kreatorzy stylu życia - Georgio Armani, Gianni Versace czy też reżyser Orson Welles (twórca uznawanego za arcydzieło Obywatela Kane'a). Woda była przedstawiana w reklamach jako źródło witalności. Dzięki przemyślanym zabiegom marketingowym butelkowana, francuska woda w ciągu zaledwie kilku miesięcy stała się synonimem luksusu, elegancji, nieodłącznym rekwizytem pięknych, młodych i bogatych.

Po przejęciu rynku w Stanach, dochody koncernu w ciągu roku skoczyły z 20 mln do 60 mln dolarów, a na początku lat 80 do 100 mln dolarów rocznie. Za Perrierem poszli inni. I tak idą do dzisiaj. A my jako konsumenci idziemy wraz z nimi.

W butelce czy z kranu? Która lepsza?

Niestety jednoznacznej odpowiedzi nie ma, natomiast każda z wód ma swoje wady i zalety. Zanim podejmiesz decyzję, którą wodę warto włączyć do swojego jadłospisu, pamiętaj, że woda służy głównie do nawodnienia, nie należy jej traktować jako głównego źródła minerałów.

WODA Z KRANU:

  • Jest bezpieczna.
  • Jest uzdatniania (chlorowana).
  • Jest tania i ekologiczna (nie trzeba produkować plastikowych butelek).
  • Jest nisko- lub średniozmineralizowana, lecz posiada niestabilny skład.
  • Nadaje się do spożycia dla większości osób - nie nadaje się dla kobiet w ciąży, kobiet karmiących piersią, dla dzieci, niemowląt, osób starszych i osób z zaburzeniami układu odpornościowego.

WODA ŹRÓDLANA:

  • Według obowiązujących przepisów powinna pochodzić z czystego źródła.
  • Jest bezpieczna.
  • Jest nisko- lub średniozmineralizowana, lecz posiada niestabilny skład.
  • Jest nieekologiczna - wymaga opakowań i ich utylizacji.
  • Nadaje się do picia dla wszystkich.

WODA MINERALNA:

  • Według obowiązujących przepisów powinna pochodzić z czystego źródła.
  • Jest bezpieczna.
  • Ma stabilny skład, może być nisko-, średnio- lub wysokozmineralizowana.
  • Jest nieekologiczna - wymaga opakowań i ich utylizacji.
  • Nadaje się do picia dla wszystkich z pewnym wyjątkiem: wody mineralnej wysoko zmineralizowanej nie powinno się pić przez dłuższy czas, ze względu na możliwość kumulacji minerałów w organizmie.