Jagody goji to jedne z najbardziej znanych antyoksydantów na świecie. Substancje zawarte w tych wyjątkowych owocach znacząco wspierają bowiem układ odpornościowy, neutralizują wolne rodniki, obniżają poziom cukru we krwi oraz przeciwdziałają nowotworom. Nic więc dziwnego, że mieszkańcy Azji uważają, że systematyczne spożywanie jagód goji pozwala zachować młodość na dłużej. Owoce te szerokie zastosowanie znajdują również w kosmetyce, gdzie zapobiegają procesom starzenia się skóry. Dlaczego warto zwrócić uwagę na jagody goji?

SPIS TREŚCI

Jagody goji - właściwości
Jagody goji suszone - wartości odżywcze i witaminy
Zastosowanie w kuchni
Jagody goji w kosmetyce

Jagody goji - właściwości

Jagody goji (łac. lycium barbarum) to owoce rośliny, która naturalnie występuje na terenach Azji oraz Ameryki Północnej i Środkowej. Jej nasiona charakteryzują się jasnoczerwoną barwą oraz słodko-kwaśnym i często dosyć cierpkim smakiem. Doceniane są jednak przede wszystkim za bogactwo przeciwutleniaczy, które odmładzają organizm oraz hamują działanie wolnych rodników. Zawarte w jagodach antyoksydanty zapobiegają też rozwojowi nowotworów i choroby Alzheimera. Owoce goji stanowią także doskonałe źródło witamin z grupy B, C i E oraz błonnika.

Nasiona goji zmniejszają ryzyko zachorowań na choroby serca, wzmacniają układ pokarmowy i odpornościowy, zwalczają zatrzymywanie się wody w organizmie, obniżają ciśnienie i cholesterol oraz regulują poziom cukru we krwi. Warto też zauważyć, że dzięki wysokiej zawartości luteiny i karotenoidów systematyczne spożywanie tych jagód korzystnie wpływa na wzrok oraz chroni siatkówkę oka. Owoce goji okażą się także niezwykle przydatne podczas odchudzania - skutecznie pobudzają pracę jelit, zaspokajają apetyt, a także zmniejszają łaknienie.

Jagody goji >

Jagody goji suszone - wartości odżywcze i witaminy (w 100 g)

  • Wartość energetyczna - 349 kcal
  • Białko ogółem - 14.26 g
  • Tłuszcz - 0.39 g
  • Węglowodany - 77.06 g (w tym cukry proste 45.61 g)
  • Błonnik - 13.0 g
  • Witamina C – 48.4 mg
  • Witamina A – 26822 IU
  • Wapń – 190 mg
  • Żelazo - 6.8 mg
  • Sód – 298 mg

Jagody goji - zastosowanie w kuchni

Nasiona goji dostępne są w postaci suszonej i sproszkowanej. Swoje zastosowanie znajdują głównie w kuchni chińskiej, gdzie dodawane są do ryżu, zup, warzyw oraz wieprzowiny. Często stanowią również składnik deserów, ciast oraz owsianek. Suszone jagody goji spożywa się także na surowo jako zdrową przekąskę w ciągu dnia. Dużą popularnością cieszy się też sok z goji oraz olej z nasion. Z owoców tych można również przyrządzać różnego rodzaju herbatki, nalewki, a nawet wina. Warto też spróbować pysznych, zdrowych koktajli na bazie jagód. Suszone owoce dodaje się także do zup owocowych oraz lemoniady.

Jagody goji w kosmetyce

Kolcowój pospolity jest rośliną, której owoce wykorzystuje się również w przemyśle kosmetycznym, np. w kosmetykach Ewy Chodakowskiej - BeBio. Duża zawartość antyoksydantów, kwasów tłuszczowych, beta-karotenu i karotenoidów sprawia, że ekstrakt z jagód goji pozwala zachować dobrą kondycję skóry. Nie tylko skutecznie wzmacnia naskórek, ale utrzymuje także prawidłowy poziom nawilżenia oraz odpowiednio chroni skórę przed stresem oksydacyjnym. Poprawia ogólny stan tkanki łącznej, przez co cera staje się bardziej elastyczna, wygładzona i jędrniejsza. Krem z jagód goji okaże się również niezwykle przydatnym sprzymierzeńcem w walce ze zmarszczkami i pierwszymi objawami starzenia się skóry. Ponadto jagody goji pomagają utrzymać włosy i paznokcie w lepszej kondycji.

Zdrowotne i kosmetyczne właściwości jagód goji doceniane są już na całym świecie. Owoce te, ze względu na dużą ilość przeciwutleniaczy i wysoką aktywność biologiczną, zaliczane są do jednych z najbardziej wartościowych superfoods. Coraz częściej jagody goji stanowią również ważny element diety prozdrowotnej i odchudzającej. Warto więc zainteresować się tymi niezwykle cennymi owocami, których dobroczynne właściwości pozytywnie wpływają na działanie organizmu oraz znacząco poprawiają ogólną kondycję skóry.


Zobacz także: