
Rodzaje i właściwości kawy
Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie, cieszący się ogromnym uznaniem zarówno wśród smakoszy, jak i osób, które po prostu potrzebują porannej dawki energii.
W dzisiejszych czasach, docenianie darów natury staje się coraz to bardziej popularne. Szczególną uwagę zwraca się na siemię lniane i jego właściwości lecznicze. To malutkie nasionka lnu, z których uzyskany wywar działa łagodząco na różnorodne dolegliwości żołądkowe i likwiduje problemy z zaparciami, poprzez funkcje osłaniające przewód pokarmowy. Wodne wyciągi z nasion powlekają błony śluzowe żołądka i przełyku, chroniąc je przed substancjami szkodliwymi. Nasiona te cechują się także właściwościami lekko przeczyszczającymi, poprzez proces pęcznienia w jelicie grubym i przyśpieszenia ruchów robaczkowych, wpływających na wypróżnianie. Dodatkowo, siemię lniane poleca się kobietom będącym w okresie menopauzy, gdyż cechuje się właściwościami regulującymi poziom estrogenów w organizmie. Niektórzy twierdzą, że codzienne spożywanie siemienia lnianego wpływa hamująco na rozwój raka piersi u kobiet dojrzałych. Co więcej, siemię zapobiega miażdżycy i doskonale wpływa na elastyczność skóry.
Roślina ta jest bogata w składniki takie jak: kwasy tłuszczowe omega-3, witaminę E, białko, potas, cynk.
Siemię lniane mielone to drobne, płaskie nasiona lnu zwyczajnego o brązowej lub złotej barwie, które zanurzone w wodzie pęcznieją i otaczają się charakterystyczną, dużą ilością śluzu. Posiada ono liczne właściwości odżywcze i zdrowotne. Świetnie sprawdza się zarówno jako element codziennej diety, jak i element pielęgnacji ciała. Jego właściwości znane są już od czasów starożytnych.
Siemię lniane stanowi idealne uzupełnienie codziennej diety, posiada ON wiele korzystnych właściwości dla naszego organizmu:
Sposób użycia:
Siemię lniane wyróżnia się wieloma właściwościami zdrowotnymi. Obecnie nasiona te zaliczane są do tzw. superfoods, czyli żywności o szczególnie korzystnym wpływie na ludzki organizm. Siemię lniane pomaga w zwalczaniu różnych dolegliwości, a także przeciwdziała rozwojowi wielu schorzeń. Oto kilka przekonujących przykładów.
Siemię lniane działa przeciwzapalnie i ściągająco, dzięki czemu łagodzi dolegliwości bólowe oraz ułatwia zwalczanie drobnoustrojów chorobotwórczych w jamie ustnej. Wykazuje również właściwości nawilżające, chroniąc gardło cienką warstwą śluzu oraz niwelując uczucie drapania i pieczenia.
Nasiona lnu zawierają dużo oleju i związków śluzowych, przez co działają kojąco, łagodząco i nawilżająco na skórę. Ekstrakt z siemienia zabezpiecza jej warstwę hydrolipidową, a także tworzy warstwę chroniącą przed czynnikami alergizującymi. Siemię lniane pomaga też w łagodzeniu objawów trądziku pospolitego, stanów zapalnych czy świądu.
Wysoka zawartość błonnika w nasionach lnu stymuluje perystaltykę jelit, dzięki czemu ułatwia wypróżnianie oraz zapobiega zaparciom. Siemię jest szczególnie polecane osobom starszym, które często zmagają się ze spowolnieniem czynności przewodu pokarmowego.
Siemię lniane zwiększa poczucie sytości, przez co zapobiega wzdęciom. Efektywnie osłania ściany jelit, co przekłada się na normalizację ilości wypróżnień i przeciwdziałanie biegunkom.
Siemię lniane wykazuje właściwości osłonowe na żołądek, zmniejszając objawy choroby wrzodowej - w tym ucisk i ból w okolicach nadbrzusza. Nasiona lnu stosowane są również przy refluksie, czyli cofaniu się treści pokarmowej do przełyku. Siemię łagodzi podrażnienia błony śluzowej żołądka i niweluje stany zapalne.
W siemieniu lnianym znajduje się dużo lecytyny, która rozpuszcza cholesterol. Nasiona te zawierają również kwas linolenowy, przyczyniający się do utrzymania właściwej równowagi między frakcjami LDL i HDL. Na obniżenie cholesterolu wpływa ponadto wysoka zawartość błonnika pokarmowego.
Nasiona lnu zawierają lignany, czyli naturalne fitoestrogeny. W organizmie kobiety działają one w sposób zbliżony do żeńskich hormonów płciowych - estrogenów. Lignany przyczyniają się do poprawy równowagi hormonalnej, co ma szczególne znaczenie w okresie menopauzy.
Siemię lniane wykazuje właściwości antynowotworowe, co wynika z wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3 oraz lignanów. Składniki te wykazują działanie antyoksydacyjne i powstrzymują rozwój zmian, a także blokują enzymy odpowiedzialne za procesy metaboliczne i przyspieszenie wzrostu komórek nowotworowych. Siemię lniane chroni m.in. przed rakiem piersi, jajników, jelita grubego czy prostaty.
Siemię lniane posiada niski indeks glikemiczny, dlatego nie powoduje nagłego wyrzutu insuliny i przeciwdziała cukrzycy. Nasiona te zawierają też dużo błonnika, dzięki czemu przyczyniają się do regulacji poziomu glukozy we krwi. W połączeniu z flawonoidami i fitosterynami chronią również przed najczęstszymi powikłaniami cukrzycy.
Bogata wartość odżywcza siemienia doceniana jest już od tysiącleci - uprawiano go w Babilonie, Chinach i starożytnym Egipcie nawet 3 tys. lat p.n.e. Nasiona te wyróżniają się bardzo dobrym stosunkiem węglowodanów, tłuszczy i białek, a także wysoką zawartością mikroskładników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Ilość wartości odżywczych na 100 g wynosi:
Nasiona lnu dodawać można w całości m.in. do sałatek, surówek, koktajli czy jogurtów, a także posypywać nimi kanapki. Warto pamiętać, zawarte w siemieniu kwasy tłuszczowe stosunkowo łatwo ulegają utlenieniu. Najlepiej spożywać len zmielony samodzielnie, a następnie szczelnie przechowywany w lodówce. Nie zaleca się również podgrzewać siemienia, aby uniknąć rozkładu kwasów tłuszczowych omega-3.
Ze zmielonych nasion można także przygotować napary i kisiele, zalewając je ciepłą wodą i pozostawiając na ok. godzinę.
Siemię lniane wykorzystywane jest nie tylko jako produkt spożywczy, ale również kosmetyczny. Preparaty zawierające ekstrakt z nasion polecane są zwłaszcza do pielęgnacji włosów, ponieważ odżywiają mieszki włosowe i skórę głowy. Do zalet siemienia lnianego należy jego naturalność, ponieważ nie zawiera żadnych chemicznych substancji. Wszystko to sprawia, że jest ono wyjątkowo cenionym produktem leczniczym.
Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie, cieszący się ogromnym uznaniem zarówno wśród smakoszy, jak i osób, które po prostu potrzebują porannej dawki energii.
Wiosna to czas, kiedy na straganach i w supermarketach pojawiają się nowalijki – świeże, kolorowe warzywa, które wprowadzają radość do naszej diety.
Karmienie piersią to piękny i naturalny proces, ale również wyzwanie, które wymaga od matki odpowiedniego podejścia do żywienia. W tym artykule przyjrzymy się, jakie są najważniejsze zasady diety matki karmiącej.