Melasa tradycyjnie powstaje z trzciny cukrowej lub buraków cukrowych. Jest to ciemny płyn, który dodaje wyraźnego pikantnego oraz karmelowego posmaku potrawom, w których jest używany. Oprócz najbardziej znanej wersji, na rynku można znaleźć syropy z różnych rodzajów owoców, jak np. winogron, daktyli, granatów czy melasy karobowej.

Szczególnie ostatnia z wymienionych cieszy się rosnącym zainteresowaniem. Łączy w sobie orzechowo-kakaowy posmak oraz naturalną słodycz, co czyni ją doskonałą alternatywą dla popularnych słodzików.

SPIS TREŚCI

  1. Jak powstaje melasa karobowa?
  2. Melasa karobowa - właściwości
  3. Wartości odżywcze, kalorie, indeks glikemiczny
  4. Zastosowanie melasy z karobu
  5. Przepis na ciasteczka owsiane z melasą karobową


Jak powstaje melasa karobowa?

Produkowana jest ona ze strąków szarańczynu strąkowego, znanego również jako karob, chleb świętojański czy chleb Świętego Jana. Strąki mieli się, a następnie zaciera z wodą w celu ekstrakcji cukrów. Po upływie 1-2 dni mieszaninę odcedza się, a otrzymany płyn jest redukowany (podgrzewany przez ok. 6-8 godzin), aż utworzy gęsty syrop. Podczas tego procesu część cukrów karmelizuje się, nadając gotowemu produktowi charakterystyczny smak i ciemny kolor, od którego pochodzi nazwa "czarne złoto".

Melasa karobowa - właściwości

Melasa z chleba świętojańskiego jest bogata w potas, wapń, fosfor, ryboflawinę (wit. B2) oraz żelazo. Czysty syrop z karobu nie zawiera dodatku cukru, jednak mimo to posiada słodki smak. Karob stanowi doskonały niemleczny zamiennik dla czekolady, przy czym ma ona mniej cukru, kofeiny oraz kalorii. Dzięki temu nadaje się dla osób cierpiących na nietolerancję laktozy oraz jako alternatywa dla tradycyjnej, wysokokalorycznej czekolady w diecie.

Spożywanie czarnego złota niesie za sobą szereg korzyści prozdrowotnych, takich jak: poprawa odporności, działanie antyoksydacyjne, antyalergiczne, przeciwbólowe. Zmniejsza ryzyko wystąpienia anemii (niedokrwistości) oraz osteoporozy. Mniej znanym składnikiem melasy karobowej jest teofilina, która wpływa na poprawę stanu zdrowia przy chorobach płuc, głównie astmatycznym zapaleniu oskrzeli oraz POChP (przewlekła obturacyjna choroba płuc).

Wartości odżywcze, kalorie, indeks glikemiczny

Większość kalorii zawartych w melasie z karobu dostarczana jest z węglowodanów. Dzięki ich naturalnemu pochodzeniu są bardzo łatwo przyswajalne przez organizm, stanowiąc szybki zastrzyk energii.

Chociaż melasa karobowa jest źródłem mikro- i makroelementów, jej spożycie w niewielkim stopniu zaspokaja zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Uwagę zwraca wysoka kaloryczność (ok. 300 kcal/100g) - melasa z karobu w nadmiarze może być szkodliwa. Wprowadzenie jej do diety powinno być zatem przemyślane i kontrolowane, szczególnie u cukrzyków.

Wartości odżywcze w 100 g melasy karobowej:

  • Energia - 1242 kJ / 296,6 kcal
  • Tłuszcz - 0 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g)
  • Węglowodany - 73 g (w tym cukry: 45 g)
  • Białko - 1 g
  • Sól - 0 g

Zastosowanie melasy z karobu

Melasa karobowa ma bogaty, czekoladowy smak i może być stosowana jako składnik deserów lub mieszana z pastą sezamową tahini. Sprawdzi się również jako dodatek do sosów i marynat oraz jako słodka polewa do lodów czy naleśników. Można ją dodać do herbaty, kawy lub mleka, aby zastąpić tradycyjny cukier. Świetnie nada się do wszelkich eksperymentów kulinarnych jako zamiennik tradycyjnej melasy lub cukru.

Przepis na ciasteczka owsiane z melasą karobową


Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/2 szklanki melasy karobowej
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane oraz wiórki kokosowe do miski i dokładnie wymieszaj.
  2. Wbij jajko, dodaj płynne produkty (melasa z karobu, olej roślinny) i mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
  3. Uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego i delikatnie spłaszcz je dłonią.
  4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na niej ciasteczka.
  5. Piecz ciasteczka przez ok. 12-15 minut.
  6. Zostaw ciasteczka do całkowitego wystudzenia.

Smacznego!


Zobacz także: