Trawa cytrynowa, znana też jako palczatka cytrynowa, to jedna z najczęściej stosowanych roślin w krajach azjatyckich. Charakteryzuje się silnym, mocno cytrynowym aromatem, nadającym potrawom wyjątkowego smaku.

Trawa cytrynowa posiada również wiele cennych właściwości zdrowotnych, które wykorzystywane są podczas leczenia różnych dolegliwości, a także znajduje swoje zastosowanie w kosmetyce. Działa rozkurczająco, przeciwbólowo, efektywnie poprawia pamięć i koncentrację, a także wspiera odporność. Dlaczego jeszcze warto zainteresować się trawą cytrynową?

SPIS TREŚCI

Trawa cytrynowa - właściwości
Wartości odżywcze i witaminy
Trawa cytrynowa - przeciwwskazania
Trawa cytrynowa w kuchni
Trawa cytrynowa - zastosowanie w kosmetyce

Trawa cytrynowa - właściwości

Trawa cytrynowa to roślina o długich, cienkich liściach, rosnąca przeważnie na terenie Ameryki Południowej i Azji. Oprócz aromatycznego smaku wyróżnia się też bogactwem witamin i minerałów, które mają dobroczynny wpływ na działanie naszego organizmu.

Trawa cytrynowa wspomaga głównie leczenie chorób związanych z układem pokarmowym. Łagodzi objawy niestrawności, wzdęć, wymiotów i zaparć oraz znacząco podkręca metabolizm. Ponadto obniża cholesterol, reguluje poziom glukozy we krwi oraz wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego.

Palczatka cytrynowa okaże się także niezwykle przydatna podczas przeziębienia czy grypy. Działa bowiem nie tylko przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie i napotnie, ale dzięki dużej zawartości witaminy C skutecznie wspomaga również walkę z infekcją.

Roślina ta posiada też właściwości uspokajające, moczopędne oraz wspiera leczenie zapalenia stawów i kości. Efektywnie poprawia pamięć i koncentrację. Systematyczne picie naparów na bazie trawy cytrynowej skutecznie niweluje również bóle głowy oraz migreny.

Kosmetyki na bazie trawy cytrynowej >

Trawa cytrynowa (surowa) - wartości odżywcze i witaminy (w 100 g)

  • Wartość energetyczna - 99 kcal
  • Białko ogółem - 1,82 g
  • Tłuszcz - 0,49 g
  • Węglowodany - 25,31 g
  • Witamina C – 2,6 mg
  • Tiamina – 0,065 mg
  • Ryboflawina – 0,135 mg
  • Niacyna - 1,101 mg
  • Witamina B6 - 0,08 mg
  • Kwas foliowy - 75 µg
  • Witamina A – 6 IU
  • Wapń – 65 mg
  • Żelazo - 8,17 mg
  • Magnez - 60 mg
  • Fosfor - 101 mg
  • Potas - 723 mg
  • Sód – 6 mg\
  • Cynk - 2,23 mg
  • Kwasy tłuszczowe nasycone - 0,119 g
  • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 0,054 g
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 0,170 g

Trawa cytrynowa - przeciwwskazania

Mimo iż nie występuje wiele przeciwwskazań, które uniemożliwiałby stosowanie trawy cytrynowej, to jednak szczególnie muszą na nią uważać kobiety w ciąży i mamy karmiące. Zbyt duża ilość tej rośliny w diecie może bowiem przyczynić się do przedwczesnego porodu, zwiększyć ryzyko poronienia lub doprowadzić do niskiej wagi u niemowlęcia. Przyszłe mamy dla dobra swojego i dziecka powinny więc zrezygnować ze spożywania potraw czy picia naparów zawierających palczatkę cytrynową.

Trawa cytrynowa w kuchni

Trawa cytrynowa występuje pod wieloma postaciami - od świeżych bulw i łodyg, poprzez formę suszoną, sproszkowaną, a nawet mrożoną. Przeważnie wykorzystywana jest jednak w kuchni jako przyprawa, która nadaje daniom cytrynowy posmak. Swoje zastosowanie znajduje przede wszystkim w kuchni azjatyckiej, gdzie często dodawana jest do zup, rosołów, curry, makaronu ryżowego, kurczaka oraz ryb. Świetnie komponuje się również z chilli, mlekiem kokosowym i galgantem. W zależności od rodzaju potrawy, trawa cytrynowa może zarówno orzeźwiać, jak i rozgrzewać.

Na bazie suszonej palczatki cytrynowej przygotowuje się też napary i herbatki. Jej delikatny smak doskonale łączy się z herbatą zieloną, yerba mate, lawendą, pokrzywą, miętą, szałwią oraz rumiankiem. Ponadto roślina ta stanowi ważny składnik letnich koktajli owocowych i lemoniad.

Trawa cytrynowa - zastosowanie w kosmetyce

Olejek z trawy cytrynowej coraz częściej wykorzystywany jest w przemyśle kosmetycznym. Na jego bazie przeważnie produkuje się ekologiczne perfumy i letnie zapachy. Na ogół służy również do aromatyzowania płynów kąpielowych, peelingów, balsamów czy mydeł. Stanowi istotny składnik naturalnych kosmetyków BeBio od Ewy Chodakowskiej.

Trawa cytrynowa doskonale sprawdzi się też przy trądziku. Ze względu na właściwości antybakteryjne i ściągające, skutecznie hamuje wydzielanie się łoju oraz sebum, przez co często stanowi ważny składnik kosmetyków przeznaczonych dla cery tłustej.

Nasza roślina okaże się również niezwykle przydatna podczas leczenia grzybicy stóp oraz innych dolegliwości skórnych. Dzięki dużej zawartości witaminy A warto ją także stosować w codziennej pielęgnacji skóry, która stanie się bardziej odżywiona, ujędrniona i nabierze naturalnego kolorytu.

Po trawę cytrynową można też sięgać w przypadku wystąpienia problemów z łupieżem, wszami lub nadmiernie wypadającymi włosami. Właściwości odprężające palczatki cytrynowej sprawiają z kolei, że wieczorna kąpiel z dodatkiem tej rośliny jest najlepszym sposobem na domowy relaks.

Trawa cytrynowa zaliczana jest do gatunku azjatyckich traw ozdobnych wykazujących wiele dobroczynnych właściwości. Włączając ją do naszego jadłospisu, nie tylko nadamy naszym potrawom charakteru i cytrynowego posmaku, ale również wesprzemy prawidłową pracę układu pokarmowego i odpornościowego. Pamiętając zaś o tej wyjątkowej roślinie podczas codziennej pielęgnacji, efektywnie zadbamy o kondycję skóry i włosów, bez uciekania się do szkodliwych preparatów chemicznych.


Zobacz także: