Opuncja figowa, zwana również figą indyjską (o tym, dlaczego nazwa ta jest błędna, opowiemy w kolejnym akapicie), została sprowadzona do Europy przez Krzysztofa Kolumba. Mimo tego, że mieszkańcy naszego kontynentu znają ją od kilkuset lat, dopiero niedawno znacznie zyskała na popularności. Olejek z opuncji figowej bardzo szybko zyskał wielu zwolenników na całym świecie, mimo, że uznawany jest za najdroższy olej na świecie.

Opuncja figowa - co to jest i gdzie rośnie?

Opuncja figowa (Opuntia ficus-indica) nie jest wcale figą, a sukulentem - kaktusem sięgającym nawet 4-5 metrów wysokości. Roślina posiada liście wykształcone z łodyg, silnie rozgałęzione, mięsiste, zaopatrzone w kolce. Opuncja figowa jest najbardziej rozpoznawalną odmianą z liczącej blisko 150 gatunków rodziny Opuntia. Owoce mają owalny, lekko wydłużony kształt i są koloru pomarańczowo-czerwonego.

Opuncja figowa uprawiana była pierwotnie na kontynencie amerykańskim (tereny Meksyku, Stanów Zjednoczonych), obecnie możemy ją spotkać także w Afryce, Azji, Australii i krajach śródziemnomorskich.

Opuncja figowa - właściwości i wartości odżywcze rośliny

Opuncja figowa wykazuje mnóstwo cennych dla człowieka właściwości. Badania wykazały działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwwirusowe, neuroprotekcyjne i antyoksydacyjne. Badania na myszach wskazały również, że ekstrakt z owoców może pomóc w przypadku cukrzycy, a także przy niektórych formach nowotworów.

Owoce opuncji są jadalne i zawierają w sobie sporo witamin i składników odżywczych. Znajdziemy tu m.in. fosfor, wapń, magnez, potas, żelazo i sód, a także witaminy A, C, E, B1 i B6. Zawierają również błonnik, kwasy organiczne, terpeny, alkaloidy i betalainy, które mają ogromny wpływ na organizm człowieka.

Zastosowanie opuncji figowej - olejek. Jak działa i na co pomaga?

Olejek wytwarza się z nasion opuncji figowej. Miąższ owocu jest suszony, po czym wybiera się z niego pestki, z których następnie tłoczy się olej. Do wytworzenia 1 litra olejku potrzeba aż 500 kg owoców - właśnie stąd tak wysoka cena tego produktu. Nie da się jednak ukryć, że jest jej wart.

Kto powinien stosować olejek z opuncji figowej? Ze względu na to, że jest to naturalny kosmetyk, może być wykorzystywany przez niemal przez wszystkich, ale szczególnie dobrze sprawdzi się w przypadku osób z delikatną bądź tłustą cerą.

Na co się nadaje? Przede wszystkim działa pielęgnująco na cerę i ciało. Znajdujący się w nim kwas linolowy nawilża i uelastycznia skórę, poprawiając jej ogólny wygląd. Kas lipidowy przyspiesza natomiast tempo gojenia się ran. Fitosterole tworzą niewidzialną barierę, która powstrzymuje odwadnianie się skóry, działając przy okazji przeciwalergicznie. Wiele osób stosuje ten olejek jako środek przeciwzmarszczkowy, gdyż zawarta w nim witamina E hamuje proces starzenia się skóry i zabezpiecza ją przed uszkodzeniami spowodowanymi szkodliwym działaniem promieniowania UV i czynników klimatycznych.

Oleje z pestek opuncji figowej świetnie sprawdzą się w przypadku osób o tłustej cerze, gdyż znajdujące się w olejku substancje regulują pracę gruczołów łojowych, zapobiegając nadmiernemu wydzielaniu sebum.

Jak stosować olejek?

Olejek z opuncji figowej można stosować na wiele sposobów. Z powodzeniem można używać go jako samodzielny kosmetyk, nakładając go na skórę rano i wieczorem, od razu po umyciu twarzy. Kobiety wykonują z niego także produkt do demakijażu, mieszając kilka kropli olejku z kwasem hialuronowym. Kolejnym ze sposobów jest dodanie kilku kropel olejku do zwykłego kremu do twarzy, co wzmocni jego działanie i ułatwi przyswajanie się kosmetyku. Coraz bardziej popularne staje się także wykorzystanie go przy zabiegu olejowania włosów.

Jak przechowywać olejek?

Olejek z opuncji figowej, po otwarciu opakowania, należy przechowywać w chłodnym i suchym miejscu, najlepiej w lodówce.

Gdzie kupić olejek z opuncji figowej?

Olejek z opuncji figowej najlepiej kupować w renomowanych sklepach, który znajdują się na rynku od wielu lat. Wtedy będziemy mieć pewność, że dostajemy najwyższej jakości, oryginalny produkt. Dobrym miejsce na zakup może być np. sklep ekologiczny Bee.pl.


⇨ Sprawdź oleje kosmetyczne na Bee.pl


Zobacz także: