Karob

Jest 6 produktów.
w magazynie
najniższa cena z 30 dni: 9,99 zł
w magazynie
najniższa cena z 30 dni: 15,69 zł
7,99 * 8,43 zł
*cena detaliczna
wysyłka w 24 godziny
najniższa cena z 30 dni: 6,89 zł
wysyłka w 24 godziny
najniższa cena z 30 dni: 9,65 zł
wysyłka w 24 godziny
najniższa cena z 30 dni: 8,89 zł
wysyłka w 24 godziny
najniższa cena z 30 dni: 14,21 zł

Karob - mączka chleba świętojańskiego, to zdrowszy zamiennik znanego wszystkim kakao. Zarówno wyglądem jak i smakiem przypomina kakao, ale nie zawiera teobrominy, która może powodować nerwowość, nadpobudliwość, przyśpieszenie oraz zaburzenie pracy serca, a także wzrost ciśnienia krwi ani kofeiny. Kakao jest też dosyć silnym alergenem, tak więc osoby ze skłonnością do alergii powinny się go wystrzegać.

Dlaczego warto wybrać karob:

  • Jest o 1/3 mniej kaloryczny od czekolady.Ma od niej 3 razy więcej wapnia i aż 7 razy mniej tłuszczu.
  • Jest dobrym źródłem witaminy A i witamin z grupy B, zawiera również magnez, potas śladowe ilości żelaza, a także sporą ilość błonnika i białka.
  • Pozytywnie wpływa na trawienie.
  • Obecny w nim kwas galusowy jest silnym przeciwutleniaczem, który wspomaga ochronę przed działaniem wolnych rodników i sprzyja obniżeniu poziomu złego cholesterolu. Jego składniki wykazują również działanie przeciwbólowe, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne.
  • Zawiera substancje czynne, które wykazują pozytywny wpływ w przypadku astmy i problemów wywołanych przez alergie.
  • Stosuje się go również u palaczy, gdyż ma działanie wykrztuśne.

Bee.pl oferuje karob w proszku, który można używać do domowych deserów i wypieków. W przeciwieństwie do kakao ma ON naturalnie słodki smak, dlatego też należy zmniejszyć ilość cukru lub innej substancji słodzącej dodawanej do potrawy. W naszym asortymencie znajdują się też produkty zawierające karob, jak np. carobella - zamiennik masła czekoladowego, czekolady czy ciastka.

Karob - co to jest?

Karob jest nazwą rośliny Ceratonia siliqua, w języku polskim występującej jako szarańczyn strąkowy. Drzewo karobowe, jak również nazywana jest ceratonia, posiada owoce w postaci strąków i to właśnie z nich pozyskiwane są substancje spożywcze. Pojawiają się one w różnych postaciach - jako proszek karobowy ze strąków bez nasion, mączka chleba świętojańskiego pozyskiwana z samych nasion, a także melasa karobowa ze strąków. Mączka, szeroko wykorzystywana w przemyśle spożywczym, określana jest symbolem E410 lub nazwą guma karobowa.

Karob - właściwości i zastosowanie

W zależności od typu karobu - mączki, proszku, melasy albo strąków w całości - właściwości są nieco inne.

Wyjątkowym bogactwem składników cechuje się mączka chleba świętojańskiego pozyskiwana z nasion. Ma biało-żółtą barwę, jest doskonałym zagęstnikiem i stabilizatorem. Czysta mączka chleba świętojańskiego to składnik powszechnie występujący w produktach spożywczych. Może je naturalnie zagęszczać i stabilizować, bez konieczności użycia sztucznych zagęstników, stąd również popularne określenie substancji - guma karobowa.

Karob sprawdza się także jako łagodny słodzik z uwagi na wysoką zawartość węglowodanów. Coraz częściej stosuje się go w kuchni zarówno do przygotowywania słodkich deserów czy napojów, jak i innych codziennych potraw. Może być lubiany przez dzieci z uwagi na smak, aromat i delikatną słodycz, które do złudzenia przypominają pewien bardzo ceniony - zarówno przez malców, jak i dorosłych - produkt.

Karob - zdrowy zamiennik kakao

Proszek ze strąków chleba świętojańskiego ma delikatny słodki karmelowy smak, czekoladowy zapach i kolor, a jego właściwości przypominają kakao - dlatego właśnie jest coraz powszechniej stosowany jako jego zamiennik. Jest naturalnie słodki, nie wymaga dosładzania. Zawiera dużą dawkę błonnika i innych odżywczych substancji, dzięki czemu jego zastosowanie w diecie wprowadza bardzo korzystne urozmaicenie. Będzie świetnym składnikiem napoju, deserów na zimno czy ciast. Karob stanowi wartą uwagi alternatywę dla kakao, zwłaszcza że pozwala ograniczyć spożycie cukru.

Karob - wartości odżywcze, minerały, witaminy

Karob, rozumiany jako nasiona rośliny nazywanej chlebem świętojańskim w sproszkowanej postaci, odznacza się stosunkowo bogatym składem. Według danych USDA National Nutrient Database for Standard Reference na 100 gram produktu przypada:

Wartości odżywcze

  • Białko - 4,62 g
  • Tłuszcz - 0,65 g
  • Węglowodany - 88,88 g (w tym cukry proste: 49,08 g)
  • Błonnik - 39.8 g
  • Kalorie - 222 kcal

Minerały

  • Cynk - 0,92 mg
  • Fosfor - 79 mg
  • Magnez - 54 mg
  • Potas - 827 mg
  • Sód - 35 mg
  • Wapń - 348 mg
  • Żelazo - 2,94 mg

Witaminy

  • Witamina A -14 IU
  • Witamina B6 - 0,366 mg
  • Witamina C - 0,2 mg
  • Witamina E - 0,63 mg
  • Tiamina - 0,053 mg
  • Ryboflawina - 0,461 mg
  • Niacyna - 1,897 mg
  • Kwas foliowy - 29 µg

Jak spożywać karob?

Karob bez obaw można stosować go bez obróbki termicznej - będzie to nawet wskazane, by uniknąć degradacji witamin. Ważną informacją jest również fakt, że nie wywołuje znaczących skutków ubocznych. Jedyną nieprzyjemnością, jaka może nas spotkać po spożyciu go w nadmiarze, są wzdęcia. Jest to więc bezpieczny, w pełni naturalny produkt, którego konsumpcję powinien nam ograniczać jedynie zdrowy rozsądek.

© 2024 - All rights reserved Sklepy internetowe