Ryby i owoce morza to doskonałe źródło łatwo przyswajalnego białka, witaminy D3 oraz kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Lekarze nie mają złudzeń, że to właśnie zastępowanie mięsa rybami jest właściwą drogą w kierunku zdrowia.
Smakosze ryb dzielą się na tych, dla których przysmakiem są ryby w zalewie octowej, ze zdrowym bałtyckim śledziem na czele oraz miłośników ryb w oleju. Ci drudzy nie mogą oprzeć się konserwom rybnym, gdzie makrela, kawałki tuńczyka czy filety śledziowe są zanurzone w aromatycznej oleistej polewie. Przykładem niech będzie kultowa już konserwa rybna Graal Filety z makreli w oleju 170 g oraz tuńczyk w oliwie - Rio Mare Tuńczyk w oliwie z oliwek extra virgin 3 x 80 g.
Ze względów zdrowotnych ryby w occie pozostają w tyle za kategorią konserwy rybne w oleju. Dzieje się tak dlatego, że zawarta w rybach witamina D3 jest rozpuszczalna w tłuszczach i to właśnie dodatek oliwy z oliwek bądź oleju słonecznikowego wpływa na przyswajalność tej ważnej substancji.
Obok przetworów z dodatkiem oleju lub octu na uwagę smakoszy zasługują także ryby w zalewie pomidorowej. Na przykład konserwa rybna z makreli w sosie pomidorowym ma grono wiernych fanów, którzy przekonują o jej wyższości nad produktem konserwa rybna z makreli w oleju.
Niektórzy jeszcze pamiętają z dzieciństwa czasy, gdy na półkach sklepowych trudno było o ryby. Wówczas można było spotkać specyfik, pod nazwą paprykarz szczeciński, gdzie część masy rybnej była zastępowana ryżem i warzywami. Dziś paprykarze nadal istnieją, nie tylko jako wspomnienie minionych czasów. Kupując na przykład wysokiej jakości ekologiczny paprykarz z dorsza, taki jak: KuterFish Paprykarz z dorsza z kaszą gryczaną niepaloną 155 g, zaopatrujemy się w zdrowy posiłek, idealny na drugie śniadanie do pracy, czy na wakacyjne wyjazdy.
Konserwy rybne, paprykarze i sałatki z rybą mają długi termin przydatności, a ich przechowywanie nie wymaga lodówki, dlatego są niecenionym źródłem lekkostrawnego białka w podróży. Również w sytuacji, gdy mamy w domu pustą lodówkę puszki rybne prosto ze spiżarni ratują kolację czy śniadanie.
Konserwa rybna to także pasztet czy pasta rybna. Idealnym dodatkiem do pieczywa będzie na przykład KuterFish Ekologiczna Pasta z łososia + czarnuszka 90 g Bio. To ekologiczne smarowidło do kanapek rozpieszcza kubki smakowe dobrej jakości rybą, wzbogaconą o smak nasion czarnuszki. Inne warianty zawierają siemię lniane i suszone pomidory.
Natomiast osobom pragnącym zastąpić wieprzowe czy drobiowe pasztety zdrowszym zamiennikiem powinny koniecznie spróbować pyszności do hiszpańskiej marki Pan Do Mar, jaką jest Pan Do Mar Pasztet z tuńczyka i oliwkami 125 g. Warto dodać, iż ten producent specjalizuje się także w innych pysznych przetworach rybnych, na przykład ryby marynowane i anchois - Pan Do Mar Anchois (sardele) filety w oliwie z oliwek extra virgin 50 g.
Filety z makreli, sardynki w puszce czy pasty rybne są najpopularniejszymi w naszym kraju przetworami z wodnych żyjątek. Mieszkańcy Norwegii zajadają się łososiem i dorszem, zaś krajów śródziemnomorskich - doskonałymi owocami morza. To prawda, że w naszym klimacie świeża kałamarnica na obiad to jedynie marzenie, ale już omułki z puszki są rarytasem.
Ryby i owoce morza są zdrowe, pyszne a różnorodność produkowanych z nich przetworów nie daje miejsca kulinarnej nudzie. Jedzmy więc ich jak najwięcej. Na zdrowie!