Miód lipowy znany jest w medycynie już od setek lat. Jego właściwości lecznicze oraz smakowe sprawiają, że jest niezwykle ceniony przez ludzi na całym świecie. Szczególnie polecany jest w chorobach górnego układu oddechowego, ale pomaga także na problemy ze stresem i zmęczeniem. To moc płynąca prosto z natury!

SPIS TREŚCI

  1. W jaki sposób powstaje miód lipowy?
  2. Jak rozpoznać prawdziwy miód lipowy?
  3. Właściwości
  4. Na co pomaga miód lipowy?
  5. Wartości odżywcze
  6. Zastosowanie miodu lipowego
  7. Podsumowanie


W jaki sposób powstaje miód lipowy?

Miód lipowy powstaje z nektaru drzewa lipowego, które zaczyna kwitnąć latem, na przełomie czerwca oraz lipca. Pszczelarze specjalnie dobierają miejsca, które obfitują w drzewa lipy, aby zyskać pewność, że nektar będzie pochodził właśnie z nich. Słodko pachnące kwiaty lipy przyciągają pszczoły, które zbierają nektar do wola kwiatowego, przy okazji zapylając roślinę. Przenosząc nektar w ten sposób, zostaje ON wzbogacony enzymami wydzielanymi przez pszczołę, które zapewniają mu swoje lecznicze właściwości.

Po powrocie do ula pszczoła umieszcza nektar w plastrze. Nie zostaje ON tam jednak długo, jest wielokrotnie przenoszony z komórki do komórki, aby dojrzał. W tym czasie z miodu odparowuje woda, a zawarte w nim cukry złożone pod wpływem działania wydzielanych przez robotnice enzymów rozkładają się na cukry proste. Kiedy pszczoły uznają, że miód jest gotowy, zalepiają komórkę plastra woskiem, aby uchronić cenny produkt przed zanieczyszczeniami.

Gdy plastry są wypełnione, czas na miodobranie. Z ula wyciąga się całe plastry miodu, a następnie usuwa wosk. Później umieszcza się je w specjalnej wirówce, która wydobywa z nich całość miodu. Po odfiltrowaniu zanieczyszczeń miód lipowy jest gotowy do nalewania w słoiki.


Jak rozpoznać prawdziwy miód lipowy?

Miody kupowane w marketach często nie mają wiele wspólnego z naturalnym, zdrowym produktem. Sztuczny miód nie powstaje z nektaru, jednak również jest wytwarzany przez pszczoły. Jego produkcja polega na "dokarmianiu" pszczół cukrem lub ciastem cukrowym, co sprawia, że gotowy produkt uzyskuje się w bardzo krótkim czasie. Właściwości takiego "miodu" bardzo odbiegają od tych naturalnych.

Jeżeli nie chcemy dać się nabrać, podczas zakupów koniecznie zwróćmy uwagę na cenę miodu oraz jego konsystencję. Sztuczne wyroby są bardzo tanie, kosztują około 10-15 zł za duży słoik. Jeżeli chodzi zaś o konsystencję, to naturalne miody bardzo szybko ulegają krystalizacji. Lepiej więc odpuścić zakup jednorodnego, gładkiego miodu.

W przypadku, kiedy mamy już miód w domu i możemy go otworzyć, łatwo rozpoznamy go po osadzie, który tworzy się na górze słoika. Po otwarciu zobaczymy delikatną białą piankę, która jest pozostałością po wosku. Możemy również sprawdzić smak. Miód lipowy na początku jest bardzo słodki, ale po chwili możemy rozpoznać w nim kwiatowe aromaty, delikatnie gorzkie i szczypiące w język.

Miód lipowy odznacza się kolorem, który powinien być złoto-żółty i bardzo jasny. Po skrystalizowaniu kolor miodu ulegnie zmianie, stanie się bardziej mleczny i złoto-pomarańczowy. Bardzo charakterystyczny jest również jego zapach – przypomina bowiem kwiaty lipy.

Miód lipowy - właściwości

Zdrowotne właściwości miodu lipowego są znane już od pokoleń. Wykazuje ON działanie obniżające gorączkę, wykrztuśne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Regularnie spożywany podwyższa odporność, a także wpływa pozytywnie na stan naszego układu nerwowego oraz krwionośnego. W miodzie lipowym tkwi moc, którą z pewnością potwierdzą nasze babcie.

Na co pomaga miód lipowy?

Przez wzgląd na swój bogaty skład miód lipowy pomoże nam przy wielu dolegliwościach, takich jak:

  • kaszel,
  • problemy z wykrztuszaniem,
  • grypa,
  • skurcze,
  • problemy z bakteriami,
  • kłopoty ze snem,
  • stres,
  • wysokie ciśnienie krwi.

Wartości odżywcze w miodzie lipowym

Miody charakteryzują się wysoką zawartością cukrów. W zależności od rodzaju jest ich pomiędzy 70 a 80%. Pozostałe składniki to przede wszystkim woda oraz inne składniki odżywcze, których w sumie jest około 300.

W 100 g miodu lipowego znajdziemy m.in.:

  • kaloryczność: ok. 300 kcal,
  • ok. 80 g węglowodanów (ok. 76 g glukozy i fruktozy oraz ok. 4 g sacharozy),
  • 0 g tłuszczu,
  • olejki eteryczne,
  • aminokwasy proliny 28,5 do 68,5 mg,
  • kwasy organiczne, białka, witaminy (między innymi z grupy B oraz witaminę C, H, PP) oraz inne składniki mineralne (głównie potas) w zmiennych proporcjach.

Zastosowanie miodu lipowego

Naturalny miód lipowy to dodatek niezastąpiony w kuchni. Możemy go dodawać do herbaty, zarówno w zimne, jak i gorące dni. Z dodatkiem miodu możemy przygotować także przepyszne glazurowane mięso oraz słodkie sosy. Idealnie sprawdzi się również jako dodatek do lodów, naleśników czy ciasteczek.

Dzięki zawartości witamin i właściwościom nawilżającym, znajdzie również zastosowanie w codziennej pielęgnacji naszej skóry. Maseczki z miodem lipowym wygładzą cerę i nadadzą jej świeżego, promiennego wyglądu. Skrystalizowany miód może również posłużyć za naturalny peeling. Możemy go stosować na całą twarz i ciało. Będzie nieoceniony zawsze wtedy, gdy potrzebujemy szczególnego nawilżenia i odżywienia skóry.

Podsumowanie

Z pewnością miód lipowy ma wiele zalet, które pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie. Jest również idealną przekąską lub dodatkiem do wielu dań. Jego niezwykłe właściwości i smak sprawiają, że warto go jeść na co dzień, a w szczególności w okresach, kiedy jesteśmy narażeni na różnego rodzaju bakterie i drobnoustroje.


Zobacz także: