Wątroba to jeden z największych organów w organizmie człowieka, waży około 2 kg. Jej głównym zadaniem jest pochłanianie i neutralizowanie trucizn i toksyn, które organizm wytwarza lub tych, które trafiają do organizmu np. wraz z nieodpowiednim pożywieniem. Szczególnie obciążające dla wątroby są tłuszcze, alkohol czy kawa w nadmiarze ale również inne wysoko przetworzone produkty, które w dzisiejszym świecie towarzyszą nam na każdym kroku. Aby wspomagać oczyszczanie wątroby i nie dopuścić do poważnych problemów zdrowotnych powinniśmy przede wszystkim odkwasić organizm, za pomocą odpowiedniej diety.

7 najważniejszych produktów, które odkwaszają wątrobę

  1. Czosnek i cebula - zawierają one związki siarki, które są ściśle powiązane z prawidłowym działaniem wątroby i pomagają odbudowywać tkanki wątroby, przez jej oczyszczenie.
  2. Grejpfrut - bardzo bogate źródło witaminy C i antyoksydantów ? te dwa składniki skutecznie wspomagają działanie wątroby. Zawiera także dużo flawonoidów, które sprawiają, że wątroba lepiej radzi sobie z tłuszczami.
  3. Kiełki i zielone zboża - takie preparaty, jak zielony jęczmień czy owies zawierają mnóstwo chlorofilu, który pomaga przyśpieszyć metabolizm i usunąć kwasy z organizmu. Zwiększenie ilości przyjmowanego chlorofilu pozwala na odkwaszenie organizmu, a przede wszystkim jelita grubego i wątroby.
  4. Warzywa z zielonymi liśćmi - to nie tylko szpinak i szczaw, ale także mniszek lekarski, gorczyca i cykoria, które znajdziesz na łąkach. Zielone warzywa zawierają mnóstwo składników, które odkwaszają organizm i pomagają wspomagać wątrobę. Eliminują także pestycydy i herbicydy, a także wspomagają oczyszczanie wątroby i całego organizmu.
  5. Awokado - zawiera bardzo dużo pożytecznego glutatnionu i aktywnie wspiera funkcjonowanie i oczyszczanie wątroby. Badania wykazały, że spożywanie jednego lub dwóch awokado na tydzień, przez co najmniej miesiąc, wspomaga funkcjonowanie twojej wątroby i pomaga ją naprawić.
  6. Orzechy włoskie - orzechy zawierają bardzo dużo l-argininy i glutationu, a także pomocne kwasy omega-3, które pomagają odkwasić wątrobę.
  7. Kurkuma - to jedno z najpotężniejszych pokarmów wpływających na poprawę pracy wątroby. Wykazano, że kurkuma pomaga w regeneracji komórek wątroby i zwiększa produkcję żółci, dzięki czemu nie zalega ona w drogach żółciowych.

"Wątroba to główne chemiczne i biochemiczne laboratorium organizmu"
I.P. Pawłow