Komosa ryżowa - znana też jako quinoa, to bardzo wartościowe ziarno pochodzące z Ameryki Południowej. Komosa ryżowa na pierwszy rzut oka wygląda niepozornie, kryje w sobie jednak wiele wartości odżywczych. Mało kto także wie, że komosa ryżowa spokrewniona jest z komosą białą z Polski, jak i z wielonasienną komosą. Poza Ameryką Południową jest także uprawiana w Indiach, USA, na Wyspach Brytyjskich oraz w Kanadzie.
Quinoa zawiera żelazo, wapń i magnez, witaminę A i E oraz witaminy z grupy B. Ze względu na pełnowartościowe białko, często włączana jest do posiłków przez wegetarian i wegan. Quinoa jest także źródłem cennych flawonoidów - substancji wykazujących działanie przeciwzapalne.
W komosie ryżowej znajdziemy również saponiny, które znane są z działania przeciwalergicznego i przeciwgrzybicznego. Quinoa może być także istotnym elementem diety w profilaktyce antynowotworowej. Z badań wynika, że wyciągi z kiełków, nasion oraz liści ryżowej komosy hamują tak zwaną proliferację komórek raka prostaty szczurzej i ograniczają ich komunikację międzykomórkową.
Ziarna komosy są wreszcie bogate w nienasycone tłuszcze (NNKT). Głównie chodzi o kwas linolenowy, linolowy oraz oleinowy. Spożycie ich przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu, co zmniejsza ryzyko miażdżycy oraz innych chorób układu krążenia.
Białko ryżowej komosy to jedno z nielicznych białek roślinnych, które zawiera wszelkie egzogenne aminokwasy. Są to takie aminokwasy, które w organizmie nie są syntetyzowane i muszą być dostarczane razem z pożywieniem. Zboża tradycyjne są raczej w takie aminokwasy bardzo ubogie. Dodatkowo zawartość białka w komosie ryżowej jest naprawdę bardzo wysoka. Może to zatem być świetna alternatywna dla białka o pochodzeniu zwierzęcym. Może się zatem znaleźć zarówno w diecie wegetarian, jak i wszystkich osób, które z uwagi na zdrowie muszą ograniczyć spożycie mięsa bogatego w nasycone niezdrowe kwasy tłuszczowe.
Wkomponowanie komosy ryżowej do codziennej diety to możliwość urozmaicenia wielu posiłków oraz podniesienia ich walorów odżywczych. Quinoa wyróżnia się subtelnym orzechowym smakiem, największy udział w różnych daniach ma komosa biała. Odmiana czerwona i czarna to propozycja bardziej wyraźnego, wyrafinowanego smaku. Quinoa bardzo dobrze komponuje się z warzywami oraz mięsem, można ją również dodać do rozmaitych sałatek. Bardziej pomysłowe wykorzystanie to dołączenie komosy ryżowej do musli, różnego rodzaju wypieków oraz odżywczych koktajli i deserów. Inspiracji na wykorzystanie tego wartościowego ziarna jest mnóstwo, zarówno wśród potraw na słono jak i na słodko.
Odżywcza quinoa jest produktem lekkostrawnym, polecanym również dla dzieci. Dzięki wysokiej zawartości składników odżywczych komosa ryżowa uplasowała się w czołówce najzdrowszych produktów. Ze względu na bezglutenowy charakter tego ziarna, quinoa może być też spożywana przez osoby nietolerujące glutenu. Łatwość przyrządzenia i walory odżywcze skłaniają do włączenia komosy ryżowej w każdej zdrowej kuchni.