Miód jest jednym z wytworów, jakie produkują owady żyjące na Ziemi od milionów lat - pszczoły. Słodki specjał znany jest ze swoich właściwości, a przede wszystkim pysznego, idyllicznego wręcz smaku. Co ważne, istnieje wiele różnych odmian miodu, a każda z nich ma nieco inne zastosowania, właściwości i smak. Jednym z najpopularniejszych jest miód wielokwiatowy.

Aby dowiedzieć się, na co pomaga miód wielokwiatowy i jakie ma wartości odżywcze, trzeba przyjrzeć się bliżej jego składowi oraz sposobowi powstawania. Zapraszamy do lektury!

SPIS TREŚCI

  1. Jak powstaje miód wielokwiatowy?
  2. Jak rozpoznać prawdziwy miód wielokwiatowy?
  3. Miód wielokwiatowy – właściwości
  4. Na co pomaga miód wielokwiatowy?
  5. Wartości odżywcze miodu wielokwiatowego
  6. Zastosowanie miodu wielokwiatowego


Jak powstaje miód wielokwiatowy?

Miód wielokwiatowy, tak jak wszystkie inne miody, wytwarzany jest przez pszczoły. Powstaje na bazie nektarów zebranych z wielu różnych gatunków roślin, przez co jego cechą charakterystyczną jest różnorodność składu oraz smaku. Co ciekawe, do jego produkcji używane są zarówno rośliny uprawne jak i dzikie, dlatego często określany jest mianem "miodu tysiąca kwiatów".


Jak rozpoznać prawdziwy miód wielokwiatowy?

Kolor i smak miodów wielokwiatowych zależy od pory roku, w jakiej został wyprodukowany. Przyczyną takiego rozróżnienia są gatunki roślin, jakie kwitną na łąkach, polach, w sadach i w lasach w danym okresie. Wyróżnia się głównie miody wielokwiatowe wiosenne i letnie.

Ten wytwarzany z nektaru zbieranego wiosną cechuje się jasną barwą, delikatnym smakiem i zapachem. Roślinami, których nektar przyczynia się do jego powstania, są m.in. rzepak, mniszek i drzewka owocowe.

Miody wielokwiatowe letnie charakteryzują się natomiast ciemniejszą barwą i bardziej wyrazistym smakiem. Powstaje z roślin nektaryzujących latem, także z upraw rolniczych.

Aby nie trafić na fałszywy miód, najlepiej decydować się na zakup od małych firm, lokalnych dostawców lub sprawdzać jego pochodzenie na etykiecie. Wspomniana barwa miodu również powinna zwrócić naszą uwagę. Dobry produkt charakteryzuje się także krystalizacją, czyli naturalnym procesem typowym dla wszystkich miodów pozyskiwanych naturalnie, w tym miodu wielokwiatowego.

Miód wielokwiatowy – właściwości

Każdy miód ma odrębne zastosowania i właściwości. Zaletą miodu wielokwiatowego to z pewnością jego zbawienny wpływ na choroby alergiczne górnych dróg oddechowych. Tak jak inne miody, jest ON także źródłem energii, dlatego polecany jest osobom pragnącym wrócić do sprawności fizycznej, a także dzieciom. Co ważne, więcej składników o działaniu antybakteryjnym ma miód wielokwiatowy letni. Posiada ON też duże ilości biopierwiastków i naturalnych enzymów. Oprócz tego, wśród właściwości miodu wielokwiatowego warto wyróżnić również możliwość uodpornienia się na poszczególne alergeny w postaci pyłków oraz wzmocnienie odporności na choroby.

Na co pomaga miód wielokwiatowy?

Miód wielokwiatowy pomoże i przyniesie ulgę podczas:

  • kataru siennego,
  • nieżytu nosa,
  • alergicznych chorób górnych dróg oddechowych,
  • chorobie wieńcowej,
  • miażdżycy.

Poza tym:

  • wspomaga funkcjonowanie woreczka żółciowego,
  • pomaga w detoksykacji wątroby,
  • reguluje ciśnienie tętnicze krwi.

Wartości odżywcze miodu wielokwiatowego

Miód wielokwiatowy posiada wiele cennych wartości odżywczych. Należy pamiętać, że o ilości i rodzaju składników odżywczych decyduje to, z jakich roślin oraz w jakiej porze roku został zebrany nektar. Najczęstszymi jednak wartościami, które występują w miodzie wielokwiatowym, są:

  • liczne witaminy: A, PP, C, B12, B6 i B2,
  • żelazo,
  • magnez,
  • fosfor,
  • potas,
  • wapń.

Zastosowanie miodu wielokwiatowego

Miody wielokwiatowe, zarówno wiosenne, jak i letnie, stosować można nie tylko do kojenia objawów chorób czy wzmacniania odporności – ich zastosowanie jest bowiem o wiele szersze.

Wielokwiatowy miód jest dobry na skórę i może być wykorzystywany do jej pielęgnacji, np. w postaci domowych maseczek z ich wykorzystaniem. Jego stosowanie zewnętrzne wspomoże leczenie trądziku, a także wygładzi i ograniczy pękanie skóry.

Ze względu na niską kaloryczność miód tysiąca kwiatów stosowany może być również jako uzupełnienie diety dla osób, które chcą stracić na wadze, lecz nie chcą rezygnować zupełnie ze słodkiego smaku w swoich potrawach i deserach.

Podsumowując, miód wielokwiatowy to jeden z najbardziej znanych i pożądanych miodów. Charakteryzuje się różnorodnością smaków i konsystencji. Od pory roku i miejsca, w jakim znajdują się pszczoły, zależeć będzie, jakie rośliny znajdą się wśród jego podstawowych składników. Niezależnie od sezonu możemy być jednak pewni jego bogatych właściwości i szerokiego zastosowania w kuchni, domowym leczeniu oraz kosmetyce.


Zobacz także: