Karob - mączka chleba świętojańskiego, to zdrowszy zamiennik znanego wszystkim kakao. Zarówno wyglądem jak i smakiem przypomina kakao, ale nie zawiera teobrominy, która może powodować nerwowość, nadpobudliwość, przyśpieszenie oraz zaburzenie pracy serca, a także wzrost ciśnienia krwi ani kofeiny. Kakao jest też dosyć silnym alergenem, tak więc osoby ze skłonnością do alergii powinny się go wystrzegać.
Bee.pl oferuje karob w proszku, który można używać do domowych deserów i wypieków. W przeciwieństwie do kakao ma ON naturalnie słodki smak, dlatego też należy zmniejszyć ilość cukru lub innej substancji słodzącej dodawanej do potrawy. W naszym asortymencie znajdują się też produkty zawierające karob, jak np. carobella - zamiennik masła czekoladowego, czekolady czy ciastka.
Karob jest nazwą rośliny Ceratonia siliqua, w języku polskim występującej jako szarańczyn strąkowy. Drzewo karobowe, jak również nazywana jest ceratonia, posiada owoce w postaci strąków i to właśnie z nich pozyskiwane są substancje spożywcze. Pojawiają się one w różnych postaciach - jako proszek karobowy ze strąków bez nasion, mączka chleba świętojańskiego pozyskiwana z samych nasion, a także melasa karobowa ze strąków. Mączka, szeroko wykorzystywana w przemyśle spożywczym, określana jest symbolem E410 lub nazwą guma karobowa.
W zależności od typu karobu - mączki, proszku, melasy albo strąków w całości - właściwości są nieco inne.
Wyjątkowym bogactwem składników cechuje się mączka chleba świętojańskiego pozyskiwana z nasion. Ma biało-żółtą barwę, jest doskonałym zagęstnikiem i stabilizatorem. Czysta mączka chleba świętojańskiego to składnik powszechnie występujący w produktach spożywczych. Może je naturalnie zagęszczać i stabilizować, bez konieczności użycia sztucznych zagęstników, stąd również popularne określenie substancji - guma karobowa.
Karob sprawdza się także jako łagodny słodzik z uwagi na wysoką zawartość węglowodanów. Coraz częściej stosuje się go w kuchni zarówno do przygotowywania słodkich deserów czy napojów, jak i innych codziennych potraw. Może być lubiany przez dzieci z uwagi na smak, aromat i delikatną słodycz, które do złudzenia przypominają pewien bardzo ceniony - zarówno przez malców, jak i dorosłych - produkt.
Proszek ze strąków chleba świętojańskiego ma delikatny słodki karmelowy smak, czekoladowy zapach i kolor, a jego właściwości przypominają kakao - dlatego właśnie jest coraz powszechniej stosowany jako jego zamiennik. Jest naturalnie słodki, nie wymaga dosładzania. Zawiera dużą dawkę błonnika i innych odżywczych substancji, dzięki czemu jego zastosowanie w diecie wprowadza bardzo korzystne urozmaicenie. Będzie świetnym składnikiem napoju, deserów na zimno czy ciast. Karob stanowi wartą uwagi alternatywę dla kakao, zwłaszcza że pozwala ograniczyć spożycie cukru.
Karob, rozumiany jako nasiona rośliny nazywanej chlebem świętojańskim w sproszkowanej postaci, odznacza się stosunkowo bogatym składem. Według danych USDA National Nutrient Database for Standard Reference na 100 gram produktu przypada:
Wartości odżywcze
Minerały
Witaminy
Karob bez obaw można stosować go bez obróbki termicznej - będzie to nawet wskazane, by uniknąć degradacji witamin. Ważną informacją jest również fakt, że nie wywołuje znaczących skutków ubocznych. Jedyną nieprzyjemnością, jaka może nas spotkać po spożyciu go w nadmiarze, są wzdęcia. Jest to więc bezpieczny, w pełni naturalny produkt, którego konsumpcję powinien nam ograniczać jedynie zdrowy rozsądek.