
Kawa po turecku - czy rzeczywiście wiesz jak ją zaparzyć?
Kawa po turecku to napój, który zyskał popularność na całym świecie, nie tylko dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi, ale także bogatej tradycji, która sięga setek lat wstecz.
Komosa ryżowa - znana też jako quinoa, to bardzo wartościowe ziarno pochodzące z Ameryki Południowej. Komosa ryżowa na pierwszy rzut oka wygląda niepozornie, kryje w sobie jednak wiele wartości odżywczych. Mało kto także wie, że komosa ryżowa spokrewniona jest z komosą białą z Polski, jak i z wielonasienną komosą. Poza Ameryką Południową jest także uprawiana w Indiach, USA, na Wyspach Brytyjskich oraz w Kanadzie.
Quinoa zawiera żelazo, wapń i magnez, witaminę A i E oraz witaminy z grupy B. Ze względu na pełnowartościowe białko, często włączana jest do posiłków przez wegetarian i wegan. Quinoa jest także źródłem cennych flawonoidów - substancji wykazujących działanie przeciwzapalne.
W komosie ryżowej znajdziemy również saponiny, które znane są z działania przeciwalergicznego i przeciwgrzybicznego. Quinoa może być także istotnym elementem diety w profilaktyce antynowotworowej. Z badań wynika, że wyciągi z kiełków, nasion oraz liści ryżowej komosy hamują tak zwaną proliferację komórek raka prostaty szczurzej i ograniczają ich komunikację międzykomórkową.
Ziarna komosy są wreszcie bogate w nienasycone tłuszcze (NNKT). Głównie chodzi o kwas linolenowy, linolowy oraz oleinowy. Spożycie ich przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu, co zmniejsza ryzyko miażdżycy oraz innych chorób układu krążenia.
Białko ryżowej komosy to jedno z nielicznych białek roślinnych, które zawiera wszelkie egzogenne aminokwasy. Są to takie aminokwasy, które w organizmie nie są syntetyzowane i muszą być dostarczane razem z pożywieniem. Zboża tradycyjne są raczej w takie aminokwasy bardzo ubogie. Dodatkowo zawartość białka w komosie ryżowej jest naprawdę bardzo wysoka. Może to zatem być świetna alternatywna dla białka o pochodzeniu zwierzęcym. Może się zatem znaleźć zarówno w diecie wegetarian, jak i wszystkich osób, które z uwagi na zdrowie muszą ograniczyć spożycie mięsa bogatego w nasycone niezdrowe kwasy tłuszczowe.
Wkomponowanie komosy ryżowej do codziennej diety to możliwość urozmaicenia wielu posiłków oraz podniesienia ich walorów odżywczych. Quinoa wyróżnia się subtelnym orzechowym smakiem, największy udział w różnych daniach ma komosa biała. Odmiana czerwona i czarna to propozycja bardziej wyraźnego, wyrafinowanego smaku. Quinoa bardzo dobrze komponuje się z warzywami oraz mięsem, można ją również dodać do rozmaitych sałatek. Bardziej pomysłowe wykorzystanie to dołączenie komosy ryżowej do musli, różnego rodzaju wypieków oraz odżywczych koktajli i deserów. Inspiracji na wykorzystanie tego wartościowego ziarna jest mnóstwo, zarówno wśród potraw na słono jak i na słodko.
Odżywcza quinoa jest produktem lekkostrawnym, polecanym również dla dzieci. Dzięki wysokiej zawartości składników odżywczych komosa ryżowa uplasowała się w czołówce najzdrowszych produktów. Ze względu na bezglutenowy charakter tego ziarna, quinoa może być też spożywana przez osoby nietolerujące glutenu. Łatwość przyrządzenia i walory odżywcze skłaniają do włączenia komosy ryżowej w każdej zdrowej kuchni.
Kawa po turecku to napój, który zyskał popularność na całym świecie, nie tylko dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi, ale także bogatej tradycji, która sięga setek lat wstecz.
Kawa po wietnamsku to nie tylko napój, ale również prawdziwa sztuka, która ma swoje korzenie w kulturze Wietnamu. W ostatnich latach zdobyła popularność na całym świecie.
Kawa z cynamonem to napój, który w ostatnich latach zdobył ogromną popularność. Łączy w sobie intensywny smak kawy z rozgrzewającą słodyczą cynamonu, tworząc nie tylko wyjątkowe doznania smakowe, ale także oferując