Czy wiesz, że istnieją warzywa, które odrosną z niewielkiego kawałka, reszty rośliny, którą zazwyczaj wyrzucamy? Wystarczy trochę wody, ziemi, nasłonecznione miejsce i odrobina cierpliwości, by fragmenty niektórych warzyw wypuściły korzenie i odrosły jako pełnowartościowe rośliny pełne dobroczynnych składników odżywczych. Możemy je wyhodować w domowych warunkach i niewielkim nakładem pracy, po czym wykorzystać do wzbogacenia naszej diety.

Poniżej sporządzamy listę tego, Poznaj bohaterów dzisiejszego artykułu.

Warzywa wyhodowane resztek - 12 propozycji do domowej uprawy

Co zrobić, by z fragmentów warzyw wyhodować apetyczne rośliny? Oto wskazówki.

1. Cebula

Cebula to najczęściej hodowane w domach warzywo. Szczypiorek z cebuli odrasta niemal zawsze i wszędzie. Wystarczy włożyć cebulkę lub jej fragment do doniczki z ziemią, a po kilku z nich wyrosną z nich dobrze wszystkim znane, zielone łodygi, które można dodać do sałatek lub kanapek.

2. Czosnek

Jadalny szczypiorek wyrasta nie tylko z cebuli. Możemy go uzyskać także z czosnku. Ma ostrzejszy smak niż szczypior z cebuli, ale łagodniejszy niż same ząbki. Aby go wyhodować, wystarczy ząbek lub główkę czosnku umieścić w ziemi i zapewnić niewielką ilość wody.

3. Sałata rzymska

Kolejne warzywo odrastające z resztek. Wystarczy końcówkę moczyć w wodzie tak długo, aż wypuści korzenie. Liście z częściami korzenia należy następnie wsadzić do doniczki z ziemią i regularnie podlewać.

4. Por

Podobnie, jak w przypadku sałaty - końcówka musi najpierw wypuścić korzenie, a następnie należy umieścić ją w ziemi i regularnie podlewać.

5. Koper fenkuł

Jak wyżej.

6. Seler

Jak wyżej.

7. Nać marchewki

W celu jej odhodowania umieszczamy małą, 1-2 centymetrową końcówkę marchewki w niewielkim naczynku. Później regularnie ją nawadniamy – wystarczy niewielka ilość wody, trzeba jednak zadbać o to, by warzywo było stale namoczone.

8. Nać pietruszki

Resztę rośliny odhodowujemy dokładnie tak samo, jak nać marchewki.

9. Bazylia

Nawet z niewielkiego pęczka możemy wyhodować pokaźne ilości tego pysznego i aromatycznego zioła. W tym celu należy odciąć łodyżki o długości 3-4 cm wraz z liśćmi i umieścić w wodzie. Gdy rośliny wypuszczą korzenie, przesadzamy je do doniczki z ziemią i regularnie podlewamy.

10. Imbir

Części korzenia, moczymy przez noc, a następnie wsadzamy do ziemi. Nie robimy tego w całości - kawałek imbiru powinien wystawać nad ziemią.

11. Botwinka

Resztkę buraka umieszczamy w naczyniu z wodą. Gdy wypuści korzenie, przesadzamy do doniczki z ziemią.

12. Rzodkiewka

Mało kto wie, ale korzeń to nie jedyna jadalna część rzodkiewki. Można spożywać również jej liście. Są tak samo dobrym źródłem substancji odżywczych, co korzeń. Charakteryzują się gorzko-ostrym smakiem, który nada charakteru wielu sałatkom. Liście szybko odrastają z kawałka rzodkiewki – podobnie, jak w przypadku marchewki, wystarczy końcówkę warzywa umieścić w niewielkim naczynku i regularnie nawadniać.

Oczywiście, przykładów warzyw odrastających z resztek rośliny jest więcej. Kilka dodatkowych przykładów znajdziesz poniżej.


Zobacz także: